Ha a szíve „kalimpál” – a szívritmuszavar és következményei

0
2292

Szinte a legtöbbünkkel előfordult már, hogy időnként szabálytalanul ver a szívünk. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy a szívünk hirtelen összevissza – túl gyorsan, vagy túl lassan – ver, vagy esetleg egy-egy ütést kihagy. Az ilyen ritmuszavarok egészséges embereknél általában ártalmatlanok, de vannak olyan formái, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, vagy akár az életünket is veszélyeztethetik. Legsúlyosabb esetben akár embólia, és ezáltal stroke (szélütés) kialakulásához is vezethetnek.

Amikor a szívünk ver, elektromos jelek késztetik összehúzódásra. A szívritmuszavar, másképpen arrhytmia, az elektromos impulzusok bármilyen jellegű megszakadását, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. Ilyenkor a szív összehúzódásait koordináló elektromos jelek nem működnek megfelelően, elveszítik szabályos ütemüket, a szív nem pumpálja elég hatékonyan a vért.

Szívritmuszavarra utaló jelek

Szívritmuszavarra utalhat a mellkasi remegésérzés, mellkasi fájdalom, túl gyorsan, vagy túl lassan verő szív, szédülés, légszomj. Egyes eseteiben előfordulhat azonban, hogy semmilyen panaszt nem okoznak, a betegek egyáltalán nem észlelik a tüneteket, csak rutinvizsgálat során derül fény meglétükre.

A szívritmuszavar típusai

A szívritmuszavarnak számos típusa van, melyek közül a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar a pitvarfibrilláció. Pitvarfibrilláció során a normális ritmusos elektromos ingert gyors spontán elekromos jelek váltják fel, a pitvarok remegnek, ezért nem képesek hatékonyan pumpálni a vért. A pitvar elkezd rendszertelenül összehúzódni, a vér egy része visszamaradhat a pitvarokban, ahol összegyűlve megalvadhat, és vérrög képződhet. A keletkezett vérrög a szívüregből a véráramba jutva az agyban stroke-ot, míg más szervhez érve érelzáródásokat okozhat. A pitvarfibrilláció a stroke egyik legfontosabb kockázati tényezője.

A megelőzés lehetőségei

A pitvarfibrilláló betegek terápiájában különösen nagy jelentősége van a stroke megelőzésének, hiszen ez a ritmuszavar ötszörösére emeli az elzáródásos stroke előfordulását. Véralvadásgátló készítmények alkalmazásával megakadályozható a stroke-ot okozó vérrögök képződése, és ez által az agyi érelzáródások kialakulása. Ma már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek több szélütést képesek megelőzni, mint a hagyományos terápiák, alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, és a pitvarfibrilláló betegek számra hatékonyabb, biztonságosabb és kényelmesebb kezelést biztosítanak.

Évente közel 3 millió ember kap szélütést pitvarfibrilláció következtében. Hogy Önnel ez ne történhessen meg, fontos, hogy rendszeresen felkeresse kezelőorvosát és betartsa utasításait. Ez a legbiztosabb védelem, hogy csökkentse a szélütés kockázatát.

WELL PR