Augusztus 24-től augusztus 30-ig

Kos

Kamaszodó Kos szülött, az Uránusznak köszönhetően, fékezhetetlen vágyat érezhet, hogy kitűnjön a tömegből, és messziről kerüljön mindent, ami átlagos. Pedig felelősséget kell vállalnia a tetteiért. Most a megszokottnál is nehezebben viselheti az iskolakezdéssel járó szabályokat, korlátokat. Már gyerekként határozott véleménnyel rendelkezik, amit nem szokása véka alá rejteni, ez pedig érhetően nem mindenkinek tetszik a környezetében. Fontos tudni, hogy konfliktusai nem hatalomvágyból alakulnak ki, hanem a csillapíthatatlan, őszinte lelkesedéséből.

Szülő: Az óvodás gyermek számára hatalmas változást jelent az iskolába lépés. Itt a szorongást legjobban azzal tudja enyhíteni a szülő, ha figyelemfelkeltő, pozitív dolgokat mesél a gyermek iskolájáról, illetve a saját gyermekkori iskolás élményeiről. Ezzel építeni tudja az iskola pozitív nimbuszát, hogy ez a jó előkép nyitottá, várakozóvá, és kíváncsivá tegye a gyermeket.

Bika

Tanulnivalója ebben az időszakban, hogy kilépjen a komfortzónájából, és alkalmazkodjon azokhoz a külső körülményekhez, amelyeket nem tud befolyásolni. Összességében elmondható, hogy a Bikának nincs félnivalója, nem tartogatnak számára teljesíthetetlen kihívásokat az új tanévben a csillagok. A környezetére nagyon igényes, gyerekként is szívesen dekorálja, szépítgeti a szobáját. Higgadt és kissé lassú, mindennek megadja a módját, semmit sem siet el. Emiatt nehezebben vehető rá, hogy sportoljon, pedig fontos lenne számára!

Szülő: Szülőként érdemes minél több konkrétumot mondani, mutatni az iskolával kapcsolatosan, hogy ne ismeretlenként létezzen a gyermek fejében. A gyermeki képzelet hajlamos kitölteni az üres részeket, és mivel a gyerekek sokszor innen-onnan összeszedett félinformációkból táplálkoznak, jobb, ha a szülő elejét veszi mindennek, és konkrétumokkal segíti, hogy a gyermek fejében reális kép legye arról, mi vár rá.

Ikrek

Segíteni kell őt abban, hogy megtalálja mindazt, ami igazán érdekli még akkor is, ha szíve szerint mindenbe belekóstolna. Komoly fejtörést okozhat mind a szülőknek, mind az Ikrek gyereknek a fakultációválasztás, vagy annak meghatározása, milyen irányban tanuljon majd tovább. Az Ikrek jegy kiváló elemző képességgel rendelkezik, ragyogó megfigyelő, ezért sok mindent szeretne részletesen megismerni. Remekül kommunikál, könnyen szót ért a többiekkel, a kapcsolatteremtés sem okoz gondot neki. Bolygóállásai nagyon jók az elkövetkező időszakra.

Szülő: Vannak gyerekek, akiknek nem okoz gondot az iskolakezdés, valahogy elfogadják és megszokják a gondolatot, nem tartanak tőle. Ilyen esetben a szülőnek sem kell állandóan felhozni a témát, érdemes arra hagyatkozni, amit és amennyit a gyermek kérdez.

Rák

A társaitól zokon veheti, ha valaki nem szól hozzá, vagy csúnyán néz rá, esetleg összesúgnak a feje fölött. Ilyenkor úrrá lesz rajta a szomorúság és a kétségbeesés. A Rák szülött nagyon kötődik családjához, leginkább ahhoz, aki neveli. Szükségszerű számára, ha olyan tanító néni, osztályfőnök vezeti be az új tanév világába, aki igazi tyúkanyó típus. A Plútó hatásának köszönhetően hatalmi harcokba keveredhet, melyek elől most nem igazán tud kitérni. Előfordulhat az is, hogy az otthonát vagy a családját érintő változásokkal kell szembenéznie.

Szülő: Jól teszi a szülő, ha nem figyelmezteti a gyermeket arra, hogy majd milyen nehéz lesz az iskola, és, hogy, ha iskolás lesz, majd első lesz a kötelesség, és nem játszhat majd kedvére. Ilyesmit általában azért szoktak mondani a szülők, hogy felkészítsék a gyermeket a komolyabb, szorgalmasabb, kötelességtudóbb működésre, és azért, mert ők maguk is szoronganak. A szülők aggódnak, hogy a pici, kajla nagycsoportos ovisból, hogyan lesz táskáját bepakoló, a füzeteit rendben tartó, az iskola kapuján büszkén bevonuló iskolás.

