Immunerősítés

0
2122

Vannak, akik évente többször is megfáznak, s vannak, akik sohasem. Miért? A magyarázat az immunrendszer működésében keresendő.

A belgyógyász az immunerősítésről

Vannak, akik minden évben, sőt évente többször is megfáznak, elkapnak mindenféle fertőzést, míg másokat hosszú éveken át elkerülnek a vírusok, baktériumok. Mintha egy láthatatlan védőpajzs venné őket körül, amin nem hatolnak át a kórokozók. Mi lehet ennek az oka?

A magyarázat az immunrendszer működésében keresendő. Aki erős, egészséges immunrendszerrel rendelkezik, az könnyedén megbirkózik a kórokozókkal, s anélkül győzi le őket, hogy a betegségnek akár a legcsekélyebb tünete jelentkezne.

Ha azonban az immunrendszer legyengül, akkor nem reagál kellőképpen egy külső betolakodóra. A kórokozók jól érzik magukat szervezetünkben, és szaporodásnak indulnak. Ilyenkor megbetegszünk: megfázunk vagy elkapunk valamilyen fertőző betegséget.

Testünk védekező rendszere egy pontosan összehangolt, bonyolult elhárító rendszer, mely megvédi a szervezetet minden külső � és belső � támadástól.  A külső behatolók baktériumok, vírusok, gombák, élősködők lehetnek. Ezeknek legyőzése, eltávolítása az immunrendszer fő feladata.

Immunrendszerünk specifikus és nem specifikus részre oszlik. A specifikus immunrendszer felismeri, pontosan azonosítja a betolakodót, és ellene ellenanyagot termel.

Memóriával is rendelkezik, ezáltal ismétlődő fertőzés esetén gyorsabban és hatékonyabban teszi ártalmatlanná a kórokozót. Ez az oka annak, hogy egyes gyermekbetegségeket életünk során csak egyszer kaphatunk meg, és ezen alapszik a védőoltások hatása is. Igen ám, de a legtöbb kórokozó gyorsan képes változtatni szerkezetét, vagyis mindig új és új alakban jelenik meg. Ezért nem alakulhat ki ellenük tartós védettség, sőt a specifikus immunrendszer védő hatása is csak lassan, 5�7 nap alatt fejlődik ki. Ekkor kerül előtérbe a nem specifikus védekezés.

Ez nem más, mint a vérben keringő és a szövetekben mindenhol jelen levő falósejtek (fagociták) hadserege. Ők rövid úton �felfalják�, bekebelezik a kórokozókat.

Ha az immunrendszer legyengül, nem reagál kellőképpen a kórokozókra. Ezért betegszenek meg gyakrabban a gyerekek, akiknek még nem teljesen fejlődött ki az immunvédekezése, különösen, ha egy új közösségbe (bölcsőde, óvoda, iskola) kerülnek. Gyengülhet az immunrendszer pl. egy súlyosabb betegség, műtét után, a lábadozás időszakában, hiányos táplálkozás, krónikus betegségek (cukorbetegség, májbetegség, krónikus hörghurut) vagy egyes gyógyszerek (tartós antibiotikum-kezelés) szedése esetén. Gyengíti az immunrendszert a nikotin, az alkohol, a helytelen és egészségtelen táplálkozás, a káros mennyiségű napsugárzás, az élelmiszerekben található vegyi anyagok, a szennyezett levegő és ivóvíz is. A túlterhelés, a stressz szintén csökkentik a szervezet ellenálló képességét.

Tanácsok:

� A meghűléses betegségek � nátha, torokgyulladás, hörghurut � egy részét baktériumok okozzák. Ebben az esetben oki terápiára � antibiotikum adására � van szükség. (Tüszős mandulagyulladás esetén a szövődmények veszélye miatt antibiotikum adása feltétlenül szükséges!) Ilyenkor az immunerősítés kiegészítő kezelésként ajánlott.

� A meghűlések, a felső légúti hurutok többségét azonban vírusok okozzák, s ezekre az antibiotikumok nem hatnak, úgyhogy az okot a szervezet immunrendszere küszöböli ki. Ezért a vírusfertőzés legyőzésére a legjobb megoldás az immunrendszer erősítése növényi immunstimulánsokkal, C-vitaminnal. 

� A megfázásos és influenzás időszakokban a legjobb, ha előrelátóan megerősítjük immunrendszerünket. Különösen fontos az immunerősítés elhúzódó lábadozás, ismételten fellépő betegségek esetén.

� Ugyancsak indokolt a specifikus immunerősítés, amikor gyengült az immunvédekezés, pl. műtét utáni lábadozás időszakában, hiányos táplálkozáskor, krónikus betegségeknél, egyes gyógyszerek szedésekor, valamint a nehezen gyógyuló sebek kezelése esetén.

dr. Valló Ágnes