A szülőben gyakran felmerül az igény arra, hogy plusz vitaminhoz juttassa a gyermekét. Sok esetben a kisgyermek bizonyos betegségei, legyengült, étvágytalan állapota miatt javasolt a készítmények alkalmazása.

A gyógyszertárakban nemcsak a felnőtteknek, hanem a kisgyermekeknek is vásárolhatók multivitaminos szerek. Ezek bár recept nélkül elérhetők, a gyermekorvossal, gyógyszerésszel való egyeztetés lényeges a rendszeres vagy alkalmi szedés megkezdése előtt.

Hány éves kortól adhatók a készítmények?

Mivel ez sarkalatos kérdés, általában nagybetűvel szereplő információként található meg a készítmények csomagolásán. Legkorábban egy éves kortól adhatók a patikában beszerezhető multivitaminok. Nem sok multivitaminos készítmény van azonban, amit ilyen fiatal kortól alkalmazni lehet. Általában minél idősebb a kisgyermek/gyermek, annál nagyobb a választék. Sok multivitaminos szer négy éves kortól adható csak.

 

Mit tartalmaznak a kisgyermekeknek készült termékek?

Hasonlóképpen, mint a felnőtteknek készült multivitaminok, ezek is többféle vitamint tartalmaznak. A vízoldékony vitaminok széles skálája, így általában a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és C-vitamin olvasható az összetevők listáján. Emellett a szintén a B-vitaminok családjába tartozó folsav (a tulajdonképpeni B9-vitamin), illetve a H-vitaminként emlegetett biotin is megtalálható a vitaminok között. A zsíroldékony vitaminok közül az A-, D-, E- és K-vitaminok, vagy ezek valamelyike általában benne van a termékekben. Bár nem a vitaminok közé tartoznak, de több kisgyermekek számára készült patikaszerben is jelen lehet a nyomelemek közé sorolható cink, vas, szelén, mangán, króm vagy jód.

Emellett antioxidáns hatású növényi kivonatok pl. csipkebogyó, vagy ún. citrus bioflavonoidok is gazdagítják egyes szerek összetételét.Népszerűek azok a multivitaminok is, amikben az egészséges emésztést elősegítő és az immunrendszert erősítő hatású probiotikus baktériumok is találhatók.

Milyen formában szerezhetők be a kicsiknek készült multivitaminok?

A legfiatalabbaknak készült multivitaminok minden esetben folyékony formájúak, hiszen egy-két éves korban a tabletta vagy egyéb szilárd gyógyszerforma biztonságos alkalmazása nem lehetséges. Emulziók, szirupok állnak a kisgyermekek rendelkezésére, amihez minden esetben alkalmas méretű adagolókanalat/adagolópoharat is tartalmaz a csomagolás. A készítmények íze a kisgyermekeknek tetsző édes, gyümölcsös íz,- gyakori a narancsos íz alkalmazása. A kedvelt íz miatt a legkisebbek is szívesen fogyasztják a vitaminokat.

Rágótablettákat leghamarabb három-négy éves kortól szabad adni a gyermekeknek. Különösen kedveltek a különféle gyümölcsízű (pl. eper, barack), élénk színű, jó illatú, mesefigurás alakú vitaminok. Ezeket a szájban széteső tablettákat nem kell egészben lenyelni, hanem el kell szopogatni vagy rágni.

Milyen multivitamint vegyen a szülő, ha két különböző korú gyermeke van?

Ideális esetben sikerül olyan készítményt találni, ami mindkét gyermek korának, vitamin-szükségletének megfelelő. Míg rágótablettákat nem szabad adni a 3-4 év alatti gyermekeknek, addig szirupot, emulziót – megfelelően adagolva – egy éves kortól kamaszkorig lehet alkalmazni.

Minden gyermeknél alkalmazhatók a multivitaminos készítmények?

Alapvetően a kisgyermekek vitaminbevitelét a helyes, változatos táplálkozással kellene biztosítani. Azonban egyes helyzetekben (betegségekből való lábadozás, étvágytalanság stb.) javasolt a multivitaminok adása is. Azoknál a kisgyermekeknél, akik vas-anyagcsere zavarral küzdenek, vagy pajzsmirigy működési problémáik vannak, a gyermekorvossal való konzultáció szükséges a megfelelő készítmények kiválasztása előtt (főként azok vas-, illetve jódtartalma miatt).

Szedhető-e rendszeresen multivitamin a D-vitamin-cseppek adagolása mellett?

Magyarországon minden csecsemő és kisgyermek napi egy csepp D-vitaminos készítményt kap, ez különösen a téli időszakban lényeges. Mivel egyes multivitaminok is tartalmaznak D-vitamint, ez felveti a túladagolás lehetőségét, ennek az esélye pontos dozírozás esetén azonban elhanyagolható. Vannak olyan multivitaminos készítmények, amik D-vitamint egyáltalán nem tartalmaznak, azok mellett a D-vitamin-cseppek adagolása változatlanul folytatható.

Lehet-e mellékhatása a multivitaminoknak?

Tartalmaznak-e cukrot a multivitaminok?

Mire kell ügyelni a készítmények tárolásakor?

 

Ezekre a kérdésekre választ kaphat a bebik.hu oldalán!

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész