Újszülöttkorban inkább a fiúkat, míg felnőttkorban jellemzően a nőket érintik a húgyúti fertőzések. Sokan a tünetek megjelenésekor gyakran orvosi tanácsadás nélkül alkalmaznak növényi eredetű készítményeket, azonban a megfelelő terápia kiválasztásához érdemes szakember (orvos, gyógyszerész) véleményét kérni. Cikkünkben a húgyúti fertőzések kezelésében alkalmazható növényeket tekintjük át.

A húgyúti fertőzések okai és tünetei

A húgyúti fertőzések általában az alsó húgyutakat, leggyakrabban a húgyhólyagot érintik. A húgyhólyag gyulladását többnyire a húgycső és a hüvely környékén előforduló kórokozó baktériumok okozzák.

A betegség tünetei közé tartozik

  • a gyakran jelentkező vizelési inger,
  • fájdalmas, égő érzéssel járó vizelés,
  • amelynek során kis mennyiségű vizelet ürül. Az alsó húgyúti fertőzéseket gyakran kíséri éjszakai vizelési inger és deréktáji fájdalom.

A fertőzések felnőttkorban a nők körében közel ötvenszer gyakrabban fordulnak elő.

A betegség nemek közti arányának jelentős eltolódását elsősorban a húgyutak felépítésének különbségeivel lehet magyarázni. Nők esetén nagyobb eséllyel alakul ki a fertőzés, mivel a húgycső bemenetét körülvevő nyálkahártyán gyakran szaporodnak el a kórokozók. A húgyúti fertőzések előfordulását jelentősen megnövelik a vesekövek okozta sérülések. Az elégtelen vizeletürítés miatti pangó vizelet szintén hajlamosít a fertőzésekre, ezért férfiaknál a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén gyakoribb ezek kialakulása.

A fertőzéseket okozó baktériumok ellen antibiotikumok mellett növényi eredetű készítmények is alkalmazhatók. A vizeletmennyiség fokozásával csökkenthető a kórokozók megtelepedésének és elszaporodásának esélye. Erre a célra a vizelethajtó hatású növények (pl. aranyvessző, csalán, jávai tea) használata mellett a fokozott folyadékbevitel is alkalmazható.

Aranyvessző

Az erdőkben díszelgő közönséges aranyvessző közel 800 éve ismert gyógynövény. A virágos hajtásból készült kivonat számos jótékony hatással rendelkezik. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, simaizom-görcsoldó és antioxidáns hatását több vizsgálat igazolta. Az aranyvessző-tartalmú készítmények elősegítik a húgyutak egészségének megőrzését. Baktériumellenes hatása miatt a növény előnyösen alkalmazható az alsó húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájában. A kivonat fogyasztása mérsékli a gyakori vizeletürítéssel járó hiperaktívhólyag-szindróma tüneteit. Aranyvessző-tartalmú készítmények alkalmazása során fokozódik a vizeletkiválasztás, ezért a megfelelő mennyiségű (napi min. 2 liter) folyadékbevitelre figyelni kell. A növény használata biztonságos, de vesekő- és vesehomok esetén alkalmazása csak szakorvosi javaslatra, az orvos utasításainak megfelelően ajánlott. Az aranyvesszőt tartalmazó készítmények fogyasztása nem ajánlott szív- és veseeredetű ödéma esetén, valamint 12 éves kor alatt, terhesség, illetve szoptatás idején.

