Csontvelő biopszia – gyakori kérdések

0
502
Fotó: gettyimages.com

A csontvelő rengeteg információt árul el a vérképzőszervek betegségeiről, éppen ezért bizonyos panaszok esetén megkerülhetetlen a vizsgálata. A csontvelő biopsziával kapcsolatban feltett gyakori kérdéseket dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa.

Daganatos beteg vagyok?

A csontvelő biopszia kapcsán a legtöbben arra gondolunk, hogy daganatos betegség kivizsgálása miatt van rá szükség. Igaz, hogy a leukémia és a limfóma gyakori oka a beavatkozás elvégzésének, ám emellett sor kerülhet rá vérlemezke hiány, B12 vitaminhiány gyanúja és különböző fertőzések, gyulladások kivizsgálása kapcsán is. 

Melyik csontból vesznek mintát?

A csontvelő biopszia elvégzése nem mindegyik csontvelőből lehetséges. Az olyan csöves csontok testében, mint amilyen például a combcsont, sárga csontvelő található, ez nagyrészt zsírsejtekből áll. A beavatkozás csak olyan csontok estében végezhető, melyekben vörös csontvelőt találunk. A mintavétel ezért leggyakrabban a szegycsontból vagy a medencecsontból történik.

Aspiráció vagy biopszia?

Egyéntől függően a beavatkozás során kétféle mintavétel történhet. Az aspiráció során a csontvelő szivacsos állagú anyagából fecskendő segítségével szívják ki a sejteket. Ezek a sejtek több funkciót is ellátnak: belőlük lesznek a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadásért felelős vérlemezkék. A biopszia ehhez nagyon hasonlóan zajlik, annyi különbséggel, hogy nemcsak sejteket, hanem egy apró csonthengert is vételeznek a beavatkozás során, további vizsgálatok céljából. Az, hogy kinél melyik típusú mintavételre kerül sor, függ a panaszoktól, a feltételezett betegségtől is.

Fotó: gettyimages.com

Mennyire fájdalmas a csontvelő biopszia?

A vizsgálat helyi érzéstelenítés mellett történik. A beavatkozás gyorsan lezajlik, a legkellemetlenebb része, amikor a tű eléri a szivacsos csontvelőt és a mintavétel megtörténik. Ez rövid ideig tartó fájdalommal és feszítő érzéssel járhat.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt nincs étkezésre vagy egyéb tevékenységre vonatkozó korlátozás. A kezelőorvost azonban a szedett véralvadásgátló készítményről tájékoztatni kell, mert a vizsgálat miatt ezt átmenetileg fel kell függeszteni. 

Mire figyeljek a beavatkozást követően?

A csontvelő biopszia járóbeteg rendelésen elvégezhető, a beavatkozást követően a beteg otthonába távozhat. A mintavétel helyét 24 óráig nem érheti víz, erre ügyelni kell. 

Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