Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve 2012. október 1-jén Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot hozott létre. A projektet a TÁMOP-6.1.2/11/4-2012-001 pályázati kiíráson keresztül az Európai Unió támogatja.

Az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ 2013. szeptemberéig a következő sikeres eredményeket érte el:

Szakmai képzések és együttműködések

A dohányosok mellet a szakemberek számára is segítséget nyújtott az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ.

2013. szeptember végéig a tüdőgondozók szakszemélyzetének szóló továbbképzéseken 120 fő vett részt szerte az országból.  A visszajelzések alapján ennél nagyobb igény mutatkozik a tüdőgondozók részéről, ezért a Módszertani Központ munkatársai az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal együttműködve új forrásokat igyekeznek feltárni a megnövekedett igény kiszolgálására. Ezzel párhuzamosan a háziorvosok továbbképzése is jól halad, szeptember végéig a Módszertani Központ már elérte az eredetileg kitűzött 400 fős célértéket.

Leszokást segítő call center

A központban kialakított leszokást segítő call centerben képzett pszichológusok és orvosok nyújtottak segítséget a leszokni vágyóknak telefonos tanácsadás keretében.

A tanácsadás a továbbképzéshez hasonlóan sikeret könyvelhet el. Szeptember végéig 17 671 hívást (bejövő és kimenő) bonyolítottak le a call center munkatársai.
A nagyszámú hívások ellenére az olykor komolytalan bejövő hívások miatt a programba ténylegesen bevont kliensnek 1868 főt tekinthető. További cél a programba bevonható valóban motivált személyek számának növelése.

Leszokás segítő internetes portál és csoportos tanácsadás

A hónap végére a leszokást támogató weboldal fejlezstése a célegyenesbe ért.
Megtörtént az első átfogó informatikai webteszt valamint különböző hasznos szakmai anyagok is készültek a tartalom bővítéséhez.

A honlap széleskörű lakossági kommunikációra biztosít lehetőséget: a leszokástámogatás népeszrüsítése mellett a honlapon megtalálhatóak lesznek a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, a tüdőgondozók adatai, valamint a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek a látogatók.

PlanbMedia