“Kézenfekvő” megoldások – a kézujj- és kéztörések kezeléséről

Akár egy sport- vagy háztartási baleset is vezethet ujjperc- vagy kézközépcsont-töréshez. Ezek legtöbbször jól gyógyulnak, de ha mégsem, akkor korrekciós műtétre is szükség lehet!

Az ujjpercek a kéz leggyakrabban sérülő részei

Apró, vékony csöves csontocskákról van szó, amelyek eséskor, ütközéskor könnyen törnek. A gyógyulás esélyei a törés típusától függenek (haránt, ferde, hosszanti, spirál). Szerencsére egy ilyen törés a legtöbb esetben jól helyreigazítható, és gipsszel vagy más módon (pl. alumíniumsín) stabilan rögzíthető, az elmozdulás veszélye nélkül.

Ha műtétre van szükség

Amennyiben a törés nem marad a helyén, valamilyen műtéti megoldás szükséges. Ez lehet egyszerű dróttűzés (a leggyakoribb megoldás), de előfordulhat, hogy fel kell nyitni az ujj szöveteit, és szem ellenőrzése mellett elvégezni a helyretételt, aztán utána dróttal, csavarral, vagy lemezzel megtartani az elért helyzetet.

Gipszre, sínre az operáció után is szükség lehet, a rögzítési idő normál esetben átlagosan 3-4 hét, de ez csak a hétköznapi életre vonatkozik. Sportolóknál ajánlott – edzés, mérkőzés idejére – még további néhány hétig átmeneti védelem valamilyen sínnel, hogy a rásérülést megelőzzük!

Amikor a kézközépcsont sérül, törik

A kézközépcsontok az ujjpercekhez képest védettebben helyezkednek el, de ennek ellenére nem ritka az elmozdulással járó törésük. A kezelés és a rögzítési idő gyakorlatilag megegyezik az előbb leírtakkal, tehát a konzervatív és műtéti megoldás közül választunk.

Fontos a pontos rögzítés!

Az ujjperc- és kézközépcsont-töréseknél egyaránt nagyon fontos a pontos helyreigazítás, mert ha a csöves csontok csak kicsit is elcsavarodva forrnak össze, az már szemmel látható eltérést és a kéz használatában komoly problémákat okoz („összegabalyodnak”, keresztezik egymást, elferdülnek az ujjak). Ha a törés az ízületi felszíneket érinti, még nagyobb jelentősége van az eredeti helyzet visszaállításának, mert ha ez nem történik meg, a finom porcrétegek egyenetlenné válnak, elkopnak, és a sérült ujj mozgásai beszűkülnek, sőt egyre fájdalmasabbá válnak.

Ha az ujjperc vagy kézközépcsont törése rosszul gyógyul, kézsebész-specialistához kell fordulni, ő tudja elvégezni a korrekciós műtétet!

 

Dr. Boross György
drboross@drboross.com

www.drboross.com