Az év túlnyomó része legtöbbünk számára úgy telik, hogy tesszük, amit muszáj – és vágyakozunk egy hosszabb-rövidebb időszak után, amikor végre azt tehetjük, amit szeretnénk.

 

Miért fontos kikapcsolódni, pihenni?

 

  • A nyaralás a lakóhelyünktől távol eső, kellemes helyen egyfajta önjutalmazás, amely különféle szükségleteinket – kalandvágyunkat, ismeretszerzési és/vagy regenerálódási igényeinket – elégítheti ki.
  • A jól sikerült nyaralás kiruccanás egy álomszerű valóságba, ahol a személyiség – felszabadulva a mindennapok kényszereinek és kötelezettségeinek nyomása alól – képessé és nyitottá válik a fejlődésre.
  • A hétköznapok során kívánságainkat felőrli a napi boldogulás „mókuskereke”, álmaink a nehézségekkel való megküzdés mögé szorulnak – ám a nyaralás ideje alatt ez a sorrend megfordul: szinte mindig a vágyaink, igényeink kielégítését szolgáló tevékenységek kerülnek előtérbe.
  • Épp ez a regenerálódás kulcsa: az utazás hétköznapokat kompenzáló hatása, a „rózsaszín szemüveg effektus” által kiváltott pozitív érzések, hisz ilyenkor más szemmel látjuk a dolgokat.
  • Távol otthonunktól – elszakadva a napi munka, a konfliktusokkal teli emberi kapcsolatok okozta idegfeszültségtől és szorongástól, a „gondolati szabadság” állapotában – megfogalmazódnak vágyaink, álmaink, szabad teret kap kreativitásunk.
  • Úgy érezzük, életünk irányítását újra saját kezünkben tudhatjuk, s a szabadság érzése szárnyakat ad. Újraélednek reményeink, ragyogó ötleteink támadhatnak egy-egy otthoni probléma megoldására, miközben energiatartalékaink is feltöltődnek.
  • Tisztes távolságra a terhes kötelezettségektől az ember a külső környezeti hatásokra is rugalmasabban tud reagálni, mint általában, s lehetségessé válik a feszültség és a biztonságérzet közötti egyensúly megteremtése.
  • Az utazás az otthoni környezetben minket ért túl sok – vagy akár túl kevés – (stressz)hatást is segít kompenzálni. Ha a mindennapi életben sok stressz ér minket, a nyaralás során pihenésre és kiszámíthatóságra vágyunk, ha viszont unalmasak a hétköznapjaink, a szabadságunk alatt a kalandot és az izgalmat keressük.
  • A normál kerékvágásba visszatérve is jól fogjuk érezni magunkat, ha el tudjuk fogadni, hogy életünk a hétköznapok megszokott medrében folyik, amiből egy évben egyszer (szerencsésebb esetben többször) kilépünk, hogy elrugaszkodva a mindennapoktól visszataláljunk önmagunkhoz, hogy felülről szemléljük a dolgokat s szükségleteink szempontjából kedvezőbb értékrendet érvényesítsünk.

Végül egy tipp: ahhoz, hogy úgy fizikai, mint spirituális értelemben felkészülhessünk az utazásra s a hazatérésre, ha tehetjük, mind nyaralás előtt, mind utána hagyjunk magunknak egy-egy napot.

www.mipszi.hu