Ma már több egzotikus zöldség, gyümölcs kapható a boltokban, amelyek élettanilag hatékonyan egészítik ki a hazai választékot.
Avokádó
Magas fehérje- és szénhidráttartalma és könnyű emészthetősége miatt alkalmas bébiételek készítésére. Gazdag telítetlen zsírsavakban, B- és E-vitaminokban és káliumban. Olyan példányt vásároljunk, amelyik egyenletesen zöld, nincsenek puha barna foltok rajta. Az érett gyümölcs héja enged a nyomásnak, de nem tartja meg az ujjnyomatot. A gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, kettévágva a magját könnyen ki lehet venni, és a húsa kikanalazható. Ha a húsát citromlével meglocsoljuk, akkor nem barnul meg. Az avokádót frissen és nyersen fogyasszuk, főzéssel megkeseredik.
Acerola
Ennek a trópusi törpecserjének (más néven barbadoszi cseresznyének) a bogyója oligo-elemeket, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, A-, B6-vitamint, és főleg 30–40-szer több C-vitamint tartalmaz, mint pl. egy narancs!
Ajánlott 15 napos kúrát tartani Acerola étrend-kiegészítő tablettából vagy kapszulából.
![](https://i2.wp.com/www.patikamagazin.hu/wp-content/uploads/2019/07/red-3929193_1920.jpg?fit=696%2C464&ssl=1)
Gyömbér
A gyömbér erősítő, frissítő hatására csak kevesen figyelnek, pedig annak köszönhető, hogy bővelkedik B-, C- és D-vitaminban, valamint ásványi sókat és oligo-elemeket is tartalmaz. Fogyasszunk 1 g szárított gyömbért, vagy 5 g friss gyömbérgyökeret naponta, pl. salátára reszelve, vagy mártásba keverve.
![](https://i1.wp.com/www.patikamagazin.hu/wp-content/uploads/2019/07/ginger-1738098_1920.jpg?fit=696%2C457&ssl=1)
Forrás: Galenus