Hűséges háziállataink, a bozontos gyógyítók

0
219
Fotó: 123rf.com

Nem mindennapiak, számunkra egyedülállók, hűségesek, és jobbá teszik az életünket… Szeretjük a kutyáinkat, cicáinkat, és ezt ők viszonozzák is… Házi kedvenceink megédesítik mindennapjainkat, gyógyírt jelentenek számos bajunkra, még a depressziót is elűzhetik. Így egyre gyakrabban terápiás állatként is alkalmazzák őket.

Társaink minden életkorban

Egyes vizsgálódások szerint háziállattal felnőni hasznosnak bizonyulhat, mert hozzájárul a gyermek, vagy a serdülő fejlődéséhez. Amellett a házi kedvenc barátot és társat jelent gyermeknek, felnőtteknek egyaránt. Megtanulunk általa addig nem gyakorolt tevékenységeket, érzelmi támogatást kapunk tőle, mely növeli az önbecsülést, javítja a szociális kapcsolatteremtő képességet – hangsúlyozza többek közt egy amerikai tanulmány.  Még a kisbabák is profitálnak belőle: a mozgási képesség (motricitás) gyorsabb fejlődése figyelhető meg náluk, ha kutyus vagy cica közelében élnek. 

A felnőtteknél kimutatták, hogy a háziállat cirógatása, babusgatása örömöt okoz, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, ami megnyugvást hoz. Tanulmányok arra is kitérnek, hogy a gazdik is sokkal ritkábban depressziósak, mint azok az emberek, akiknél nincs kisállat a háznál.  Kétségtelenül azért, mert több antistressz hormon (endorfin, szerotonin…) szabadul fel a szervezetben a házi kedvenc  dédelgetésekor. Végül a cicák és kutyák idős vagy magányos személyeknél igazi védelmet jelentenek az elszigetelődés és az egyedüllét ellen. A háziállatok melegsége és ragaszkodása, szeretetteljes társasága értékes terápiás eszközként is szolgál. Egyre több idősotthon és kórház – beleértve a gyermekkórházakat – illetve palliatív ellátást nyújtó (végstádiumú betegekről gondoskodó) vagy onkológiai intézmény nyitja meg kapuit a szőrös kedvencek előtt, hogy javuljon a kezeltek (kedély)állapota. 

Kölcsönös szeretet 

Gondoskodás, táplálás, nevelés, játék, kényeztetés… Házi kedvenceink a szakemberek szerint az anyasághoz hasonló magatartást váltanak ki bennünk.  Amellett, hozzáértők szerint, amikor örökbe fogadunk egy állatot, még ha ésszerűen szeretnénk is választani, a végső döntést erősen érzelmi alapon hozzuk meg

Kis állataink éppen csak, hogy beszélni nem tudnak! De olyan komplex gondolatokkal, érzelmekkel vannak felruházva, hogy szinte „szólnak hozzánk”. Magukra vonják a figyelmünket, kiváltják szeretetünket, vigaszt nyújtanak, pozitívan befolyásolják kedélyállapotunkat, családtagként kezeljük őket. Mimikri, bohóckodás, tombolás, játékosság. A cicák, kutyák és más házi kedvencek ezen tulajdonságaikkal képesek megnevettetni is minket. 

Fotó: pixabay.com

A kutyák, cicák másik fontos tulajdonsága, hogy képesek érzékelni hangulatunkat. Ez a „telepátia” a feromonokkal (illékony kémiai vegyületek, más néven „viselkedési hormonok) és az általunk kibocsátott (bár nem érzett) szagokkal függ össze. Az állatok a speciális szagok alapján érzékelik, ha fizikai vagy érzelmi változás áll be az embernél. (Szaglósejtjeik száma magasan felette áll az emberének.) Különös példa az állatok megérző képességére Oscar, a terápiás macska, „aki” egy amerikai (Rhode island-i) gondozó és rehabilitációs intézetben él. Furcsa módon „megjósolja” az otthonban élő emberek halálát, melléjük kuporodik életük utolsó óráiban. Egyes kutatók ezt is azzal magyarázzák, hogy a macskák biokémiai reakciókat érzékelnek olyan speciális vegyületek szaglásával, amire mi nem vagyunk képesek.

MACSKÁK  

Varázserejű dorombolás 

A macska dorombolása nyugtató, fájdalomcsillapító hatású, és érzelmeket vált ki, melyek révén pl. akár emlékeket is felidézhetünk. A dorombolás keltette hangrezgések amellett javítják az egészséget, vagy pl. segítik az elalvást – gyógyító hatásúak. Ennek okát a kutatók abban látják, hogy a dorombolás számos biokémiai reakciót vált ki. Így azt is megfigyelték, hogy furcsa módon a dorombolás hangfrekvenciája megegyezik azzal a rezgésszámmal, amelyet a sportorvoslásban izom-, ízületi vagy csontsérülések esetén alkalmaznak (elektroterápia keretében). Egyébként ez magyarázhatja, hogy hasonló sérülések esetén a macskák sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint a kutyák. Hiszen a saját dorombolásuk gyógyítja őket…

KUTYÁK

Miért hatnak meg minket?

Leülnek elénk, és olyan tekintettel néznek ránk, amitől rögtön elérzékenyülünk. De vajon mi a kutyák titka? Többek közt az a két, különleges izom a szem körül, ami lehetővé teszi, hogy jobban felvonják a szemöldöküket. Ezáltal olyan odaadóan, ellenállhatatlan tekintettel néznek ránk, ami kiváltja bennünk pl. a védelem érzésének reakcióját. Egy nemrégiben megjelent amerikai tanulmány szerint ez az olykor mulatságos jelenség magyarázhatja, hogy többek közt miért a kutyát választotta az ember háziállatának. Szemben pl. a farkassal, közeli rokon fajával, mely nem rendelkezik ezekkel a sajátos izmokkal.

Fotó: 123rf.com

Az ember és kutyája közti viszony tanulmányozásakor a kutatók arra is kitérnek, hogy a kutyák a gazdival úgy váltanak pillantásokat, ami fokozza az oxitocin, a szeretet és ragaszkodás hormonja termelődését a szervezetben. Ezek alapján a kutyákban a magas oxitocinszint az oka egyebek mellett annak, hogy a gazdit fenntartás nélkül szeressék, amíg csak élnek….

Forrás: Galenus