Mennyi az annyi? – Hányszor éljünk szexuális életet?

0
22885

SZEX, talán ez a leggyakrabban használt kulcsszó a keresőkben. Ezzel a szóval sok minden eladható, a csapból is ez folyik, de épp ezért sokaknak már elegük van belőle. Akár így, akár úgy, szinte mindenki foglalkozik a szexualitással. Nagyanyáink, dédanyáink idejében egyszerű volt a képlet: a szexuális élet létjogosultsága a gyereknemzéshez kötődött, beszélni róla tabu volt. Így fel sem merülhetett volna ez a kérdés: „Mi a normális gyakoriság?”

30 éves praxisomban is számos férfi és női páciens szegezett nekem hasonló mondatokat…Igazából minden szám normális, ami a két embert kielégít, de tény, hogy egy átlagról azért tudunk beszélni.

Az e témával foglalkozó kérdőívek sok mindenre rákérdeznek,/ szex módja, kezdete, orgazmus, hűség stb./, de ami leginkább érdekli az embereket, hogy ki hányszor csinálja, és meddig vágyik a párjára.

Természetesen a gyakoriság még nem jelzi a nemi élet színvonalát, de hát sokkal könnyebb a számokról beszélni, mint a minőségről. A férfiakra különben is jellemző, hogy a szexualitást teljesítményként fogják fel, így könnyen ellenőrizhető: a hány centi, a hány „skalp”, a hány menet, a hány percig-óráig bírja. Bár ma már a nők körében is felfedezhető a teljesítményre törekvés: „hány orgazmusom van”, „mennyire vagyok jó az ágyban” kérdések latolgatása.

 

Mit mutat a felmérés?

Néhány éve egy több százezres internetes vizsgálatból az derült ki, hogy az első két évben a férfiak 75%-a hetente többször, de a 90 %-uk legalább egyszer szexszel. Azonban nem szabad elfelejtkeznünk, hogy a válaszadók hajlamosak torzítani, a férfiak szépítenek, a nők viszont kevesebbre emlékeznek.

Ami érdekes felfedezés, hogy a szexuális aktivitás kevésbé a kortól függ, mint inkább a kapcsolat hosszától!

  • A kapcsolat első évében a megkérdezettek 89%-a szeretkezik legalább egyszer hetente,
  • a 4. évig már csak 83 %-uk,
  • és a 7. évig 77%,
  • míg a „bűvös hetes” után 70 %.
  • Viszont a maradék 30 %-nál hetek maradnak ki szexuális érintés nélkül, vagy egyáltalán nincs is testi kapcsolat.

Ebből nehogy azt a logikusnak látszó következtetést vonják le, hogy érdemes a partnert 2-4 évente lecserélni!

 

Mit mondanak a rendelő zárt ajatja mögött a párok?

Nálam leginkább az a bizonyos 30 % jelenik meg. Félreértés ne essék sok fajta szexuális tünet, kérdés miatt fordulnak hozzám, de nem kevés azoknak a száma sem, akik a nemi élet ritkulása vagy teljes hiánya miatt jönnek el. Egy kamaszlány anyukája mondta röstelkedve, hogy amikor gyermeke megkérdezte: „Anyu, ti szexeltek apuval?”, „Igen”- volt a füllentés. Mivel az anya nem a férjével, hanem a lányával aludt egy szobában, teljesen helyénvaló volt a kérdés. A gyerekek nem hülyék, legfeljebb sokuk nem kérdez (a szülők szerencséjére).

 

Ma már nem a szex a titok, hanem az, ha nincs!

 

  • A jó párkapcsolat kritériumai közé bekerült a jó szexuális élet is

Megváltozott a szex tartalma, értelme. Már jó ideje nem csak a gyerekvállaláshoz kötött, hanem az érzelem egyik kifejezése, az intimitás, a közelség testi megnyilvánulása.

Ha nincs vagy nem kielégítő a nemi élet, az ember nem érzi magát nőnek vagy férfinak, elbizonytalanodik, és ha hosszú távon is fennmarad a helyzet, azt gondolja nem szeretik!

  • Az, hogy kinek mi a jó és mi az elég, az nagyon szubjektív

Pácienseim nagy része a 25-30 -as éveikben járó fiatal nők és férfiak. Nálam a valóság csapódik le, nincs mellébeszélés, szépítés. Az okok is sokkal cizelláltabbak, mint a statisztikákban. Ne gondolják, hogy csak akkor csökken a nemi vágy, így a nemi élet, ha már a pár eltávolodott egymástól, ha már „kiszeretett” valamelyik a másikból!

Nem! Az élet különböző tényezői képesek befolyásolni az aktivitást. Leggyakoribb, hogy a mindennapok rutinná válnak, az emberek bezárkóznak, elszürkülnek, monotonitás lesz a jellemző, de párkapcsolati zűrök is szinte mindig a szexen csapódnak le.

Erre „csak hab a tortán”, ha születnek a gyerekek, ha gond van a munkával, egészséggel. Nincs annál ijesztőbb, (és ma már nem csak a férfiaknak), ha eltűnik a tűz. Nem az az igazi baj, ha a kezdeti szenvedély csökkent, hanem ha már nem is veszi észre, hogy hetek óta nem voltak együtt a párjával! A „szexelek, mert vágyom a szexre” felválthatja a „ha nincs szerelmeskedés, hiányérzetem van”. A gond az, ha: „szexelek, mert muszáj”!

Jó tanács: ne törődjön a statisztikákkal, női magazinok  butácska cikkeivel, annyiszor éljen szexuális életet, ahányszor szeretne, ahányszor jólesik! De azzal nagyon is törődjön, hogy ez a szexuális élet a párjának is megfelelő legyen! Komoly figyelmeztető jel, ha már nem látja nőnek a feleségét, barátnőjét, ill. nem látja férfinak a férjét, barátját! Ez az a pont, amikor nem szabad homokba dugni a fejét, sok kellemetlenséget, szomorúságot akár lelki traumát kerülhet el az őszinteséggel!

Bede Zsuzsa

klinikai szakpszichológus

szexuálpszichológus