Dr. Czeizel Endre: A magyar költőgéniuszok sorsa

0
963

Korábbi Költők-Gének-Titkok (2000) című könyvemben a legnagyobb magyar költők családfaelemzésére vállalkoztam, mivel – ahogy korábban már az ókori görögök felismerték – a kivételes költői tehetség korán megmutatkozik, és erre születni kell. A magyar költőgéniusz palántákból is úgy tört ki korán e tehetség, mint a láva a vulkánból. Nem volt náluk szülői ráhatás (Berzsenyi Dánielt és Petőfi Sándort inkább bántalmazták e „haszontalan” passziójukért) vagy pedagógusi segítség.

A családfák értékelése arra utalt, hogy a szüleik között költő nem fordult elő, és ez vezetett az ún. gejzírmodell megfogalmazásához.

A költőgéniuszok a „semmiből jönnek, az egekig szárnyalnak, majd visszatérnek a semmibe” (sokaknak gyermekük sem volt).

A magyar költőgéniuszok életének megismerése azonban döbbenetes erővel igazolta szörnyű sorsukat, amely a társadalmi értetlenség és önártásuk eredőjeképpen a vártnál sokkal korábbi halálukhoz vezetett. Ők is Arany János szőlősgazdájának a példáját követték: ha már a jég úgyis elverte a termést, akkor ők is hozzájárultak elpusztításukhoz.

Ez indokolta másik róluk írt könyvem címét: „Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?” (2001). Célom annak megértetése volt, hogy az emberi tehetség a legnagyobb természeti kincsünk és ezen belül a géniuszok, így a kivételes költői talentumok jelentik e kincs legértékesebb, mindenképpen társadalmi védelemre szoruló megnyilvánulását. Dr. Czeizel Endre  (†)

A könyv megrendelhető: Galenus webshop

Aki a könyvet személyesen veszi át szerkesztőségünkben (1146. Budapest, Dózsa György út 19.), az 10% kedvezményben részesül. (A kedvezmények nem vonhatók össze.)

A kötetek paraméterei

Terjedelem: 542
Formátum: 166×236 mm
Kiadás éve: 2012
ISBN-szám: 978 963 7157 30 1

Keményfedeles, cérnafűzött, jelzőszalaggal, védőborítóval ellátott könyv.

Forrás: Galenus