Melitta horoszkópja

0
334

2019. október 26-tól november 1-ig

Kos

Ez a hét legtöbbünknél az elmúlást, és az azzal járó szomorúságot juttatja eszünkbe. A halottak napjához számos néphit kapcsolódik. Az élőknek ilyenkor tilos volt a munka. Nem volt szabad semmiféle mezőgazdasági munkát sem végezni, hogy ne háborgassák a halottakat. Halottak napján, sőt egész hetében, tilos volt mosni, mert a halottak a vízbe kerülnének, a ruha pedig megsárgul. Sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. A gyertyák a halottakért égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott. Más: A hét folyamán megérzései révén fontos, bár nem túl kellemes felismerések birtokába juthat. Érthető, hogy nem esik jól, ugyanakkor annak a kockázata is fennáll, hogy valóság elhárítása tévútra vezetheti. Szervezete a szokásosnál érzékenyebben reagál a különböző kémiai hatásokra, ezért alkoholt lehetőleg nem, vagy nagyon keveset fogyasszon! Legyen óvatos, pénzügyi döntéseit halassza el, értékeire vigyázzon!

Bika

Általános szokás, hogy halottak napjára, október utolsó heteire, rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken aztán gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Ha nem is szeretne, de sokat gondolkodik az elmúláson, élete értelmén, annak pozitív, vagy negatív alakulásán. Szíve nem vágyik a tömegbe, inkább csendesen, otthonában emlékezik meg azokról, akik az örök világosságba költöztek. Ha figyel, lelke mélyén érezni fogja szeretetüket. Más: Napok óta bal lábbal kel fel, nehezen találja a helyét. Ha egy szerelmi háromszög szereplője, nem csupán azért érzi rosszul magát, mert a szereposztás bántja hiúságát, hanem fél attól, hogy titkára fény derülhet. További bosszúságot okoz, hogy a káprázatos távlatok helyett egészen hétköznapi ügyekkel kell foglalkoznia. Sajnos, ebbe a mindent tudó barátok, szomszédok piszkálódása is beletartozik. Legyen kitartó, semmi sem tart örökké, a bajok sorozata sem!

Ikrek

Bizonyára önnek is vannak elhunytjai, akikre mostanság többet gondol. A síron való gyertyagyújtás szokásához kapcsolódó némely népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a „véletlenül kiszabadult lelkek” újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakóhelyükben. Pl. a bukovinai magyarok – ahogy más kultúrákban is szokásos – még ennivalót is vittek ilyenkor a temetőbe. Más: Nagyon idegesíti, hogy ismét szakmai zsákutcába került. Próbáljon lehiggadni, legalább egy hét erejéig jegelje a témát, hiszen Ön is tudja, most semmi lényegeset nem intézhet! Nyíljon meg inkább környezetének, tartson szerelmével, barátaival, foglalkozzon hobbijával, alkosson! Ne fossza meg magát rossz kedve miatt az élet apró örömeitől! A politikai ügyeket viszont nagy ívben kerülje, ellenkező esetben komoly frusztrációk érhetik!

Rák

Magyarország egyes vidékein Mindenszentekkor harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ilyenkor a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket Más: Ha túlzásba vitte a szórakozást, másnap kicsit kimerülten, macskajajosan ébred. Bármekkora is a kísértés, ne tegyen rá még egy lapáttal, hiszen akár meg is betegedhet! Tartózkodjék a túlságosan nehéz, túlcukrozott, vagy túl zsíros fogásoktól is! Egy gyümölcsnap, szauna, masszázs, némi testedzés segítene visszaszerezni formáját. Fontos: keressen önhöz illő vidámságforrást! Egy jó nagy nevetés csodákat tud tenni.

Oroszlán

Október vége felé már tisztítják a sírokat, hogy gyertyagyújtásnál ne kelljen szégyenkezni. Ha még szerették is a hozzátartozót, szívből jövő szeretettel, elmélkedve teszik. Szépek a sírok, de szeretteink hiánya, mély szomorúsággal tölti el szívünket. Ilyenkor a világ minden táján gyertyákat, mécseseket gyújtanak a holtak lelki üdvéért, és virágokkal díszítik a sírokat. Vannak, akik több száz kilométert tesznek azért, hogy tiszteletüket, kegyeletüket leróják, majd mécsest gyújtsanak.  Más: Kedélye borongós, nem szívesen foglalkozik az élet –halál nagy kérdéseivel, amelyek Halottak Napja kapcsán most felmerülnek. Szűkebb környezetével nehezen tud közös nevezőre jutni. Szomszédaival még olyan apróságokon is képes összeveszni, mint a fűszerezési, ételízesítési szokások, öltözködési hagyományok. Vesse be abszurd humorát: így eláshatják a csatabárdot! Az se baj, ha önironikusan, picit hülyét csinál saját magából, hadd örüljenek a cimborák.

