Fotó: gettyimages.com

Fáradtan ébredünk, és már eleve rosszkedvvel tekintünk az előttünk álló napra? Tehetünk ellene, csak elhatározás és némi előkészület kérdése az egész.

Tartsuk tiszteletben a biológiai óránkat
Ahhoz, hogy ne ébredjünk fáradtan reggelente, törekedjünk rá, hogy lehetőleg azonos időben feküdjünk le esténként. A legjobb, ha rögzítünk magunknak egy lefekvési időpontot, és azt mindenkor – egyes kivételes időszakoktól eltekintve – be is tartjuk. Alvásmennyiségünk legyen elegendő, egyénre szabottan a nekünk megfelelő (6, 7, 8 óra…). Természetesen akkor is vegyük figyelembe a szokott lefekvési időt és az éjszakai pihenés időtartamát, ha olykor engedélyezünk magunknak egy kis lustálkodást. Ez a leggyakrabban hétvégén vagy egyéb munkaszüneti napokon szokott megtörténni, illetve vakáció idején. De ezen alkalmakkor is ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a plusz két óra alvást annak érdekében, hogy megtartsuk a biológiai óránk ritmusát.

Emellett vannak bizonyos, az alvás szempontjából káros hatások, amelyektől óvakodnunk kell, különösen akkor, ha problémánk van az elalvással. Így amit – többek közt – kerülnünk kell esténként: mindenféle képernyő hosszas nézése (televízió, mobiltelefon, tablet, e-könyv stb.), a koncentrációt fejlesztő játékok (keresztrejtvény, sudoku stb.) és természetesen izgatószerek (kávé, alkohol) fogyasztása.

Kíméletes felkelés
Egy kora reggeli, lágy, de élénkítő, kedvelt zene mindig sokkal inkább ajánlott, kevésbé bántó, mint az ébresztőóra harsány hangja. De a reggeli rádió automatikus megszólalása is idegesítő lehet, ha pl. később is meghallgatható hírek tömkelege zúdul ránk. Hogyan kerülhető el az „agresszív” ébredés? Például úgy, hogy állítsuk „szundi” üzemmódra az órát, és szundikáljunk a következő csengésig. Nincs rosszabb annál sem, mint amikor az ismétlődő, apró berregésre próbálunk magunkhoz térni – hiszen attól még fáradtabbnak és kábának érezhetjük magunkat felkeléskor.

Fotó: 123rf.com

További javaslat: a nyugodt és fokozatos ébredéshez ásítsunk jó nagyokat, és nyújtózkodjunk hosszan (mint egy macska…) a takaró alatt vagy az ágyból kilépve, legalább 2-3 percig, miközben lassan lélegezzünk mélyeket.

Egy kis testmozgás
Felkelés után álló helyzetben mozgassuk meg az ízületeinket. A testmozgáshoz ajánlottan alkalmazzuk a következő gyakorlatokat:
• Csípőre tett kézzel, kisterpeszben végezzünk medencekörzést.
• Összezárt, behajlított lábbal végezzünk térdkörzést, a bokánkat is jól megmozgatva.
• Egyenesedjünk ki jól, majd vállkörzés következzék előre és hátra.
• Tegyük mindkét kezünket a vállunkra, és rajzoljunk kis köröket a könyökünkkel.
Forgassuk a csuklónkat és végül a nyakszirtünket. Mindegyik zónában 5-5-ször végezzük el a gyakorlatokat, mindkét irányban, elegendő időt szakítva rá, és erőltetés nélkül.
Végezetül hajoljunk előre, miközben hajlítjuk a térdet, majd lassan egyenesítsük ki a gerincünket, csigolyáról csigolyára haladva.

Előző napi készülődés
Tanácsos összekészíteni a holminkat előző este (mint annak idején az iskolatáskát), ami lehetővé teszi, hogy nyugodtan aludjunk, és néhány perc pluszalvásidőt nyerjünk másnap reggel. Még akkor is, ha kicsit tovább alszunk, a holmik keresgélése helyett lesz időnk kényelmesen öltözködni, sminkelni, frizurát igazítani, átnézni a napi tennivalókat, kapkodás nélkül reggelizni, uzsonnát csomagolni stb. Az örökös sietség helyett így kellemesen kezdhetjük a napot!

Forrás: Galenus