Bátor nők, akik újjáteremtették önmagukat

0
460

Inspiráló élettörténetekkel gazdagodik a Richter Főnix Közösség 

Egy veleszületett hallássérült, egy mellrákból gyógyult és egy kerekesszékes maratonfutó nő – de mi a közös bennük? Az, hogy mindhárman nagyon mélyen voltak, mégis hittek az újrakezdésben, és Főnix-madár módjára újjászülettek egy krízisből. Most pedig szeretnének erőt adni mindazoknak, akik még nem értek ennek a hosszú útnak a végére, és bátorításra van szükségük.

Ennek érdekében a Richter Főnix Közösség új tagjaiként a nyilvánosság előtt is vállalják történetüket. A három Főnix személyes életútjáról készült kisfilmek márciustól érhetők el a Richter a Nőkért Facebook oldalán, ahol idén négy további bátor nő írásos történetét is megismerhetjük, hogy erőt meríthessünk a mindennapokhoz. 

Teremtsd újjá önmagad! – biztat a Richter Gedeon Nyrt. által 2018- ban közösségépítő szándékkal életre hívott program, a Richter Főnix Közösség mottója. Ennek szellemiségében az immár harmadik évaddal jelentkező program keretében továbbra is olyan bátor nők mesélnek küzdelmeikről, akik bár nagyon mélyen voltak, mégis hittek az újrakezdésben, és talpra álltak. Történetüket most nyíltan és őszintén vállalják, hogy példájukkal másokat is motiváljanak és bátorítsanak a továbblépésre. A megvalósításban alkotóként ezúttal is jelentős szerepet vállalt Jakupcsek Gabriella, ismert tévés személyiség is. 

„Mélyen legbelül van egy nagyon jól becsomagolt túlélőcsomag, amit mindenki ki tud bontani. Vész esetén ez a fajta erőtartalék mindenkiben benne van” – vallja Szekeres Pál olimpiai bronzérmes és paralimpiai bajnok vívó, aki Védnökként harmadik éve támogatja a Richter Főnix Közösséget. 

A Richter Főnix Közösség tagjai 

Koraszülés, stroke, illetve a látás elvesztése – ezeket a nehézségeket járták körbe a 2019-ben bemutatott történetek. Földvári Nagy Zsuzsanna, Keresztesné Sándor Katalin, Nyikes Fatime nemcsak megküzdöttek saját kihívásaikkal, hanem kellően bátrak és erősek voltak ahhoz, hogy alapjaiban változtassák meg életüket. 

Elszakadás, függőség, betegség, stressz – ezeket a problémákat ölelték fel a 2018- ban bemutatott történetek. Kozmér Alexandra, Szabó Csilla, Lévai Ildikó, Balogh Csilla és Fehér Andrea a nehéz pillanatokból sikeresen felállva, főnix madárként kezdtek új fejezetet életükben. Történetük megosztása óta gyakran találkoztak olyan sorstársakkal, akik nem csak inspirációt, de erőt és megoldási módokat is merítettek a bemutatott életútjaikból. 

2020-ban önmagunk elfogadásáról, az önmagunkkal való törődés fontosságáról és az önmegvalósításról szólnak azok a történetek, melyek a Richter a Nőkért Facebook oldalon lesznek láthatóak. Az idei év újdonsága, hogy a három Főnix kisfilmjén túl négy további bátor nő írásos történetéből is erőt meríthetünk. 

2020-as programunk szereplői 

Réder Tímea hallássérültként küzd az elfogadásért. Gyermekkorát végigkísérte a megbélyegzettség, kirekesztettség és a közöny fájdalmas légköre. Miután sikerült elfogadnia saját magát, új cél fogalmazódott meg benne: sorstársainak szeretné megmutatni, hogy nem szabad feladni. Elvégezte a jelnyelvi tolmácsképzőt, egy hallássérülteket segítő mentorprogramot, emellett pedig utolsó éves audiológus- hallásakusztikus hallgató. Jelenlegi munkahelyén, egy hallásdiagnosztikai központban gyógypedagógiai asszisztensként játékokkal segíti a mentálisan sérült gyermekek vizsgálatát. 

Ha már nekem nem adatott meg, hogy minden akadályok nélkül menjen, akkor legalább az utánam lévő generációnak tudjak segíteni azáltal, hogy már van egy kitaposott út, van hova fordulni.” 

Tímea történetét feldolgozó videó itt tekinthető meg:

Sárosdy Zsuzsanna házassága válságba jutott. Majd egy újrakezdés után kapcsolatukban megtörtént a csoda, és ismét egymásba szerettek. Ekkor jött a pofon: Zsuzsa mellrákos lett. Nagyon mélyre került és csak azt tudta, hogy végig kell csinálnia. Miután megszületett benne a hála érzése azért, mert életben van, elkezdett igazán boldoggá válni. Sorstársait is arra biztatja, hogy higgyenek a gyógyulásban, törődjenek saját magukkal és értékeljék az életüket. 

„Nagyon sok jót kaptam az életben, amit addig természetesnek vettem, és amikor olyan rosszul voltam, akkor jöttem rá, hogy semmi sem természetes.” 

Sarkadi Krisztina 14 évesen fára mászás közben leesett, és két helyen eltörte a gerincét, emiatt kerekesszékbe kényszerült. Hamar megbarátkozott a helyzetével, és aktív életet élt: Hamar megbarátkozott a helyzetével, és aktív életet élt: tanult, dolgozott, férjhez ment és életet adott két gyermeknek, majd az első női kerekesszékes maratonfutóként egészen az athéni paralimpiáig jutott. Sokat tett azért, hogy segítse a mozgássérültek társadalmi elfogadását Magyarországon, de ma már a család áll az első helyen az életében: férjével és gyermekeivel kiegyensúlyozott életet élnek. 

„Azzal teljesedik ki az ember élete, ha tanul, dolgozik, sportol, gyereket nevel, párja van, barátai vannak, és akkor onnan kezdve nem is számít, hogy kerekesszék van alattad. Kriszta, ez te vagy. Te egy ilyen hatalmas életigenlés vagy.”- fogalmazta meg Szekeres Pál, Kriszta korábbi mentora. 

Krisztina történetét feldolgozó videó itt tekinthető meg:

Az alkotók bíznak benne, hogy a bemutatott történetek minél szélesebb közönséghez eljutnak, hogy sokan meríthessenek erőt és inspirációt saját küzdelmeikhez.