Szűz

Az igazi halottak napja a purgatóriumban lévő, még szenvedő lelkekkel való találkozás, rájuk való gondolás, az értük való imádkozás, a különböző lelki cselekedetek, tettek végrehajtása, amely a szenvedő lelkeket segíti az üdvösség felé. Ilyen a gyertya meggyújtása a sírokon. Régebben otthon is gyertyát gyújtottak: annyit, ahány halottja volt egy családnak. Az is sok helyen szokás volt, vidéken ma is, hogy gyertyagyújtáskor este ételt-italt visznek ki a temetőbe, vagy otthon a kapuban egy székre, padra helyezik, mivel úgy tartották, hogy a lelkek ezen az estén hazajárnak a túlvilágról. A hazajáró lelkek kószálnak, kóborolnak ott, ahol valaha éltek, a hozzátartozók pedig így próbáltak gondoskodni a táplálékukról, a meggyújtott gyertyával pedig utat mutatni, hogy hazataláljanak, majd távozáskor ez a fény kísérje őket vissza a túlvilágra. Más: Alaposan kiköltekezett az elmúlt napokban és most, pont a szabadnapokon, gondosan be kell osztania tartalékait. Nagyon rosszul viseli, hogy emiatt épp a tervbe vett programokról kell lemondania. Egy kisebb baráti kölcsön nagy segítséget jelenthet, de ne feledje, az adósságot majd vissza is kell fizetni! Odahaza most értékesen töltheti idejét. A jó közérzet érdekében gondozza lelkét, meditáljon, nézzen meg egy régi, érzelmes filmet!

Mérleg

A halottak napja remény nélkül nagyon szegény lenne. Az, hogy jó helyre kerültek szeretteink lelkei, fontos nekünk, mert szerettük őket. Egyébként ez a szokás az őszi természet haldoklását is utánozza. Eszünkbe juttatja azt, hogy ma még lehet, hogy vagyunk, de holnap már nem biztos, hogy leszünk.  Ahogy november a legtöbb ókori kultúrában a természet haldoklását jelentette, ugyanúgy részben a halottak napja is a halottakkal való foglalkozást jelenti, de a természet haldoklása után is mindig ott van az újjászületés reménye. Más: A munkahelyén, hivatása területén zajló változások annyira foglalkoztatják, hogy még hétvégén is csak ezekre összpontosítana. Partnere azonban zokon veheti, ha már megint nem mennek társaságba, ezért alaposan összekülönbözhetnek. További bosszúságot okozhat néhány kellemetlen pletyka is, amelyek éppenséggel szakmájában okozhatnak kárt. Kellemetlen, de ne feledje a mondást: „Kutyaugatás nem hallatszik az égig.”

Skorpió

Minden változik, és jönnek új gondolatok, új érzések, új gyakorlatok. Ami nincs ellenünk, ami nem okoz számunkra gondot, terhet, azokat a szokásokat, úgy gondolom, nem kell sem megvetni, sem üldözni, semmiképp sem teljesen eltemetni.  A halottak napi gyertyagyújtás egy szép megemlékezés lehet, amikor csemetéinknek is mesélhetünk az elhunytakról, egy kicsit oldva a beidegződött temetői félelmeket. Az, hogy kijárunk a sírhoz, elindítja bennük is azt a tiszteletet, hogy, ha majd nem leszünk, a mi sírunknál is megemlékeznek rólunk.  Más: Alaposan kedvét szegi, hogy a hűvös idő, vagy családi programok miatt a négy fal közé kényszerül. Hiába, ön az a típus, aki a reflektorfényben, rajongóitól körülvéve érzi jól magát. Bár vendégszerető, ezzel együtt a mostani látogatói inkább bosszúságot okoznak, mint örömöt. Egyetlen előnyét érezheti: ha nem hárítja az elhunyt hozzátartozókról folytatott beszélgetéseket, régi, szinte már megkövesedett sérelmeit oldhatja fel.

