A stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”

0
1019
Fotó: gettyimages.com

El tudják képzelni, mit élhet át egy ember, amikor elfelejt írni, olvasni, számolni, vagy egyszerűen képtelen megérteni azokat a dolgokat, amelyet mondanak neki? Milyenek lehetnek annak az embernek a mindennapjai, aki saját lakásában eltéved, képtelen késsel-villával enni, vagy nem képes eldönteni, hogy beszélgetőpartnere éppen sír vagy nevet? Hogy minél kevesebben essenek a stroke áldozatául, ezért cselekednünk kell!

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok

Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint  13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. Az összes stroke esetet tekintve  mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik.  Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

A  statisztikai adatok szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és el tudja látni önmagát.

A javuló tendencia is nagyon sok estet takar még

Dr. Csiba László a Magyar Neurológosok Társaságának elnöke  elmondta, hogy az elmúlt években látványosan csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben duplájára nőtt a trombolízissel  kezelt betegek aránya  – 2010-ben 895, 2015-ben 2042  –  vagyis sokkal többen részesülnek életmentő vérrögoldó kezelésben, mint korábban.

Fotó: gettyimages.com

Ijesztő következmények

Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási, energiatartalékai szinte nincsenek. Ha a vérellátási zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul.

Ujjbegynyi izom- vagy májszövet pusztulása lényeges következményekkel nem jár, hasonló mennyiségű agyszövet elvesztése azonban beszédképtelenséget vagy valamelyik testfelünk bénulását okozhatja. A beteg elfelejt olvasni, számolni, máskor képtelen a szöveget megérteni. Hall, de nem ért, olvas, de a szóképek olyanok mintha ismeretlen nyelven íródtak volna.

Sok beteg depresszióssá válik.

Néha elfelejti, hogyan kell öltözni, késsel-villával enni, saját lakásában nem tud tájékozódni, képtelen a beszélgető partner arcmimikáját felismerni. Nem tudja eldönteni, a partner sír vagy nevet. A mimika által közvetített információ elvész – tette hozzá.

Ugyanakkor nem  lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit  észleli  –  hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás vagy zsibbadás –  nem szabad  várni a háziorvosra, vagy arra, hogy másnapra kialussza a betegséget. Rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, ugyanis a  mentősök tudják, hol kaphatják meg  3-4 órán belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést.

Az egyén felelőssége is óriási

Dr. Édes István professzor a Magyar Kardiológusok Társaságának képviselője hangsúlyozta , hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását nagyban befolyásolhatják bizonyos kockázati tényezők.

Az ún. rizikófaktorok együttes fennállása jelentősen növelheti a stroke, a koszorúér-betegség, vagy a szívinfarktus esélyét, ugyanakkor a megelőzésre is felhívja  a figyelmet, jelezve, hogy  hiába vannak kiváló  koleszterincsökkentő és véralvadásgátló gyógyszerek a betegeknek is tenniük kell az egészségük érdekében, egészségesen kell táplálkozniuk, fel kell hagyni a mozgásszegény életmóddal, abba kell hagyni a dohányzást és nem utolsó sorban be kell tartani az orvos utasításait.

Nagyon fontos a terápiahűség, hiszen tudomásul kell venni, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyeket egy életen át kell szednie a betegnek,  annak érdekében hogy ne kapjon még egyszer szívinfarktust, vagy ne üsse meg ismételten a guta.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársaikon. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”.

Diamondagency