Gyomorégés – savas reflux: fájdalom, diszkomfort érzés a gyomorszáj tájékán, a nyelőcsőben felgyülemlett gyomorsav, égő torok… Sokunk szenved ettől az emésztőrendszeri problémától. A savlekötő gyógyszerek segítenek, de mi magunk is enyhíthetünk a bajon megfelelő táplálkozás és egyéb ellenlépések megtétele útján.

Amikor a gyomor savtartalma a nyelőcsőbe visszakerül, égő érzés keletkezik a nyelőcsőben, maró érzés a torokban… Ennek oka, hogy a nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom nem zár megfelelően, és átengedi a gyomortartalmat. Így lehetővé válik a gyomorban lévő savtartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (ez a reflux).  Elsődleges tünete a gyomorégés, mely égő, kisugárzó fájdalommal jár, a szegycsont mögötti résztől egészen a torokig. Savas felböfögés, fájdalmas, nehéz nyelés, rossz szájíz, szájüregi égés is tartozhat a tünetek közé. De mit tehetünk ellene, illetve megelőzésképpen?

A nyelőcső-nyálkahártya állapotának helyreállítása antioxidánsokkal

A zöldségfélék nyújtják a reflux elleni egyik fő védelmet. Rostjaik élénkítik a béltranzitot, ásványi anyagjaik segítik a vér pH értékének lúgosítását, a bennük lévő antioxidánsok pedig védik a nyelőcső nyálkahártyáját.

A keresztesvirágúak (karfiol, brokkoli, bimbós és fodros kel, káposzta…), a nagyon színes zöldségek (pirospaprika, paradicsom, spenót, lvöröskáposzta, padlizsán, feketegyökér stb..) bővelkednek leginkább antioxidánsokban, de fontos, hogy variáljuk őket. Minél változatosabban állítjuk össze a zöldségeket a menüben, annál jobban karbantartjuk a bélflórát.

A fotók illusztrációk: pixabay.com

A gyümölcsök is kitűnő forrásai az antioxidánsoknak, de fogyasztásukat tanácsos napi 2-3 db-ra korlátozni, mert bővelkednek erjeszthető cukrokban. Ajánlott a gyümölcsök étkezéseken kívüli fogyasztása is.

Étkezés nyugodt körülmények között

A stressz úgy hat a refluxra, mint olaj a tűzre! Elősegíti a nyelőcső-nyálkahártya áteresztőképességének megváltozását, a savak sejtekbe való bejutását, és lassítja a gyomorürülést (amit reflux esetén inkább gyorsítani kell).

A stressz ellenszereként többek közt koncentráljunk a magnéziumra, melyben gazdag pld. a brazil dió, a mandula, a kesu dió vagy a szardínia. Ami az étkezést illeti, történjék stresszmentes, nyugodt körülmények között, és szánjunk rá elegendő időt. Amiatt is, hogy legyen időnk jól megrágni az ételt, mert a rágás serkenti a nyálképződést. A védelmet jelentő nyál bikarbonát tartalma lúgosító hatású (így semlegesítve a savas hatást), enzimjei pedig elősegítik az emésztést. Amellett a szakemberek is kimutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik gyorsan, kapkodva étkeznek, gyakrabban fordul elő a reflux.

A gyulladásos folyamat csillapítása

Fontos a nyelőcső-nyálkahártya idült gyulladásának enyhítésére a (gyulladáscsökkentő) omega-3 zsírsav és (a gyulladásos folyamatot esetlegesen fokozó) omega-6 közti helyes egyensúly megtartása pld. jó növényi olajok fogyasztása útján. Élen jár közülük a repceolaj, a bio-camelinaolaj vagy az olívaolaj, mely gazdag antioxidáns polifenolokban. Az omega-3 pedig segíti a nyelőcső sejtfalának erősítését.

Toleranciánk tesztelése

A kávé az elsők közt szerepel a stressz és a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelő működésének okozójaként. Egyes embereknél már egyetlen reggeli kávé is ártalmas lehet, mivel a szervezet nem tolerálja a koffeint. Ajánlott, hogy teszteljük toleranciánkat úgy, hogy 5-8 napon át nem iszunk kávét – tapasztalunk-e gyomorégést? Emellett a liszt és tejcukor érzékenység (laktóz-intolerancia) is okozhat refluxot, ezért gyanú esetén annak szakemberrel történő tesztelése szükséges.

Forrás: Top Santé