Más jellegzetességekkel bír a csecsemő, a kisgyermek, a serdülő, a felnőtt és az idős ember bőre. A problémás bőrtípusok közül a leggyakrabban előfordulók a száraz és a zsíros bőr, valamint e két típus kevert formája, az úgynevezett „kevert bőrtípus“.

nőSzemélyi tisztaságunk megőrzése során szükséges, hogy tájékozottak legyünk a helyes bőrápolás alapvető kérdéseivel. Más kozmetikumokat kell választani a száraz bőrtípusú embernek, és azoknak, akiknek arcbőrük zsírosabb. Az igen száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére szakorvosi tanácsot, kezelési javaslatot kell kérni. A zsíros bőr kezelése során pedig gondolni kell az anyagcsere és a hormonális viszonyok oki összefüggéseire is.

Az arcbőr ápolása

Ahhoz, hogy a bőr minél tovább egészséges, fiatalos maradjon, ápolásánál mindig egyedi tulajdonságaiból és aktuális állapotából kell kiindulni. A bőr típusa az életkor előrehaladtával módosulhat, mindemellett az időjárás, az évszakok, az egészségi állapot és a táplálkozás is befolyásolják a bőr szükségletét.

Mivel célszerű ápolni a bőrt?

A napi bőrápolás leglényegesebb s egyben kihagyhatatlan része kellene hogy legyen az esti arctisztítás. Akinek egészséges a bőre, az esténként nyugodtan moshatja az arcát is szappannal, amely mint enyhe peeling, nemcsak a szennyeződéseket távolítja el, hanem leoldja az elhalt szarusejteket is, és ezáltal bársonyosan simává teszi a bőrt. Természetesen a szappanhabot kellemesen meleg vízzel alaposan le kell öblíteni, s ha ezt követően a bőr húzódik, feszül, megfelelő krémmel be kell kenni.

A megoldás: a védelmi rendszer erősítése

Míg a testet ruha fedi, addig az arc nem tartható „búra alatt” minden szennyeződéstől, említett káros hatástól mentesen, ezért fokozott gondot kell fordítani az arcbőr rendszeres ápolására. Szerencsére a természet sem marad tétlen, hiszen a bőrnek megvannak a maga hatékony, önvédelmi folyamatai. A táplálkozás során pedig a jótékony hatású antioxidáns molekulákat kell segítségül hívni a bőr karbantartása érdekében, A-, E- és C-vitaminok vagy pl. karotin, szelén, cink, polifenolok formájában. Így tehát csak összetettségének figyelembe vételével tartható egyensúlyban a bőr védelmi rendszere, különös tekintettel az arcbőrre.

arcápolásBőrtisztítás, tonizálás

A bőr egyik legfontosabb védelmi eszköze és ápolásának szerves része a bőrtípusnak megfelelő, jó minőségű készítménnyel való rendszeres tisztítás. Ezért ezt a lépést szertartásszerű aprólékossággal kell megtenni minden este, melynek során valamennyi, a hidrolipid filmrétegen a nap folyamán felgyülemlett apró, szennyező részecskét arclemosó tejjel vagy krémmel kell eltávolítani. Amíg a tisztító vattakorong nem teljesen tiszta, újból és újból fel kell vinni az arctisztító emulziót az arcra. Utána következhet a bőrnyugtató arctonik alkalmazása, szintén a bőrtípus szerint.

Hidratálás

Víztartalmú krémmel, gyógynövény hatóanyagú zselével történhet. Védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben is: normál és száraz bőrre ajánlott pl. az avokádó, őszibarack vagy napraforgóolaj-tartalmú, zsíros bőrre pedig az olaj- és zsírmentes hidratáló krém. Minden esetben előnyben kell részesíteni azokat a készítményeket, melyek gyógynövény-kivonatokat, továbbá gyümölcscukrokat és vitaminokat (A-, B-, B2-, C-, K-vitamint) is magukban foglalnak, a hidratáló hatást kiegészítő, a bőr állapotát javító hatás fokozása érdekében.

Bőrradírozás

Hetente egyszer tanácsos bőrradírozást is végezni az arcon, mely javítja a bőr vérkeringését, eltávolítja az elhalt hámsejteket, feszessé, rugalmassá teszi a bőrt. Célszerű zuhanyozás, fürdés után alkalmazni, amikor a víztől puhább a bőr. Ősszel javasolható pl. egy AHA-gyümölcssavas hámlasztó bőrradírkúra is.

Forrás: Galenus