A nyári sérülések legjobb ellenszere: árnika

0
505
Fotó: pixabay.com

A nyár egyik elengedhetetlen csodaszere az árnika, amely a világ egyik legérzékenyebb és legnépszerűbb gyógynövénye – egyre többen fedezik fel maguknak itthon is. Az árnika külsőleg alkalmazva gyorsítja a kék foltok és zúzódások gyógyulását, enyhíti az izomfájdalmakat, míg belsőleg homeopátiás formában többek között műtéteknél a vérzékenység csökkentésére alkalmazzák.

A legtöbb ismert gyógynövényt főként a téli időszakban használjuk immunerősítésre vagy megfázás ellen. Pedig a kánikulában is nagy szükségünk van a természetes megoldásokra, ráadásul. Az arnica montana nevű különleges gyógynövényt tengerszint feletti 2000 méter magasságban kézzel szedik a nyári hónapokban, előfordulása azonban egyre ritkább: rendkívül érzékeny növény, ezért ahol az ember megjelenik, onnan az árnika elköltözik.

A virágzó sárga növényt külsőleg és belsőleg egyaránt használják: a sebészek és a traumatológusok gél vagy kenőcs formájában, külsőleg a sérült területek gyulladásának és duzzanatának enyhítésére, belsőleg pedig homeopátiás gyógyszerként a vérzékenység csökkentésére, valamint a gyógyulás gyorsítására.

plasztikai sebészek szintén kedvelt készítménye: a műtétek utáni külső kék foltokat gyógyítják vele külsőleg és belsőleg egyaránt.

A leggyakrabban a sportorvoslásban alkalmazzák. Ha sportolni indulunk a melegben, érdemes egy tubus árnikát az edzőcuccunk zsebébe rejteni, de a masszázsnál is rendkívül hatékony!

A komplementergyógyászatot is alkalmazó klinikán a fogorvosok foghúzások és implantálás előtt, valamint után is sokszor adnak árnikát a betegeknek, homeopátiás gyógyszer formájában.

szülésznők pedig kifejezetten javasoljáka mamának és a babának is a gyógynövényt, homeopátiás formában, ugyanis a születés mindkettőjüknek trauma. Ezért is hívják az arnica montanát az „üdvözlet a világon” szernek.