Kevesen tiltakoznak a szervdonáció ellen

0
350
Fotó: gettyimages.com

Körülbelül ezren szerepelnek a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozásokat nyilvántartó Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterében – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója.

Mihály Sándor azt mondta, hogy bár a magyarok 74 százaléka felajánlaná a szervét transzplantációra, a tiltakozások alacsony száma arra utal, kevesen tudják, hogy mindenkinek joga van megtiltani, hogy halála esetén szervet vagy szövetet vegyenek ki a testéből. Tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni.

A tiltakozáshoz két dokumentumot – egy teljes bizonyító erejű magánokiratot és egy adatkezelési hozzájárulási nyilatkozatot – kell kitölteni, amelyet postai úton vagy személyesen kell eljuttatni az OVSZ-hez. A tiltakozás visszavonható – ismertette.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a döntést a családtagokkal is fontos megosztani, mert az nem várt tragédia esetén felszabadítja a hozzátartozót a döntés alól.

Mihály Sándor felidézte, hogy a regisztert, amelyet eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven – február óta az OVSZ működteti.