Kullancs- és szúnyoginvázió várható

Az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően rendkívüli ár –és belvíz helyzet alakult ki Magyarországon. Ennek köszönhetően a vérszívó élősködők közül a szúnyogok és a kullancsok számára kedvező körülmények miatt az elmúlt évekhez képest vélhetően sokkal nagyobb populációt hoznak majd létre! Ezért ezúton szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a szúnyogok és a kullancsok elleni védekezés idei, különös fontosságára!

Tesszük ezt, annak birtokában, hogy a tavalyi esztendőben olyan új kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyek mind a szúnyogok által terjesztett új kórokozókra, mind a kullancsok által egyre nagyobb számú Lyme-kór fertőzöttségre világítottak rá.

A Magyar Kullancsszövetség különösen fontosnak tartja a lakosság naprakész hiteles tájékoztatását, ezért egy interaktív kommunikációs kampányt indít.

Interaktív kampány: védekezzünk a csípések ellen!

Első lépésként a prevenciós lehetőségeket szükséges megismertetni a lakossággal.
Javasolt a kullancsok esetében valamelyik védőoltás időben történő beadatása, amiből ma több változat is beszerezhető.

Fontos tény azonban, hogy az oltás sajnos nem ad védelmet a Lyme-kórt okozó baktériumok egyike ellen sem, pedig a kullancsok zöme pont ezt a betegséget terjeszti. Egyedüli alternatívaként javasolható, hogy a gyógyszertárakban már beszerezhető olyan kullancs teszt, amely nagy megbízhatósággal meg tudja mutatni, hogy a csípő kullancsok valamelyike hordozta-e magában a Lyme-kór valamely kórokozóját.

Ezen felül mind a szúnyogok, mind a kullancsok esetében a személyi védelemre kell a hangsúlyt helyezni, amivel kapcsolatban bővebb ajánlást találnak a megújult www.kullancsszovetseg.hu oldalon.

Így nem szabad eltávolítani a kullancsokat

Sajnos az elmúlt hetekben olyan téves, akár a fertőződés veszélyét is magában foglaló ajánlások láttak napvilágot, amelyek például a kullancsok különböző csipeszekkel, körömmel történő eltávolítását javasolják. Ez azonban komoly veszélyeket rejthet magában! 

Nézzük, miért rejtenek veszélyeket a fent említett módszerek: a vérszívó szipókájának (nyakának) tövében vannak a nyálmirigyei, amiben a kórokozók tanyáznak, továbbá a belének falában is nagy számban vannak Lyme-kórt okozó mikroorganizmusok. Ennek okán nem szabad olyan eszközt használni a vérszívók eltávolítására, melyek megragadják (megszorítják) a kullancsok nyakát-testét, mert a parazita is érző lény és pl.: csipesszel, körömmel történő (összeszorításkor) eltávolításkor – azaz a kullancs gyötrődésekor – kórokozókat okád a megcsípett áldozatába.

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület ajánlása szerint csak a gyógyszertárakból beszerezhető orvostechnikai eszközzel távolítsák el a kullancsokat két- és négylábú szeretteikből.

www.kullancsszovetseg.hu