Miért vagyok már megint náthás?

0
278
Fotó: 123rf.com

Ősztől tavaszig mintha állandóan náthás tünetei lennének, úgy érzi, ki sem gyógyult az egyik megfázásból, máris itt a másik? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondott néhány lehetséges kiváltó okot, amely meghúzódhat a gyakori megbetegedések hátterében.

Keveset alszom?

Egy korábbi, a Sleep tudományos folyóiratban közölt kutatás is alátámasztotta, hogy a kevés alvásnak egészségünk látja kárát. A 164 felnőtt bevonásával zajlott vizsgálatból kiderült, hogy napi hat óra alvás mellett a 18 és 55 év közötti résztvevők gyakrabban lettek náthásak, mint azok, akik napi hét órát töltöttek pihenéssel. A kockázat az alvásidő csökkenésével egyenes arányban nő. A hat órát alvók 4.2-szer, az öt órát alvók 4.5-szer gyakrabban betegedtek meg. 

„Az elegendő alvásidő mellett az alvás minőségére is fontos ügyelni. Hiába alszik valaki hét órát, ha közben többször felébred, nem lesz kipihent. Ha rendszeresen fáradtan, fejfájással, kiszáradt torokkal ébred reggel, előfordulhat, hogy horkol vagy alvási apnoéban szenved. Ezt fontos kivizsgáltatni és kezeltetni, mert szövődményként a gyakoribb megfázások mellett más, krónikus betegségek is jelentkezhetnek.”

Nem figyelek a hidratálásra?

Ha kevés folyadékot fogyasztunk napközben, az az egész szervezetünkre hatással van. A kontaktlencsét viselőknek például a szemük is könnyebben kiszárad, de a bőr rugalmassága is tükrözi, hogy ittunk eleget a nap folyamán. Az orrnyálkahártya is jelzi, ha kevés folyadékot fogyasztunk: könnyebben kiszárad. Ha emellett még a lakás levegője is száraz, akkor a helyzet tovább romlik. Megfelelő nedvesség hiányában az orrnyálkahártya nem tudja ellátni védő funkcióját, sérülékenyebbé válik, mi pedig gyakrabban leszünk emiatt betegek. Ezt elkerülendő igyunk eleget és párásítsunk, ha száraz a belső levegő.

Reflux betegségem van?

A gyomorégés, a szegycsont körüli területen jelentkező égő érzés a reflux tipikus tünete, ám kevesen tudják, hogy a betegség légúti tüneteket is okozhat. A gyomorsav eljuthat egészen a garatig, az érzékeny nyálkahártyát ezen a területen is irritálja. Jellegzetes tünet, ha reggel torokfájással ébredünk, de akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is előidézhet.

Fotó: 123rf.com

Alacsony a D-vitamin szintem?

A vas, cink és C-vitamin mellett a D-vitamin támogatja az immunrendszert a légúti betegségek megelőzésében. A D-vitamin ajánlott napi mennyisége 18 év alattiak számára 1000NE, 18 év felett 2000NE. Vérvizsgálattal lehetőség van pontosan meghatározni a személyre szabott dózist, melynek kezdő adagja – hiányállapot esetén – lehet ennél magasabb is.

Fel nem ismert allergiám van?

A lakáson belüli allergének ezekben a hónapokban okoznak tüneteket. Háziállatok szőre, poratka a leggyakoribb kiváltó ok, de gyakori náthás légúti tünetekért a penészgomba is felelős lehet.

„A fel nem ismert allergia egyrészt összekeverhető a náthás tünetekkel. Ha a tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás heteken át nem múlik, érdemes ezt a lehetőséget is vizsgálni. Másrészt a kezeletlen allergia állandó gyulladásban tartja az orrnyálkahártyát, ami miatt még fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Ilyen esetben az allergia kezelésével csökkenteni lehet a légút betegségek gyakoriságát is.”

Forrás: Fül-orr-gégeközpont