A stresszkezelés és a citromfű

0
584

Az élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni, és önként vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni, és nem okoz állandó készenlétet.

Mi történik, ha a stressz tartós marad? Selye János, a stresszelmélet kidolgozója szerint átváltunk az ellenállás fázisába. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk lazítani, kikapcsolni. Izmaink tartósan megfeszülnek, vérnyomásunk magasabb, a pulzus szaporább, a légzés felszínesebb, gyorsabb, mint nyugalomban. Alvászavarok jelentkezhetnek, nemritkán elalvási, átalvási nehézség vagy korai ébredés formájában.

A harmadik fázisban szervezetünk kimerül. Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai. Például kóros vérzsírszint, csökkent immunrend- szeri aktivitás, tartós vérnyomás-emelkedés, véralvadás-fokozódás, inzulinrezisztencia. Szív- és érrendszeri, anyagcserebetegségek, daganatos betegségek, krónikus gyulladások alakulhatnak ki.

A stresszre adott pszichológiai válaszok között a szorongás, düh, agresszió, melankólia és depresszió, valamint kognitív változások (koncentráció és/vagy memóriazavar) szerepelhetnek.

Ne várjunk eddig!
A stressz levezetésének számos módja létezik. Talán nem is gondolnánk, hogy mindennapjaink apró és természetesnek tűnő dolgaival sokat tehetünk belső egyensúlyunk érdekében. Ide tartozik az étkezés, fürdés, érintés, szexuális együttlét, nevetés, passzív és aktív pihenés, sport és még sok minden más, köztük a gyógynövények, például a cit-
romfű.

„Felvidítja a szívet… tizenöt gyógynövény ereje lakozik benne…” – vallotta a citromfűről a középkor egyik legnagyobb gyógynövényszakértője, Hildegard von Bingen ben-
cés apátnő. A citromfű szerteágazó hatásai között kiemelkedik nyugtató és vírusellenes hatása, mely értékes vegyületeinek köszönhető (flavonoidokat, keserűanyagokat, szeszkviterpéneket, illóolajat hordoz). Alvópárnákban az alvás segítésére, valamint illóolaja aromafürdőhöz vagy párologtatásra is alkalmazható. Emellett teaként vagy étrend-kiegészítőként feszültségoldásra javasolható.

Cikkünk a Patika Magazinban jelent meg!
Fotó: pixabay.com