December végén, január elején érheti el Magyarországot az idei influenzajárvány, ezért érdemes minél előbb beadatni a védőoltást. Egyelőre “békés a helyzet”, még a járvány előtt vagyunk, bár az influenzaszerű megbetegedések száma folyamatosan növekszik.

Az idei oltóanyag is az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása alapján került összeállításra, figyelembe véve, hogy mely influenzavírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, tehát a védőoltástól nem lehet megbetegedni, ugyanakkor az immunrendszer megfelelő válaszát kiváltja a vakcina. Az oltás beadását követően a védettség a felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki.

Ahogy minden évben, idén is 1,3 millió védőoltás áll rendelkezésre a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg térítésmentesen. Így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult a térítésmentes védőoltásra.

Aki a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a megfelelő védettsége, ezért most érdemes lépni. Nem csak maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem a fertőzés okozta lázas, legyengült állapot következtében az alapbetegség esetleges súlyos romlása, illetve a másodlagos fertőzések kialakulás, amelyeket okozhat egyéb vírus, illetve baktérium is. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az védőoltás beadatása.

Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel járó megbetegedés, és az esetek kisebb részében a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra, intenzív terápiára is szorulhat, de szélsőséges esetben akár bele is halhat a fertőzésbe, illetve annak szövődményeibe.

Az influenza elleni védőoltás idén is három vírustörzset, két A és egy B variánst tartalmaz. Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így megbetegedést sem tud okozni. Az influenzavírus jellemzője a nagyfokú változékonyság, ezért ajánlott évente, még a járvány kialakulása előtt újra kérni az oltást.

Fotó: 123rf.com

A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségesek vonatkozásában. Esetükben nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz.

5 tipp, hogy mit tehetünk egészségünk védelme érdekében?

• Az influenzavírusok elsősorban cseppfertőzéssel, főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel – ám Magyarországon ez még elég szokatlan látvány. A tüsszentéssel kis légörvények jönnek létre, amelyek a fertőző anyagot nagyjából kétméteres távolságra képesek eljuttatni. A levegőben szálló cseppek idővel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd kezünket a szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz érintve a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk.

A cikk folytatása és forrás: Fluart Innovative Vaccines