Egzotikus kedvencek

0
323

Ma már több egzotikus zöldség, gyümölcs kapható a boltokban, amelyek élettanilag hatékonyan egészítik ki a hazai választékot.

Avokádó

Magas fehérje- és szénhidráttartalma és könnyű emészthetősége miatt alkalmas bébiételek készítésére. Gazdag telítetlen zsírsavakban, B- és E-vitaminokban és káliumban. Olyan példányt vásároljunk, amelyik egyenletesen zöld, nincsenek puha barna foltok rajta. Az érett gyümölcs héja enged a nyomásnak, de nem tartja meg az ujjnyomatot. A gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, kettévágva a magját könnyen ki lehet venni, és a húsa kikanalazható. Ha a húsát citromlével meglocsoljuk, akkor nem barnul meg. Az avokádót frissen és nyersen fogyasszuk, főzéssel megkeseredik.

Acerola

Ennek a trópusi törpecserjének (más néven barbadoszi cseresznyének) a bogyója oligo-elemeket, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, A-, B6-vitamint, és főleg 30–40-szer több C-vitamint tartalmaz, mint pl. egy narancs!

Ajánlott 15 napos kúrát tartani Acerola étrend-kiegészítő tablettából vagy kapszulából.

Fotó: pixabay.com

Gyömbér

A gyömbér erősítő, frissítő hatására csak kevesen figyelnek, pedig annak köszönhető, hogy bővelkedik B-, C- és D-vitaminban, valamint ásványi sókat és oligo-elemeket is tartalmaz. Fogyasszunk 1 g szárított gyömbért, vagy 5 g friss gyömbérgyökeret naponta, pl. salátára reszelve, vagy mártásba keverve.

Fotó: pixabay.com

Forrás: Galenus