Ismerje fel az időskori vérszegénységet, mert kezelésével sokat javulhat az életminőség!

Az időskori vérszegénységet időben észrevéve, sokat segíthetünk a beteg életminőségén.Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nem csak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképző szervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát. Ez pedig idős korban gyorsabban érezteti hatását, és nem csak fáradékonyság formájában: előfordulhat szédülés, szívelégtelenség, légszomj is. Ráadásul előrehaladott életkorban gyakoribbak a saját immunrendszer támadásai, például az autoimmun vészes vérszegénység – tudhatjuk meg Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvostól.

Csontvelői elégtelenségből adódó vérszegénység

Átmeneti, vagy tartós vérképzési (csontvelői) elégtelenség, a vérsejtek csökkenését eredményezi. Ez akár a fehérvérsejtekre, vérlemezkékre, vörösvérsejtekre önmagában, de akár mind a három sejtvonalra egyszerre is kiterjedhet. Leggyakrabban különböző közvetlen károsító tényezők, gyógyszerek, sugárzás, fertőzések, immunológiai betegségek és rákos megbetegedések ( ha csontvelő áttétet képeznek) okozzák.

Annak is vörösvérsejtszám csökkenés, vérszegénység lesz a következménye, ha valamelyik sejtszám nagyon felszaporodik a többiek hátrányára (pl. leukémia).

Vashiányos vérszegénység

Jóval gyakoribb idős korban a krónikus vashiányos vérszegénység, aminek az oka leggyakrabban a gyomor-bélrendszer rosszindulatú daganata, amely vérzést okoz.

Ez sajnos nem mindig vehető észre, mert nem változtatja meg széklet színét – ha folyamatosan kicsi a vérzés, azt egyedül laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Nagyobb vérzésnél – attól függően, hogy a gyomorból, vagy a bél valamely szakaszából indul ki – már a székletben is látható: ha a gyomorban van a vérzés, akkor az emésztett vér feketére festi a székletet (szurokszéklet), ha a vastagbélből végbélből vérzik, akkor friss piros vér keveredik, vagy rárakódik a székletre.

A rákszűrő vizsgálatoknak is része a székletből történő vér kimutatása – fejti ki Dr. Szélessy Zsuzsanna.

Autoimmun

  • Gyakoribb az életkor előrehaladtával, mint fiataloknál a B12 vitaminhiány okozta vérszegénység, amit „vészes vérszegénységnek” is hívnak. Ebben a betegségben a gyomor nyálkahártyája beteg, sorvadt, és ezért nem tud termelni egy fehérjét, ami szükséges a B12 vitamin felszívódásához, ami pedig a vörösvérsejt képzéshez nélkülözhetetlen. A gyomor megbetegedését pedig a sejtek ellen termelt ellenanyag, un. autóantitest okozza. Tehát, a vészes vérszegénység egy autóimmun megbetegedés, vagyis saját immunrendszerünk tévedésből a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei ellen termel ellenanyagot.
  • Egy másik vérszegénységhez vezető ok az, amikor bár nincs vérzés, elegendő a vasbevitel, és még van is vas a raktárakban, de azt az immunrendszer nem engedi azt felhasználni a vérképzéshez, és a bélrendszerből sem engedi felszívódni ezt az anyagot. Általában krónikus vérszegénységnél alakul ki, és krónikus betegségekhez társul (pl. krónikus fertőzések, tüdőbetegségek, ízületi gyulladásos betegséget, máj-, és vese betegségek, autóimmun kórképek, különböző anyagcsere betegségek, mint pl. a cukorbetegség). Időseknél mindenképpen gondolni kell a rákos megbetegedésekre is, mivel gyakorlatilag valamennyi rosszindulatú daganat, krónikus vérszegénységet okoz.

 

A szűrővizsgálatok és a korai felismerés haszna

Az idős szervezet nehezebben tud alkalmazkodni a vérszegénységhez, így előbb jelentkeznek anginás szívpanaszok,légszomj, szívelégtelenség  tünetei. Éppen ezért az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válnak a szűrővizsgálatok, ugyanis sok betegség kezelhető, gyógyítható 75 év felett is, de legalább a beteg szerv károsodásának lassítása elérhető, és a szövődmények megelőzhetők.

Az életminőségen tehát nagyon sokat lehet javítani az időben elkezdett kezelésekkel, ezért idősebb korban semmiképp sem szabad átsiklani ezeken a gondokon, így probléma esetén érdemes orvoshoz fordulni, és a rendszeres kontrollon részt venni!

Forrás: Trombózisközpont