A narancsbőr – más néven cellulit – egy bőrelváltozás, a bőr középső rétegén, a kötőszöveten áttüremkedő zsír. Kis gödröcskék formájában jelentkezik, főként comb és fenék tájékon. A hölgyek 90%-ánál megjelenik, de ritkább esetben még a férfiakat is sújthatja. Mit tehetünk, ha búcsút szeretnénk inteni ennek a még apró vagy már komolyabb szépséghibának?

Hogyan alakul ki?

Először is meg kell értenünk, hogyan alakulnak ki ezek a zavaró zsírgömbök. A szervezetünkbe bevitt és fel nem használt cukor zsírként raktározódik a bőr sejtjeiben, a kötőszövetben. Az egyenetlenséget az okozza, hogy ezek a sejtek megduzzadnak és a bőr felszíne felé türemkednek. Ezáltal a kötőszövet rugalmassága is csökken.

Tehát az egyik ok a túlzott cukor és szénhidrát fogyasztás. Azonban itt még nincs vége a folyamatnak. Ugyanis a másik probléma a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, ami miatt a hajszálerek falán több folyadék jut ki a sejtek közé, lassul a visszaszívódás és elszállítás. Ez ödémához vezet. A keringési zavart ugyancsak a helytelen táplálkozás és mozgáshiány okozza, de emellett hormonális és genetikai tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában.

Amire mindannyian vágyunk: szőlőbőr

Amire minden nő vágyik, az a narancsbőr ellentéte: a szőlőbőr. Ezt nevezzük a cellulit nulladik stádiumának. Ha a fenék és comb bőre olyan sima, mint a babapopsi és még összecsípve is feszes, mint a szőlő, akkor elégedettek lehetünk.

A narancsbőr kialakulásának stádiumai

  • A narancsbőr első stádiuma: a paradicsombőr. Aki ebbe a típusba tartozik, annál már megjelennek a göröngyök, bár egész apró méretűek vagy csak összecsípve látszanak. A legtöbb paradicsombőrrel rendelkező nő alapvetően vékony, így meglepődhetnek amikor észreveszik az elváltozásokat.
  • A második stádium: az avokádóbőr. Ekkor már a narancsbőr fekve illetve szűk nadrágban állva is látható.
  • A harmadik típus: a brokkolibőr. Vékony nadrágban szembetűnő bőrelváltozás, a testkontúrt torzítja. Ha ebbe a csoportba tartozunk valószínűleg több mint öt kiló súlyfelesleget cipelünk vagy nagyon egészségtelenek az étkezési szokásaink.

A narancsbőr ellenszere: mozgás és egészséges táplálkozás

Rá kell jönnünk, hogy nálunk mi okozza ezt a bőrhibát. Ma már rengeteg krémet és kezelést kínálnak a narancsbőr eltüntetésére, ám tartós eredményt nehezen érhetünk el velük, ha közben egészségtelen életmódunkat tovább folytatjuk. A kulcs – mint megannyi más probléma esetében – most is a megfelelő táplálkozás és mozgás kombinációjában rejlik.

 

Vizsgáljuk meg étkezési szokásainkat!

  • Együnk rendszeresen, kisebb adagokat,
  • fogyasszunk napi 2-3 liter ásványvizet vagy gyógyteát,
  • étkezéseiben kapjanak nagyobb hangsúlyt  a zöldségek és gyümölcsök,
  • az alma, az ananász, a grépfrút és a citrom különösen jó hatással vannak a méregtelenítésre,
  • kerüljük a nagy vacsorákat, a túlzott alkoholfogyasztást, a dohányzást és a stresszt.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen, hiszen a célunk a keringés helyreállítása és a zsírégetés beindítása a kritikus területeken. Próbáljunk heti 3-4 edzést beiktatni az életünkbe. Ha nem fér bele a napirendbe az egy órás mozgás, akkor sétáljunk, lépcsőzzünk, végezzünk guggolásokat, kitöréseket amikor csak alkalmunk nyílik rá.

Mit tehetünk még?

Ezután jöhetnek a kiegészítő gyógymódok. Remek hatással van a vérkeringésre a szaunázás, a masszázs és a hideg-meleg váltózuhany. Van aki a luffa szivacsos dörzsölésre, mások a különböző narancsbőr elleni krémekre, illóolajokra, gyógyteákra esküdnek. Ma már rengeteg ultrahangos- és fényterápia közül válogathatunk. A gépi kezelések is hatékonynak bizonyulnak: zsírgyalu, endermológiás kezelés, rádiófrekvenciás zsírbontás, nyomásterápia.

Amint látjuk a lista végtelen, bármit kipróbálhatunk. Én a csodaszerek helyett mégis a klasszikus módszerre szavazok: a farizom gyakorlatokra. Az alábbi videóban megmutatom, hogy mi az, amit már most megtehetünk a feszes hátsóért. Teljesen ingyen, otthon, egyedül is nekiállhatunk az alakszobrászatnak. Ha nincsen súlyzónk vagy lábsúlyunk, csináljuk anélkül. Végezzük a gyakorlatokat az izom teljes kifáradásáig, akkor garantált az eredmény!

Polló Zsófia

a Body Commando Fitness személyi edzője

Elérhetőségek:

tel.: 0670/226-2218
email: pollozsofia@gmail.com
honlap cím: https://sites.google.com/site/telkiedzes/home
youtube csatorna: http://www.youtube.com/user/BodyCommando?feature=mhee
FB oldal: http://www.facebook.com/pages/Body-Commando-Fitness/173882692706397