A meleg teleket követően hamarabb kezdődik a következő évi influenzajárvány, amely súlyosabb is lesz – mutatták ki amerikai kutatók.

A 2012-13. évi influenzajárvány szokatlanul korán – már decemberben – elkezdődött az Egyesült Államokban, és az átlagosnál sokkal több emberre terjed ki. Az Arizonai Állami Egyetem kutatói az okokat keresve összefüggést találtak a klímaváltozás és az influenzajárvány korábbi megjelenése között.

 

Melegebb tél, súlyosabb influenza

A szakemberek 1997-től napjainkig áttekintették az influenzajárványok adatait és egybevetették az időszak időjárásának alakulásával.

A múlt tél a feljegyzések szerint az egyik legmelegebb volt az Egyesült Államokban, az idei influenzajárvány pedig az egyik legsúlyosabb. Korábban kezdődött és az influenzavírus egy sokkal virulensebb típusa, a H3N2 az uralkodó.

Az adatok elemzéséből az arizonai szakemberek kimutatták, hogy akkor, amikor az Egyesült Államokban enyhébb tél volt

  • a következő influenzajárvány 72 százalékkal súlyosabb volt az átlagosnál,
  • a járvány növekedési rátája az átlagosnál 40 százalékkal magasabb volt,
  • az átlagosnál 11 nappal korábban tetőzött,
  • 80 százalék volt az esély arra, hogy még az év vége előtt jelentkezett

 

Melegebb teleken az influenza kevésbé terjed

Kevesebben kapják meg, ez vonatkozik, mindkét vírusra, az A-ra és a B-re egyaránt. Emiatt a lakosság nagyobb aránya lesz kevésbé védett a következő évben. Kevesebb ember oltatja be magát – idézte Sherry Towerst, a tanulmány vezető szerzőjét a LiveScience tudományos hírportál.

Az influenzaoltás néhány hónap után elveszti képességét arra, hogy védelmet nyújtson a vírussal szemben, így az adott évben kapott oltás nem segíti az immunrendszer védelmét a következő években. Ráadásul különféle vírustörzsek ütik fel fejüket, és folyamatosan mutálódnak is a vírusok, így az adott évi hatásos vakcina valószínűleg nem nyújt védelmet a következő évben – olvasható a hírportálon.

A PLOS Currents: Influenza című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés következtében egyre gyakoribbak lesznek a 2011-12 évihez hasonló melegebb telek, és a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az új influenzaoltás gyors előállítása és terjesztése mérsékelheti a következő influenzajárványok súlyosságát.

MTI