Legyen szerencséje!

0
334

Sajnos sem a jó tündérek, sem az őrzőangyalok nincsenek hatással szerencsénk alakulására. Szörnyű még kimondani is, de a kabalaállatkák sem! Egyedül csak a megfelelő lelkiállapot és az élet dolgaihoz való pozitív hozzáállás segít a jó oldalra billenteni a mérleg nyelvét – állítják a pszichológusok. Vegyünk hát néhány leckét! A �tantárgy� címe: �Hogyan vonzzuk magunkhoz a szerencsét?�

Legyen önbizalma!

Nincs értelme reménykedni a szerencsében, ha eleve úgy gondolja, hogy az elhagyta. A �szerencsétlenek� legtöbbször a vesztes pozíciójából indulnak a csatába. Úgy vélik, hogy például egy munkahelyi tárgyaláson biztosan nem tudják meggyőzni a másik felet, a magánéletükben pedig úgysem találják meg a nekik való partnert. Azok viszont, akikre rendszeresen rámosolyog a szerencse, általában merőben másként gondolkodnak: őszintén remélik, és törekednek rá, hogy sikeresek legyenek a munkájukban és a párkapcsolatukban – állítják a szakemberek. Az említett típusok eltérő látásmódot képviselnek különböző terveik megvalósításában. Ha ön az utóbb jellemzett csoportba szeretne tartozni, hagyja abba a gyötrődést, és ne tartsa magát szerencsétlennek. Sajátítsa el az önmeggyőzés tudományát: hajtogassa magában, hogy ugyanannyi esélye van a sikerre, mint bárki másnak az életben. Ha sikerül visszanyernie önbizalmát, kulcsot jelent majd a szerencséjéhez.

Fontos a jó kapcsolatrendszer

Azok, akik az élet lényeges dolgaiban szerencsével járnak (előnyösen vásárolt lakás, kellemes munka jó fizetéssel, hűséges partner stb.), gyakran barátaik, jó ismerőseik segítségével jutottak el odáig. �Szóltak� nekik, hogy van egy megfelelő lakás, állás, társ nélküli férfi vagy nő� Egyszerűen azért, mert barátságos, szeretetre méltó, optimista magatartásuk miatt elnyerték mások szimpátiáját. Ezért az ilyen embereknek az átlagosnál sokkal nagyobb az ismeretségi körük, ami nagyban hozzásegíti őket a jó alkalmak kiaknázásához. És ha ön, aki eddig még nem tartozott ebbe a kategóriába, felvenné a kapcsolatot régi ismerőseivel, és új barátságokra is törekedne? Nagyon jól tenné, mert sokkal többre vinné az életben�

Álljon lesben, és várjon az alkalomra!

Azok a személyek szerencsések, akik mindent latba vetnek céljaik elérése érdekében. Amikor ön például megfelelő házat keres üdülése idejére, minden oldalról tegyen lépéseket az ügy sikere érdekében: nézze meg az apróhirdetéseket, hívjon fel utazási irodákat, keressen az interneten, vegye igénybe kapcsolatait� És főleg ne mulasszon el semmilyen alkalmat, amikor azt gondolja: ez túl szép lenne nekem! Önön áll, hogy igénybe veszi-e az élet adta összes lehetőséget egy terve megvalósításához vagy elmulasztja az alkalmat, mondván, hogy úgysem sikerül a dolog. Ha az utóbbi magatartás a jellemző önre, hagyjon fel vele gyorsan!

Kövesse ösztönös megérzéseit!

Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a szerencsés emberek 80%-a azt vallja, hogy intuíciójuk jelentős szerepet játszik szakmai munkájukban, és 90%-uk szerint személyes kapcsolataikban is. Ahhoz tehát, hogy jó csillagzat alatt élje az életét, önre egy feladat vár: hallgasson az ösztönös megérzéseire, és hagyja, hogy azok vezéreljék. Ne legyintsen arra, ami először az eszébe jut egy adott terv megvalósítása kapcsán! Ennek az említett hatodik érzéknek köszönhetően majdnem biztos, hogy jó döntést fog hozni.

Tegye viszonylagossá bosszúságait!