Nyilas

A halottak napi családi találkozások kellemetlen kérdéseket is előhozhatnak: például örökséggel, hagyatékkal, kapcsolatosakat. Ha ilyen ember társaságára számíthat gyertyagyújtásnál, ne menjen oda akkor, amikor ő/ők szoktak, ütemezze át temetői látogatását! A hétköznapi, esetenként profán ügyeknek nem a temetőben van a helye! Más: Az is elképzelhető, hogy tágabb értelemben töpreng el ezeken a témákon: karmikus adósságok, megoldatlan életfeladat kérdései foglalkoztatják. Személyek, akiknek ebben az életben nem tett keresztbe, mégis haragosai. Boncolgassa csak ezeket a kérdéseket – így valódi rendeltetésére is ráérezhet! Szerelmi ügyeiben mostanában különösebb változás nem várható, átlagos napok következnek.

Bak 

A halottak napi gyertyagyújtás nemcsak érzéseket hozhat ki belőlünk, hanem kellemes találkozásokat, jó kis beszélgetéseket is eredményezhet. Fontos, hogy akinek a sírjánál égetünk gyertyát, mondunk imát, az legyen a figyelem központja, nem pedig mi magunk. Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek, hogy jobb legyen nekik ott a másik világban. Ez a szép szokás lassan eltűnőben van, de a megemlékezés szokása még él. Más: Ha túlzásba vitte a nyüzsgést, reprezentálást, mára valószínűleg teljesen kimerítette magát. Talán még meg is betegedett. Szervezete azt kívánja, csökkentse minimálisra a külső ingereket. Ha teheti, kapcsolja ki telefonját, halassza el levelei megválaszolását, és inkább saját igényeire figyeljen! Egy jó masszázstól valósággal újjászülethet. Ne sajnálja az erre fordított időt és pénzt, bőségesen megtérül majd.

Vízöntő

A halottakhoz, a sírlátogatáshoz sok érdekes hiedelem fűződik. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak a helyükön. Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújtson gyertyát. Vonatkozik ez elsősorban távolabb élőkre, vagy idősebbekre. Néhol úgy tartották, hogy akié a családban a legelőször leég, az hal meg leghamarabb. Fontos, hogy vesse latba befolyását annak érdekében, hogy ilyenkor a gyerekek is kilátogassanak a temetőbe! Még a kicsiket is elvarázsolja a lobogó gyertyák sápadt, titokzatos fénye. Ha most megszokják, hogy tisztelettel emlékezünk az elhunytakra, felnőttként is ezt teszik. És továbbadják ők is gyermekeiknek, unokáiknak. Más: Nagy keveredés van ön körül, de valahogy mégis sikerül megállnia a helyét a nagy káoszban. Sőt, talán ön az egyetlen szilárd pont, akire a többiek támaszkodni akarnak. Erősítse testét lelkét, ha bírni akarja! Annál is inkább, mert egyre több a szándékosan elbutított ember, akiknek nincs egy önálló gondolatuk. Azt várják, hogy kötőféken vezesse őket a hatalom, más mondja meg miről, mit kell gondolni. Legyen ön egy hiteles tájékozódási pont, amely nem vezeti őket tévútra!

Halak

Mindenszentekkor gyönyörű gyertyafényben úszik a temető: a pislákoló mécsesek fényei szinte integetnek nekünk. Gyertyagyújtás nélkül el se tudjuk képzelni a halottak napját, annak környékét. Amelyik szerettünk sírjához esetleg nem jutunk el, neki otthon gyújthatunk gyertyát. A népi hiedelem szerint azért is gyújtunk gyertyát, hogy a világosban a „véletlenül kiszabadult lelkek” újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Egyes legendák szerint azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett. Más: Nem bölcs dolog a négy fal közé zárkóznia partnerével, hiszen így sorban felszínre kerülhetnek a konfliktusokat okozó családi problémák. Nyomasztó, parttalan veszekedés lehet a következménye. Segítség lehet egy hosszú, őszi gyalogtúra, a társas kapcsolatok ápolása, gyertyagyújtás a temetőben. Mindez egészségesebb mederbe tereli a feszültséget, s valahol a megoldás is feldereng majd. Jövésmenés közben rég nem látott barátaival is összefuthat. Fontos: Máskor sem, de most semmi esetre sem szabad féltékenykedni!

Melitta
Telefon: +36-20/922-52-92
E-mail: melitta@ahol.com
Honlap: www.gil.hu/melitta/melitta.html
WebTv: www.melittatv.hu