Oroszlán

Az Uránusz jóvoltából, szerencsére nem kell eget verő változásoktól tartani, így jól bírja majd a kiképzést. Ez a bolygóállás alkalmazkodásra és segítőkészségre próbálja tanítani az Oroszlán gyereket.  Képzelete szárnyaló, jó csapatember és nagyon megértő társaival szemben. Aki viszont egyszer is kigúnyolja, azt nem felejti el. A közlekedésben célszerű őt gyakran figyelmeztetni, mert ha társaival van – de egyedül is – képes nagyon elkalandozni, nem érzékeli a veszélyt. Attól még, hogy zebra van és zöld a lámpa, körül kell nézni.

Szülő: Aggódik csemetéje miatt, bár tudja, hogy flottul megy majd minden. Az ünneplő és másfajta ruhákat célszerű átnézni, hogy ne első napokban érje meglepetés. A kinőtteket, vagy agyonhasználtakat célszerű szelektálni. A többi szülővel csak annyi kapcsolata lesz, amennyi közösségen belül szükséges.

Szűz

Az előtte álló tanévet nem nehezítik kacifántos bolygóállások. A Föld elem által uralt gyermek számára nagyon fontos a nyugalom, a biztonság és a kiszámíthatóság, hiszen ő szeret mindent előre szépen eltervezni. Szorgalmas és kötelességtudó, nem esik nehezére, hogy betartsa a szabályokat. Tudni kell róla, a félénkebb csillagjegyek közé tartozik, akit környezetének bátorítani és dicsérni kell.

Szülő: Jól teszi a szülő, ha hiteles információkat szerez, például leendő osztálytársak szüleivel felvéve a kapcsolatot. A tájékozódás ebben a helyzetben szorongásoldó hatású, és megerősítheti a tudatot, hogy jól döntöttek, mikor ezt az iskolát választották. Sajnos azonban nem fog teljesen elmúlni a gyermek félelme, az utolsó kétségek akkor párolognak majd el, ha már megtapasztalhatta az új iskolát. Előzetesen tehát érdemes bátorítani, dicsérni a gyermeket, emlékeztetni korábbi nehéz helyzetekre, amikor sikeresen alkalmazkodott, vagy szívesen fogadták valahol.

Mérleg

A tanárok gyakran szívükbe zárják a Mérleg gyermeket, mert fennkölten adja elő mondanivalóját, odafigyel másokra, konfliktushelyzetekben vállalja a közvetítő szerepet. Született diplomata, aki azt mondja és teszi, amit a többiek hallani szeretnének, így szinte bárkit kenyérre tud kenni. Hajlamos ugyanakkor háttérbe szorítani a saját igényeit a többiek elvárásai miatt. Lesznek napok, amikor az Uránusz hat erőteljesebben, elhamarkodott döntéseket, meggondolatlanságot és kapkodást eredményezve.

Szülő: Ha a gyermek szorongása extrém mértéket ér el, és hetekig fennáll: sír, tiltakozik, fájlalja valamilyét, akkor lehet arra gyanakodni, hogy valami komolyabb probléma húzódik meg a háttérben. Ebben az esetben ki kell deríteni az okokat, és amennyiben a gyermek – iskola össze nem illése nagyon nagy fokú, pl. a gyermek kudarcot él meg, kiközösítették, nem az érdeklődésnek megfelelő az iskola profilja, akkor érdemes megfontolni az iskolaváltás lehetőségét.

Skorpió

Kiváló érzéke van, hogy meglássa az összefüggéseket, intuíciójának köszönhetően nagyszerű emberismerő. Már gyerekként az álcázás mestere, nem szolgáltatja ki magát a környezetének, nem tárulkozik ki könnyen, azon viszont szorgosan dolgozik, hogy a körülötte élőkről minél több információt összegyűjtsön. Az így szerzett tudással könnyen markában tarthat másokat, már csak azért is, mert makacs, öntörvényű a drága, egyben nagy a birtoklási vágya. Az új tanévben főleg az elején nem birtokolhatnak mindent, amire szemet vetnek, és a társaiktól sem várhatják, hogy úgy táncoljanak, ahogy ők fütyülnek.

