Fotó: 123rf.com

Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE) a napokban.

Egy transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges, a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli – mondta Merkely Béla, a felsőoktatási intézmény rektora. Tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon – ebből 327-et az SE-n -, ami rekord. Több mint 160 vesét, 80 májat és csaknem 60 szívet transzplantáltak – közölte Merkely Béla, hozzátéve, hogy idén is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások.

Európában az SE az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény. Szívátültetésben a második legnagyobb központ az egyetem a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel – sorolta a rektor. Céljuk, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében “dobogóra lépjenek” a következő öt évben, és az egyik transzplantációjában elsők legyenek. Mintegy 3500 transzplantált beteget kezelnek folyamatosan az SE-n.

Az alapításának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem története magában foglalta a kiugró teljesítményeket. A magyarországi klinikai rendszerekben három komoly funkció valósul meg: a magas szintű betegellátás, az oktatás és a kutatás-innováció – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Az SE egy “brandet” is jelent, nem csupán Magyarországon, de külföldön is . A továbbiakban is jövőépítő munkát akarnak végezni, ezt szolgálja a Semmelweis XXI. komplex fejlesztési projekt.

Az SE rendkívül jól szerepelt a különböző egyetemi rangsorokban a közelmúltban. A cél, hogy ezekben az első százba kerüljön, a szakmai hierarchiákban pedig a felső ötbe, ehhez azonban sokat kell dolgozni – jegyezte meg. Az SE orvosképzése a legnagyobb siker a nemzetköziesítés terén, jelenléte a világpiacon komoly presztízs a magyar felsőoktatásnak.

A tavaly Magyarországon átültetett 505 szerv közül 119 külföldről érkezett. Ez annak köszönhető, hogy 2013-ban az ország csatlakozott a nyolc európai államot tömörítő Eurotransplant hálózathoz. Törekszenek a megelőzésre és az átültetés előtti beavatkozásokra. Ennek jegyében például az ősszel ingyenes szűrővizsgálatnak vetik alá hepatitis C-re az összes egészségügyi dolgozót, mintegy 100 ezer embert. Csányi Endre Péter hozzáfűzte, hogy a kormány 2030-ig szólóan nemzeti egészségprogramokat hagyott jóvá.

Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója közölte, hogy a májátültetésen átesett ezredik beteg egy 61 éves nő. Az új szervet 20 perc alatt varrták be. A beteg jól van, osztályon lábadozik, májfunkciója normális és “tankönyvi módon alakul”, de állapota további utánkövetést igényel.

Felidézte, hogy 4084 szervátültetést hajtottak végre az intézményükben a fennállás 25 éve alatt. A transzplantáció összetett, multidiszciplináris feladat – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy klinikájuk nemzetközi hírű, akkreditált központ. Azt tervezik, hogy aktív szerepet vállalnak egyesült államokbeli kollégák képzésében, valamint még tovább fejlesztik a gyermektranszplantációt.

Az esemény meghívójában azt írták, hogy 24 éve végeznek májátültetést Magyarországon. A beavatkozás kizárólag az SE transzplantációs és sebészeti klinikáján érhető el.