Koplalás helyett tisztítókúra – 1. rész

Megéri-e koplalni ahhoz, hogy lefogyjunk? Semmiképpen sem, mert a leadott kilókat rendszerint hamar visszanyerjük, amellett az ételmegvonások szükségtelenek, sőt veszélyesek is lehetnek. Hosszabb koplaló-kúránál akár hiánybetegség is felléphet. Viszont a szakemberek alábbi jó tanácsaiból, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszaiból megtudhatjuk, hogy koplalás helyett részesítsük előnyben a rövidebb-hosszabb ideig tartó léböjt-kúrát. Ennek elsődlegesen nem a lefogyás a célja – bár jelentős mértékben hozzájárulhat -, hanem a testi-lelki regenerálódás, a jobb teljesítőképesség elérése, az anyagcsere tehermentesítése és a salak- valamint méreganyagok eltávolítása a szervezetből.

A böjtöléssel most tisztítókúra értelemben foglalkozunk (a léböjt, ahogy a neve is mutatja, a szilárd ételek mellőzését jelenti) – a vallási vonatkozásokra nem térünk ki. Viszont szólunk sokak számára meglepő előnyeiről, a koplalással szembeni jótékony hatásairól.

A böjtölés egyik eszköze lehet a fogyásnak?

Tapasztalni a kilók csökkenését böjtöléskor/koplaláskor – vonzó elképzelésnek tűnik.  De mégsem az – mondják a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek – mert káros hatásai is lehetnek. Ha egy rövid tisztítókúráról van szó, az természetesen jótékony hatású, és nem jelent különösebb veszélyt a szervezetre nézve. A hosszabb böjtölés azonban először az izmokra „csap le”. A probléma abból adódik, hogy az életkor előrehaladtával ezt az izomtömeget nehéz, szinte lehetetlen visszanyerni. Márpedig az izmok égetik el a kalóriát, és határozzák meg, alapvetően mennyi energiát fogyaszt a szervezetünk. Egy másik káros hatás, mely a hosszabb „koplalás” végén jelentkezik, hogy a leadott kilókat hamar visszanyerjük, sőt, rendszerint még egy kis többlet is keletkezik. A súlyvesztés tehát ez esetben nem a fő indikáció. Következményről van szó, nem célról. Mindamellett el lehet kerülni az izomtömeg csökkenését protein étrend-kiegészítők ésszerű és időleges szedésével, de főleg – ez idő alatt mérsékelt – fizikai aktivitással. Javasolható egy rövid (1-2 napos) böjtölés a rendszeres diétázás megkezdése előtt is – ha következetesek vagyunk, valóban fogyni fogunk.

Valóban lehetővé teszi a szervezet méregtelenítését, kitisztítását?

A kúra nagy ígéretei lehetnek: felkínálni a szervezetnek a „tavaszi nagytakarítást”, azaz elűzni a méreganyagokat és káros salakanyagokat, melyek felhalmozódása a túl bőséges táplálkozás, gyakori gyógyszerszedés, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás stb. nyomán alakulhat ki. Ez az elsődleges módszer nevezetesen ahhoz is, hogy megszabaduljunk a bőr alatti zsírszövetekben lerakódott nehézfémektől, fölösleges ásványi sóktól. Rendes körülmények között a szervezet természetes úton eltávolítja őket.  A tisztítókúra során ez az anyagcsere-folyamat felgyorsul.

Egyes szakemberek a méregtelenítő böjt elvével nem értenek egyet, minthogy a szervezet, mint említettük, folyamatosan méregtelenít, ez normális funkciója. Szerintük a hosszabb böjtölés épp ellenkező hatást válthat ki. Ha a szervezetet megfosztják a tápanyagoktól, az kénytelen tartalékait igénybe venni, és még több salakanyagot termelni. Noha az is igaz, hogy ha megvonjuk a szilárd ételeket, a szervezet a méregtelenítésre jobban összpontosít. Már egy rövid léböjtkúra révén lehetővé válik, hogy az emésztőszervek pihenjenek, és utána könnyebben kezdjünk bele pld. egy könnyű, nyári diétába, miáltal a korábbi, bőséges táplálkozásból eredő súlyfelesleg csökkenjen. Ez már eredménynek számít a fogyni vágyók számára is!

 

Cikkünk 2. részét itt olvashatja el.

 

Galenus