Szülő: Empatikusan átérezve a gyermek szempontjait, szülőként sokat tehet azért, hogy megtalálja azt a megfelelő iskolai közeget gyermeke számára, ahol kibontakoztatja a benne rejlő potenciált!

Nyilas

Igazságérzete meglehetősen erőteljes, szívesen kiáll másokért, azokat pedig, akik nem tudnak lépést tartani az osztállyal, örömmel tanítja, támogatja. Nagyon szerethető örökmozgó, aki sok örömet szerez a szüleinek és a tanárainak. Igazi társasági ember, nem bánja, ha kezébe kerül az irányítás. Nem törekszik megszállottan a vezető szerepre, amikor a helyzet úgy kívánja, gond nélkül alkalmazkodik a többiekhez.  A csillagok arra próbálják tanítani őt az új tanévben, hogy racionálisabban és józanabbul gondolkodjon, takarékra állítva vehemenciáját.

Szülő: Az iskolában minden más lesz, hangoztatja a szülő. Nem kell generálni a félelmeket, lesz abból bőven ezen mondatok nélkül is! A megfelelés, beilleszkedés mindig izgalommal és bizonytalansággal teli.

Bak 

A szabályok betartása csöppet sem esik a nehezére, józan és materiális gondolkodású, pillanatok alatt átlátja a kacifántos helyzeteket. Érdemes felkészülni arra, hogy a megszokottnál is nagyobb precizitásra, kötelességtudatra és kitartásra lehet szükség a boldoguláshoz az új tanévben. Öreg lélekként már kisgyerekként, sokan ráaggatják a koravén jelzőt.

Szülő: A pihent szülő sokkal rugalmasabb, elnézőbb, a pihent gyerek pedig jobban teljesít, kevesebbet beteg, könnyebben motiválható. Találjátok meg a megfelelő alvásmennyiséget és legyenek olyan programjaitok – közösen- ahol alkalmatok van feltöltődni, kikapcsolódni. (kirándulás, séta a friss levegőn, színház, közös meseolvasás kisebbekkel, stb.)

Vízöntő

Az alá-fölé rendeltetési viszonyt, a szabályokat, a parancsokat rosszul tűri, a körülötte élő felnőtteknek ezen a téren is jó lenne megtalálni az arany középutat. A szigorú fegyelmezés felbőszíti, a túlzott lazaság miatt viszont elveszítheti az önkontrollját, és konfliktusokba keveredhet. Nem tör vezetői babérokra, azt viszont igényli, hogy különleges tulajdonságaira felfigyeljenek, és elismerő pillantásokkal díjazzák.

Szülő: Találd meg, hogy miért stresszelsz? A gyereket félted? Az anyagiak miatt aggódsz? Nehéz elengedni a gyereket? Ha megtalálod a feszültségforrást, akkor már megoldást is kereshetsz és találhatsz.

Halak

Magába szívja a környezetéből érkező információkat és érzelmeket, majd tükröt tartva a többiek elé, pontosan ugyanazt sugározza vissza rájuk. Társai és tanárai körében nagyon népszerű többek között határtalan alkalmazkodóképessége miatt. A Neptunusz hatása alá kerül, amitől rendkívül fogékonnyá válhat a kívülről érkező hatásokra. Mindez pedig nemcsak lelki síkon nyilvánul meg, hanem testi érzékenység formájában, például valamilyen allergiaként. Érdemes nagyon figyelni az étkezésére és minden egyébre, ami érzékenységet okoz neki. Szülő: Ha tudjuk, hogy a gyermekünk valamilyen tárgyból nem elég erős, akkor jót fog neki tenni, ha egy picit foglalkoztok vele. Fantáziája élénk, de ettől függetlenül józan gondolkodású. Nagyon szeret szerepelni, imádja, amikor a figyelem középpontjába kerül. Örömmel mond verset, szívesen énekel, de attól sem riad vissza, ha a színjátszó körben a főszerepet kapja meg. 

Szülő: Számtalan oka lehet az iskolaváltásnak, ám az jellemző, hogy a gyerekek általában szorongva várják az új közeget, hiszen az előző helyen, már ismerték a szabályokat és a közösség részévé váltak. Az új helyen elölről kell kezdeni mindezt, és nem tudják, mire számíthatnak. A gyerekek inkább ragaszkodnak az ismert rosszhoz, mintsem válasszák a bizonytalanságot.

Melitta
Telefon: +36-20/922-52-92
E-mail: melitta@ahol.com
Honlap: www.gil.hu/melitta/melitta.html
WebTv: www.melittatv.hu