A méz bőrszépítő és egészségmegőrző hatásai

0
1403
Fotó: pixabay.com

Ezt az értékes, a méhek által összegyűjtött nektárból származó, édes anyagot ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban és a szépségápolás területén.

Kellemesen édes, télen jólesően melengető ízén és illatán túl a méz értékes gyógyhatású tulajdonsággal is rendelkezik. Már az ókori, egyiptomi gyógyszerkönyvben, az egyik legősibb, papiruszra vetett iratunkban is szerepelt. Baktériumölő hatása miatt gyógyszerként használták, sebeket, fekélyeket balzsamoztak vele, melyek így nem fertőződtek el. A halhatatlanság forrásaként ez a természetes anyag a holttestek bebalzsamozására is szolgált. Bőrszépítő hatására pedig az a legenda utal, mely szerint Kleopátra a fürdőjébe is tett belőle, hogy megőrizze szépségét…

Néhány jellemzője

Számos mézfajtát ismerünk, attól a virágtól-fától függően osztályozva, amelyen a méhek gyűjtik a nektárt. Ezek a változatok különféle ízűek, aromájúak és színűek az átlátszótól az aranybarnáig, de állaguk is sokféle a folyékonytól a majd nem szilárd halmazállapotig terjedően.

Eltérők a mézek a víz- és gyümölcscukortartalom (glükóz és fruktóz) tekintetében, ami befolyásolja az állagot. Minél kevesebb vizet tartalmaznak, annál inkább kristályosodnak, és minél magasabb a fruktóz mennyisége bennük, annál folyékonyabbak. A méz több mint 180 összetevőt tartalmaz: döntő arányban (80%-ban) cukrokat, de vitaminok, ásványi anyagok, oligoelemek, enzimek, proteinek, illóolajok és organikus savak is találhatók benne.

Kiváló sebgyógyító, hegesítőhatású

Az ősi tapasztaláson túl a napjainkban készült tanulmányok is kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek mintegy kétszer olyan gyorsan gyógyulnak, mint amikor más szereket alkalmaznak. Ennek oka a méz erős antibakteriális és vírusölő, valamint hámosító hatásában rejlik, ami a hegesedés, a sebgyógyulás elősegítésében és az elfertőződés megelőzésében jelentős szerepet tölt be. Ugyanis magas cukortartalma akadályozza a baktériumok további szaporodását, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig a sebek állapotromlását hátráltatják. A méz hatása olykor vetekszik az antibiotikumokéval…

Kozmetikumok hatékony összetevője

A sebregeneráló hatás inspirálta napjaink kozmetikai iparát a méz különféle bőrápolókban (főként arc-, ajak- és test ápoló készítményekben) történő alkalmazására. A méz a bőrregeneráló hatása miatt többek közt az anti-age (bőröregedést gátló) krémek fontos hatóanyaga.

A méz bővelkedik flavonoidokban, amelyek semlegesítik a bőrre nézve káros szabad gyököket. A méz azért is veszi fel a harcot a bőr állapotromlásával szemben, mivel fokozza a bőr egyik fő alkotórésze, a kollagén termelődését, és bőrpuhító hatású is. A kozmetikai készítményekben a mézet más kiváló méhészeti termékekkel, pl. királyzselével (royal jelly), méhpempővel társítják, amelyek bővelkednek antioxidánsokban, vitaminokban, fehérjékben, aminosavakban, és szintén bőrregeneráló, revitalizáló hatásúak.

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Kérje gyógyszerészétől