Medveszőlő

A medveszőlőt világszerte régóta alkalmazzák húgyúti fertőtlenítő hatása miatt. A növény népi gyógyászati felhasználását először Marco Polo írta le kínai tapasztalatai alapján. A medveszőlő piros bogyótermését élelmiszerként nemcsak a medvék és erdei madarak, hanem az emberek is gyakran fogyasztották. A gyógyászatban alsó húgyúti fertőzések kezelésére a növény összehúzó (adsztringens) hatású, keserű ízű, tavasszal begyűjtött levelét alkalmazzák. A levélből néhány órás hideg áztatással ajánlott teát készíteni, mivel magasabb hőmérsékleten a kioldódó cserzőanyagoktól a tea keserű ízű lesz, és fokozódik a gyomorirritáló hatása. A medveszőlő nagy előnye, hogy hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia, a kezelés költsége alacsony, és szakszerűen alkalmazva biztonságos is.
A növény használata a megfelelő vizsgálatok hiánya miatt nem ajánlott terhesség és szoptatás idején, valamint 12 éves kor alatt. A hosszú távú adagolás lehetséges kockázatai miatt nem javasolt az egy hétnél hosszabb ideig tartó medveszőlő-kezelés, és évente nem végezhető ötnél több kúra a növénnyel. A rövid távú, megfelelő mennyiségű növénnyel végzett terápia biztonságosnak tekinthető.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Az észak-amerikai nagytermésű áfonya nemcsak az észak-amerikai konyhaművészet népszerű alapanyaga, de az alsó húgyúti fertőzések kezelésében is kiemelkedő szerepet játszó gyógynövény. Gyógyászati célra az amerikai tőzegáfonyaként is gyakran említett észak-amerikai nagytermésű áfonyát, a Vaccinium macrocarpon érett bogyóterméseit vagy a belőlük előállított készítményeket alkalmazzák. Azonban az észak-amerikai nagytermésű áfonyát sokszor még a szakemberek is összetévesztik a tőzegáfonyával (Vaccinium oxycoccus).

Az áfonya gyógyhatásait az indián törzsek ismertették meg az Észak-Amerikába érkező telepesekkel, és így terjedt el a növény felhasználása világszerte. Az érett termést tradicionálisan elsősorban húgyúti fertőzések és C-vitamin-hiány (skorbut) kezelésére és megelőzésére alkalmazták. A növény húgyúti fertőzések kezelésében betöltött előnyös szerepét számos klinikai vizsgálat is bizonyítja. Ezek a vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyalé több tartalomanyaga is gátolja a baktériumok húgyúti nyálkahártyához tapadását, így alkalmazásával csökken a fertőzés kialakulásának esélye és gyorsabban érhető el a gyógyulás. A nagytermésű áfonyának főleg a húgyúti fertőzések megelőzésében, az újrafertőződés megakadályozásában lehet szerepe. Az észak-amerikai nagytermésű áfonya már régóta az emberi étrend része. Hosszú távon is biztonságosan alkalmazható makacs, visszatérő húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére. Nagy mennyiségű gyümölcslé elfogyasztása esetén enyhe hasmenés jelentkezhet. Magas savtartalma miatt az áfonyalé fogyasztása fokozhatja a gyomorsavtúltengésben szenvedő betegek tüneteit. Cukorbetegeknek fokozottan ügyelni kell az áfonyalevek cukortartalmára.

Vérhígítót (warfarint) szedő betegeknek nem tanácsos nagy mennyiségű áfonyalevet vagy áfonyakészítményeket fogyasztaniuk. Terhesség és szoptatás során az átlagos mennyiséget nem ajánlott túllépni.

Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

A növényi terápia eszközei elsősorban az alsó húgyutakat érintő fertőzések kiegészítő kezelésére alkalmazhatók. A nem komplikált, alsó húgyúti fertőzések általában könnyen gyógyíthatók. Mivel a súlyos következményekkel járó felső húgyúti (pl. vese) fertőzéseket gyakran a húgyhólyag gyulladása előzi meg, ezért fontos az alsó húgyúti fertőzések időben megkezdett megfelelő kezelése. Amennyiben a panaszok néhány napon belül nem szűnnek meg, orvoshoz kell fordulni a komolyabb problémák kialakulásának megelőzése érdekében. Kisgyermekek húgyúti fertőzésének kezelésére csak az orvos döntése alapján alkalmazhatók növényi szerek.

Panaszai kezelésében mindenképpen konzultáljon orvosával!

Dr. Tóth Barbara
gyógyszerész

Dr. Budai Marianna PHD

gyógyszerész