“Jaj, megint begörcsölt a lábam!”

Amikor az izmainkat túlterheljük – pld. rendszeres testmozgás, sportolás, egyéb hosszan tartó fizikai tevékenység, esetleg egész napos egy helyben állás esetén – , gyakran előfordul, hogy az izomszövet erőteljesen összehúzódik, azaz görcsbe rándul. Utána csak nehezen ernyed el, és ez a „begörcsölés” általában fájdalommal jár, amitől természetesen mielőbb szeretnénk megszabadulni…

Ha egyébként is hajlamosak vagyunk erre az akaratlan, kellemetlen izom-összehúzódásra – nappal vagy éjjel – az egyik fontos és helyes reakció, ill. megelőzési mód, ha több, egyes ásványi anyagokban gazdag táplálékot fogyasztunk. Az alábbiakban kiemelünk közülük párat, hozzátéve az ebből a szempontból hasznos néhány gyógynövényt.

Banán

Bőven tartalmaz káliumot (358mg/100g) és magnéziumot (32 mg), melyek csökkentik az izomgörcsök gyakoriságát, ill. erősségét. Különösen ajánlott a fogyasztása fizikai aktivitás, erőkifejtés, sportolás előtti étkezéskor. Tejes banánturmixot is készíthetünk belőle, vagy a banándarabkákat keverjük joghurttal. Így kalciumban gazdag, ízletes reggelit állíthatunk elő,  mellyel javíthatunk izmaink állapotán.

Lencse

Erőssége, hogy szintén gazdag káliumban (1800 mg/100 g) és magnéziumban (234mg). Mindkét ásványi anyag tehát szerepet játszik az izom-összehúzódás megelőzésében, vagy az izomgörcs oldásában.  Olyan különleges, nagyon egészséges ételek is készíthetők belőle, mint: lencsesaláta lazaccal, vagy szardíniával, dióolajos szósszal, melynek omega-3 zsírsavtartalma jótékonyan hat a sejthártya felépítésére. Ez utóbbi elengedhetetlen az anyagcsere és az ún. információ-csere, vagyis a sejten belüli (intracelluláris) tér és a sejten kívüli (extracelluláris) térrészek kapcsolattartásában.

Parmezánsajt

A sajtok közül az egyik legmagasabb kalciumtartalommal rendelkezik: 850 mg/100 g. Ami jelentősen hozzájárul az idegi ingerület-átvitelhez és az izmok megfelelő működéséhez. Nátriumtartalma is felveszi a harcot az izomgörcsöt – többek közt – okozó dehidratációval pld. kitartó sporttevékenység, hosszabb ideig tartó testmozgás esetén, amikor nem elegendő a folyadékbevitel. Emiatt iktassuk be minél többször az étrendünkbe (pld. tésztákra, salátákra is rendszeresen reszeljünk belőle bőven).

Szárított sárgabarack

Tartunk tőle, hogy futás közben görcsöt kap a lábunk? Ha igen csúsztassunk néhány szárított sárgabarackot a zsebünkbe. A szárított gyümölcsök „királynőjének is tartott” aszalt sárgabarack magas káliumtartalma (1500 mg/100 g) és kalcium-tartalma (70 mg) miatt jótékony hatást gyakorol izmainkra. Válasszuk a bio-változatot, a tartósítószerek elkerülése végett.

Osztriga

A réz egyik kitűnő forrása – egyéb rákfélékkel együtt – az osztriga. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya is okozhat izomgörcsöt. Réz hatására az izmok több oxigént használnak fel. Hazánkban kevéssé elterjedtek az osztriga alapú ételek, de aki szereti a francia vagy ázsiai konyhát, bátran próbálkozzék a felhasználásával.

Marha- vagy borjúmáj

Aki pedig idegenkedik a tengeri élőlényekből készített ételektől, de kedveli a belsőségeket, ráadásul izomgörcs-problémái vannak, fogyasszon több marha- vagy borjúmájat. Ennek réztartalma rendkívül magas, és a magyar konyha számos, ízletes elkészítési módját ismeri.

Megelőzés – sok folyadékkal

Izomzatunk 75%-a víz, és dehidratáció esetén az izomműködésben zavar keletkezik. Így, mint fentebb említettük, vízpótlás hiányában izomgörcs léphet fel. Ezért rendszeresen inni kell a nap folyamán legalább 1,5-2 l vizet. Ha pedig hosszabb ideig tartó testmozgást végzünk, az izzadás során testünk nemcsak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszít. Ezért sportoláskor, egyéb fizikai tevékenység során jól tesszük, ha pld. 0,2 literes adagokban  részekre osztva, fél-negyedóránként fogyasztjuk el a kívánatos mennyiségű ásványvizet.

Gyógynövények, amelyek hatásosak lehetnek

  • Zsurlófű

Gyógynövényekből készült krémekben, de borogatásként is jótékony hatású a begörcsölt izmok ellen.

  • Fekete nadálytő

Krém, borogatás formájában hatásos a görcsös fájdalmak enyhítésére, az izomfeszültség oldására.

  • Orbáncfű

A leveléből készült borogatás enyhíti az izomfájdalmat, de masszírozáshoz is kiváló a belőle készült illóolaj formájában, az izomgörcs megszüntetésére.

  • Rozmaring

A kivonatát tartalmazó készítmények lazítják az izommerevséget. Érdemes fürdővízben is kipróbálni, fokozottan izomnyugtató hatású.

Galenus