Mentális egészség fenntartása

0
419
Fotó: gettyimages.com

A mentális fittség fenntartása éppoly fontos, mint a testi egészségünk karbantartása, edzése.

Manapság mindannyian elfoglaltak vagyunk, egyre csak túlhajszoljuk magunkat. S éppen ezért nem tudunk rendesen kikapcsolódni sem, hiszen amikor jut egy kis idő magunkra, kerüljük azokat a tevékenységeket, melyek egy kicsit megmozgatnák az agyunkat.

Miért veszélyes, ha nem törődünk a mentális jóllétünkkel?

Ahogyan telnek az évek, és rendszeresen meg kell felelnünk a napi szintű elvárásoknak, úgy növekszik az esélye a kiégés veszélyének és a mentális kapacitásunk jelentős romlásának. Eleinte csupán feledékenységet tapasztalunk, később már jelentősebb memóriazavar is társulhat hozzá. Ez pedig tovább generálja az amúgy is stresszes élethelyzetet. Nem szánunk elég időt a regenerálódásra, s így elindul egy végeláthatatlan állapotromlás.

Aki pedig nem elég stabil mentálisan, hajlamosabb lesz az indokolatlan hangulatingadozásokra. Nehezebben tud megfelelni a munkahelyi követelményeknek, problémát okoz a napi teendők menedzselése, romlik a stressztűrő képessége, ugyanakkor a korábban jól bevált megküzdési technikái csődöt mondanak.

Fotó: gettyimages.com

A pszichés vitalitás fenntartása nélkül testünk is sokkal könnyebben betegszik meg. Idővel megjelenhetnek a fizikai tünetek is. az egészség maga mindig is több részegység együttes életerős mivoltával értendő. Tehát figyelmet kell fordítani a testi, lelki és mentális erőnlétre egyaránt. Amennyiben az egyiknél romlás tapasztalható, hamar mellétársulhat a többi területen is valamilyen rendellenesség.

Mely tevékenységek, praktikák segíthetnek a szinten tartásban?

• Az egyik legismertebb a rejtvényfejtés. Játékosan, mégis koncentrációt igényelve megtornáztatja az elménket. A sikerélmény pedig jóleső érzéssel tölt el, ami elindít egy sor pozitív folyamatot.

• A gondolkodtató feladványok mellett választhatunk egyéb elmejátékok közül is, mint például memóriajátékok, kártyás agytornák. Az egyik személyes kedvencem a SET összeállítós kártyajáték, melyben a különböző színek, minták és formák alapján kell sorozatokat létrehozni.

• mondókák kitalálása és maga az írás is segít a karbantartásban. Ez a fajta kreatív tevékenység sok-sok örömet tud szerezni, másrészt visszaolvasva ezeket a szerzeményeket, szintén kellemes időtöltés.

Akiket különösen vonz az írás, érdemes megfontolnia a saját blog létrehozását, nem feltétlenül publikusan. Funkcionálhat teljesen személyes on line naplóként is, melyet csak a szerző olvashat. Ez kifejezetten ajánlott stresszlevezetés gyanánt is, a szellemi vitalitás megőrzésében játszott szerepe mellett.

Fotó: 123rf.com

• Az olvasás hozzájárul szókincsünk bővítéséhez, ezt érdemes kihasználni, mert egyúttal az agyunk kreatív részét is stimulálja. Többször is tapasztaltam, hogy olvasással töltött néhány óra után sokkal gördülékenyebben ment a kommunikáció, nem kellett olyan sokat gondolkoznom egy-egy szóösszetételen. Máskor pedig egy napig kerestem azt a kifejezést, amire épp szükségem lett volna.

• A mentális jóllét fenntartásához elengedhetetlen a testünk fitten tartása is. Figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű mozgásra, lehet ez akár természetjárás is. Ott ugyanis elcsendesedhet az amúgy gondolatokkal túlterhelt elménk. A természet közelsége rengeteget segíthet, megadja azt a fajta nyugalmat, melyet egy zajos forgalom mellett képtelenek lennénk megtapasztalni.

• Beszélgessünk minél többet! Úgy vélem, a mai rohanás és az online világ előtérbe kerülése magával hozta az elmagányosodás lehetőségét. Hiába vagyunk mind elérhetőek, és néhány gombnyomás segítségével bárkivel beszélhetünk, mégis gyakran látni, hogy beszűkül a kommunikáció. Az üzengetés leamortizálódik jelekre, egyre kevesebb a mondanivalónk. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha bizonyos napokon időt szánunk a tartalmas beszélgetésekre családtagjainkkal és barátainkkal egyaránt.

• A legutolsó tipp talán annyira nyilvánvaló, hogy bele sem gondolunk. Fontos a saját korunk elfogadása. Ez ugyanúgy igaz minden korosztályra. A fiatalok gyakran siettetnék az időt, hogy elérjék a céljaikat, de így elfelejtik megélni a pillanatot. Az idősek pedig keseregnek, hogy már el is szaladtak az évek. Akármelyik táborba tartozunk, rengeteg öröm és élmény vár még ránk. Akik sokat mosolyognak, nevetnek, elfogadóbbak önmagukkal szemben. Ez mind kihat a pszichés állapotukra. Egyszerűen sugárzik belőlük a vidámság és a fittség. Örök kortalanokként mindenhová színt visznek a jelenlétükkel.

Ne feledjük, ez az egész csak rajtunk múlik!

A mentális fittség fenntartása éppoly fontos, mint a testi egészségünk karbantartása, edzése.

Dr. Scheszták Dóra
gyógyszerész