Allergiások figyelem! – Az idén korán kezdődik a pollenszórás –

A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben. A mogyorópollen a korábbi években az enyhe decemberek után már január közepén megjelent, azonban ilyen magas szintet csak február közepén ért el. Az ÁNTSZ felhívja az arra érzékenyek figyelmét, hogy tüneteik jelentkezhetnek, ezért szükség lehet az orvosuk által javasolt gyógyszereik szedésére.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a fő allergén most a mogyorópollen. A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja már helyenként elérte a tüneteket okozó szintet, emellett az éger pollen koncentrációja is folyamatosan növekszik. Pécsett közepes, Budapesten alacsonyabb szintű terhelés mérhető. A szegedi állomás vonzáskörzetében a hét első felében még nem volt jelentős a pollenterhelés.

A hétvégén elsősorban továbbra is a déli országrészben élők számolhatak azzal, hogy allergiás tüneteik jelentkezhettek.

Az előttünk álló héten a kismértékű pollenszórás várhatóan folytatódik, és mindaddig erősödésre számíthatunk, amíg jelentős lehűlés nem következik be. Átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés akkor is, ha csapadékosra fordul az időjárás. A déli légáramlatokkal az ország északi területeire is számottevő mennyiségben juthat pollen, de panaszokat csak a csapadékmentes időszakokban okozhat.

A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony szintű.

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala