Bár a női ideál időről-időre változik, abban mindenki egyetért, hogy a nőiesség egyik legszembetűnőbb és legfontosabb ismérve a mell. Azonban nem csak annak esztétikumára, hanem az egészségére is oda kell figyelniük a nőknek, főként akkor, ha a külső tényezők hatását a genetikai hajlam is felerősíti. Az ún. terhelő vagy pozitív családi anamnézis azt jelenti, hogy a felmenők között több emlőrák vagy emlő-és petefészekrák fordult elő. Az egyértelműen bizonyított genetikai okokból kialakuló emlődaganatok aránya azonban mindösszesen 5 százalék, és halmozott előfordulás esetén a legtöbb esetben nincs genetikai eltérés. A rendszeres önvizsgálaton túl, 40 éves kor felett kiemelten fontos a kétévenkénti mammográfiai szűrés, a veszélyeztetett csoportba tartozók számára pedig az évenkénti szűrővizsgálat, hiszen a minél korábban történő felfedezés nagymértékben megnöveli a túlélés esélyét.

Folyamatosan növekszik a nőket érintő daganatos megbetegedések száma

Napjaink felgyorsult világa jelentős mértékben alakította át a társadalmi szerepeket és az annak megfelelő elvárásokat. Egyre több nő vállal felelős beosztást, sőt, számos esetben válnak ők a családjuk fenntartójává. Ezzel párhuzamosan pedig nő a rájuk nehezedő stressz mértéke, ami számos betegség kiváltó okának egyike.

A mellrák megelőzése érdekében fontos a rendszeres szűrés és az önvizsgálat.

A ’80-as évektől folyamatosan növekszik a nőket érintő daganatos megbetegedések száma, ezek közül a mellrák mintegy 30 százalékukat érinti. Demográfiai viszonylatban, a nyugati országokban nagyobb számban betegednek meg mellrákban, az önmagukra való odafigyelésnek és a korszerű vizsgálatoknak köszönhetően azonban egyre nagyobb a gyógyulási esélyük is.

Sokáig tünetmentes lehet

Az egészségtudatos szemlélet kialakítását és népszerűsítését tűzte zászlajára Magyarországon a Euromedic Diagnosztika, amely hazai megalapítása óta, töretlenül igyekszik minél több ember figyelmét felhívni a megelőzésre, a szűrővizsgálatok fontosságára. „Hiszen azzal, hogy nem csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már kialakultak a panaszok, hanem megelőző jelleggel, jelentősen javíthatunk az életkilátásunkon. Ráadásul a daganatos elváltozások a betegek csak mintegy 10 százalékában társulnak fájdalommal, és az esetek többségében sokáig nem jelentkeznek tünetek.” –hívja fel a figyelmet Dr. Ormándi Katalin, a szegedi Euromedic Diagnosztikai Központ radiológus szakorvosa, a Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekciójának elnöke.

Önvizsgálat és szűrés

A legtöbb mellrák általában 45-65 éves korban jelentkezik, de előfordulhat ennél fiatalabb életkorban is. Az utóbbi években jelentősen emelkedett az időskori főként a 70 éves kor feletti daganatos megbetegedések száma is. 

„A nők számára tehát minden életkorban javasolt a havonkénti önvizsgálat és 40 éves kor felett kiemelten fontos a rendszeres, kétévenkénti – a veszélyeztetettebb csoportnak (halmozott emlőrák vagy petefészekrák előfordulás) pedig az évenkénti mammográfiás szűrővizsgálaton való részvétel.” – fűzi hozzá Dr. Ormándi Katalin.

Amit a mammográfiás vizsgálatról tudni kell

A mammográfiát álló helyzetben (állapottól függően ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel végzik. Gyakorlott asszisztensek kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért kismértékű sugárkockázata van. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében egy-egy felvétel készítésének idejére (2-3 másodperc) az emlőt speciális műanyag lemez segítségével komprimálják. Az emlők összenyomása enyhe kellemetlenséggel, ritkán fájdalommal járhat, de a nők többsége ezt jól viseli. Célszerű a vizsgálatot a menstruációt követő héten végezni, a kompresszió okozta fájdalom csökkentése és a jobb értékelhetőség miatt. A teljes vizsgálati idő átlagosan 5 perc.

Milyen szűrővizsgálatok ajánlottak nők számára, 40 éves kor felett?

Mammográfia, nőgyógyászati ultrahang vizsgálat, csontsűrűség mérés és a nyaki erek ultrahang vizsgálata.

További információért kérjük, látogasson el a www.euromedic.hu weboldalra.

HK Strategies