Még a szerencsések orra előtt is elmegy a busz, amikor munkába sietnek! Csak ők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az élet apró bosszúságainak� Ideális lenne, ha ezt a szemléletet el tudná ön is sajátítani. Ha ez nehezen megy, végezzen egy kis összehasonlítási gyakorlatot: gondolkodjék el rajta, hogy az adott, balul elsült esemény sokkal rosszabbul is végződhetett volna, hogy másoknak az önénél jóval sanyarúbb sors jutott, hogy nem is olyan rosszak az életkörülményei� Ezután törekedjék arra, hogy az élet különböző kudarcait, sikertelenségeit súlyuk szerint osztályozza, és aszerint is tulajdonítson nekik jelentőséget.

Nézze pozitívan, amit a sors mér önre!

Ez olykor nagyon nehéz, de törekednie kell rá, hogy a dolgok jó oldalát is nézze. A szerencsések azt a mondást tartják szem előtt, hogy �minden rosszban van valami jó�. Gondoljon ön is erre, és figyelje meg az élete egyik rosszul sikerült eseményének pozitív következményeit. A jó lakás megtalálásának példájával élve: ha elvitték ön elől az ideálisnak hitt otthont, gondoljon arra, hogy emiatt tovább kell keresgélnie, és biztosan egy még előnyösebb megoldást fog találni�

Utasítsa el a defetizmust!

Azaz �az ügy győzelmében nem bízó, eleve bukást váró magatartást�! A szerencse megtalálása motiváció kérdése. Ki kell űznie a nyelvezetéből az olyan mondásokat, mint �ez úgysem fog sikerülni�, �ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen� vagy �na nem, ez annyira jó, hogy nem történhet meg velem�� Ezeknek a tévhiteknek csak egy �hasznuk� van: megakadályozzák álmai megvalósítását. Fontos, hogy az életben ne legyen kishitű, hanem tartsa többre önmagát és a szerencséjét.

Merjen előre lépni!

Meglepően sok az olyan ember a szerencsések között, aki harcol, gőzerővel tör előre még akkor is, ha az esélyei nagyon kicsinyek. �Végül is mit veszíthetek?� – teszik fel maguknak a kérdést. És valóban, semmit sem veszítenek, hanem a legrosszabb esetben is tapasztalatokat nyernek. Ezt az elvet rögzítse emlékezetében, és az élet adta kisebb-nagyobb lehetőségeket fogja fel kihívásoknak, amelyekkel meg kell birkóznia.

Változtasson!

Ha 15 éve ugyanarra az üdülőhelyre jár nyaralni, ha minden héten ugyanabban a szupermarketben végzi a bevásárlást, ha nagyon régóta ugyanahhoz a fodrászhoz jár� és folytathatnánk – a pszichológusok szerint belefáradhat az egyhangúságba, és nem veszi észre a kívánkozó alkalmakat az élet más területein. Pedig mindenkinek új élményekre van szüksége ahhoz, hogy sikeres életet éljen! Menjen végre más útvonalon munkába, barátkozzék új emberekkel, fedezzen fel más üdülőhelyeket� Az újdonság ereje lelkiállapotát megváltoztatja, egész lényét kíváncsibbá, nyitottabbá teszi a külvilág iránt. A rutin megszűnése fokozza a sikeres tettek megtételének képességét, és kellemes meglepetésekkel is szolgál.

Vonja le kudarcai tanulságát!

A szerencsés emberek életük egy-egy kudarca után könnyen talpra állnak. Mégpedig azért, mert törekednek az okok megértésére. A tanulság levonásával szert tesznek arra a biztonságra, amellyel elkerülhetik ezeknek az okoknak az ismételt felbukkanását. Ön is tegye fel a kérdést önmagának, élete egyes kudarcai után: miért történt ez a balszerencsés esemény? Az okok elemzése és a tanulság levonása után bizonyosan nem fog önnel újra előfordulni ugyanaz a sikertelen mozzanat.

Összegezve: az életet nem úgy kell játszani, mint a kockajátékot. Öntől függ, hogy megtanulja a szerencsét a saját oldalára állítani.

 

(Galenus)