A SZEBB-program segít!

0
561
Fotó: 123rf.com

Kérdezze meg gyógyszerészét… De miről, és miért? Ehhez ad segítséget a betegnek a program, és ehhez ad egységes útmutatást a gyógyszerésznek a betegtanácsadásban.

A gyógyszertár és a gyógyszerész kulcspozíciója a betegek gyógyszerellátásában vitathatatlan. Ez nagy felelősséggel, de nagy lehetőséggel is jár. 

Felelősség, hogy a beteg hozzájusson a neki az orvos által elrendelt gyógyszerekhez, ill. az önszántából kért termékekhez.

Lehetőség azon szakmai felülvizsgálatra, hogy mindezen gyógyszerek, gyógyászati termékek összessége, azok együttes használata, a beteg gyógyszerszedési szokása, a terápiában való együttműködése valóban megfelelő-e.

Köztudott, hogy a gyógyszerek hatalmas segítséget jelenthetnek a betegségek gyógyításában, de a nem megfelelő használatuk súlyos egészségkárosodást okozhat. Számtalan nemzetközi felmérés ismert, amelyek a gyógyszerek hibás használatához kapcsolódó, nemkívánatos események egészségügyi és gazdasági következményeit igazolják. 

Uniós felmérések szerint a kórházi beutalások több mint 5%-áért a hibás gyógyszeralkalmazás a felelős.

Korábbi hazai vizsgálatok is azt igazolják, hogy a gyógyszerészek sokat tehetnek a gyógyszeralkalmazás biztonságáért, a gyógyszerek helyes használatáért, így az ezzel járó kockázatok csökkentéséért. Az eredményes és biztonságos gyógyszeralkalmazás feltétele annak, hogy a betegek együttműködése eredményes legyen e téren, és emiatt ne szenvedjenek újabb betegségektől, panaszoktól.

A gyógyszerészek feladata és felelőssége – a jogszabály szerint is – a betegek teljes körű tájékoztatása, kiszolgálása, a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítése mind a gyógyszerek, mind a patikában forgalmazott egyéb termékek viszonylatában. 

A most indított SZEBB-program célja a szükséges, az eredményes, a biztonságos gyógyszerhasználat segítése a beteggel való együttműködés kialakításával, erősítésével, a kommunikáció tudatos fejlesztésével.

Ehhez persze az is fontos, hogy a beteg is „befogadó” legyen minderre, és igényelje a segítséget.

Ne siessen annyira a patikában! Legyen pár perce a saját biztonságára és hallgassa meg a gyógyszerész tanácsait, és ha valamit nem ért, kérdezze meg!

– A gyógyszerbiztonság egy hosszú folyamat eredménye, ami már a kutatólaboratóriumokban a kutatással, a fejlesztéssel kezdődik. 

– Majd folytatódik a gyógyszergyárak munkafolyamatában, a gyártás szigorú feltételeinél.

– A gyógyszer-nagykereskedőknél is elengedhetetlen a gyógyszerbiztonságra való törekvés.

– A gyógyszertárakra is fontos jogszabályok vonatkoznak ennek érdekében.

– De mit sem ér mindez a törekvés, ha a beteg nem viszonyul kellő tudatossággal a terápiája iránt. A betegnek is hozzá kell tenni azt a segítséget, hogy betartja az orvos utasításait, figyel a gyógyszerész tanácsaira, és igényli a segítséget, tehát, ha valamit nem ért, felteszi a kérdéseit!

A gyógyszer hasznos, de a nem megfelelő használat esetén káros lehet!

A SZEBB-program szakmai hátterét jelentő kiadványt már megkapta a 9600 gyógyszerész, akik az ország 2300 gyógyszertárában a tára mögött fogadják a betegeket, és válaszolnak a kérdéseikre. De irányelveket is kaptak ahhoz, hogy ők milyen kérdéseket tegyenek fel adott esetben a betegeknek. 

Természetesen felmerülhetnek a gyógyszerszedésnek problémái, melyek lehetnek

– szakmaiak (pl. nem megfelelő a gyógyszer),

– használathoz kapcsolódóak (pl. nem megfelelő a gyógyszerforma),

– kényelmi funkciót érintő problémák (pl. túl sok gyógyszert kell egyszerre bevenni),

– edukációt érintő problémák (pl. a beteg nem ért bizonyos dolgokat a gyógyszerszedéssel kapcsolatban), 

– hanyagság, nemtörődömség miatti problémák (pl. nem a megfelelő időben, mennyiségben szedi a gyógyszert a beteg). 

De lehet még számtalan olyan eset, tényező, amely a gyógyszerszedést befolyásolja, nem a jó irányba viszi a terápiát, és így a gyógyulás, a javulás esélyét. Mindezekben segíteni tud a gyógyszerész, ha azt a beteg is igényli és szívesen fogadja.

A gyógyszerészek készen állnak a betegek segítésére!

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő, gyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!