Kontroll karácsonykor is

0
921

Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. Pedig csak kicsit kellene kontrollálni az étkezést, beiktatni a testmozgást, és máris sokat tettünk az egészségünkért.

Mindenki számára fontos, hogy odafigyeljen a karácsonyi evés-ivásra, hogy januárban ne kelljen eldugni a mérleget.

A hazánkban élő megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem csupán hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelő mennyiségű testmozgás.

A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nem csak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorértékük ingadozása gyakran semmilyen érzékelhető tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenőrzés szerepe az ünnepi időszakban még fontosabb. A nagyobb energiabevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás.

 

Alapvetően mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve miből mennyit eszünk.

Hasznos tippek

  • A karácsonyi fogásokra már hetekkel korábban érdemes felkészülni receptekkel. Ma már számos olyan gasztronómiai magazin létezik, melyek speciális, cukorbetegek számára is veszélytelen ételeket gyűjtenek, gyakran tápanyag-számítással is kiegészítve.
  • A kifejezetten ünnepi ételekkel kapcsolatban is érdemes tájékozódni. A halászlé például önmagában alig tartalmaz szénhidrátot, azonban természetesen nem mindegy, hogy mennyi kenyeret, tésztát eszünk hozzá. A rántott hal fogyasztható alacsony szénhidráttartalmú salátával, a pulykasült pedig változatos köretekkel, rostonsült zöldségekkel. A savanyú káposztából készült ételek – ahol szükséges, kevesebb rizzsel – szintén bátran fogyaszthatók.
  • Az édességekkel már vigyázni kell! A cukorbetegek a bejgliből, süteményekből még cukor nélkül is csak egy-egy szeletet ehetnek az étkezés végén vagy közben. Még a diétás édességeknél is fontos ellenőrizni a vércukorszintet étkezés előtt és után is!
  • Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Ha nincs egészségügyi állapothoz kapcsolódó kizáró ok, akkor a férfiak naponta 2-3 dl, a nők 1-2 dl száraz bort vagy pezsgőt is elfogyaszthatnak. A sörrel már óvatosabbnak kell lenni, hiszen magasabb a szénhidráttartalma.
  • Hasznos, ha mindenki, de a cukorbetegek mindenképpen az ünnepek során felszabaduló idejüket több mozgással töltsék ki. Fontos azonban a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, bizonyos értékeknél pedig a hideg levegőn sem ajánlott túl sokáig sportolni, sétálni.
Hal mindenkor

Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig néhány tény arra figyelmeztet, hogy jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra.
• A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az ómega-3 – segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is.
• A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy bő olajban sütéskor az étel tömegének akár 20–30%-át is felszívhatja olajban, ami nagyon sok plusz kalóriát jelenthet. Halételeinket is érdemes tehát inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban sütni.
• A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is. Egyes felmérések szerint időskorban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.

Forrás: Tartsd a szintet!