A cigaretta napjaink talán legkárosabb és legtöbb áldozatot szedő élvezeti szere. A világon évente 10 000 milliárd cigarettát gyártanak. Ma Magyarországon naponta mintegy 77, éves szinten pedig legalább 28 000 ember hal meg a dohányzás káros következményei miatt. A dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők pedig legalább 19 évet veszítenek az életükből egészségtelen szokásuk miatt. Az esetek kétharmada a leginkább aktív korra tehető, azaz a 35-65 éves korosztályra, mely a társadalomnak is komoly gazdasági terhet jelent.

Korábban a dohányosok főként a férfiak köréből kerültek ki, napjainkban azonban sajnos egyre inkább növekszik a dohányzó nők száma. Annak ellenére, hogy hazánkban tilos a 18. életévüket még be nem töltött személyeknek a dohánytermékek árusítása, sok dohányos kamaszkorban, vagy fiatal felnőttkorban kezd el dohányozni. A világon a fiatal kamaszok mintegy 20%-a dohányzik, ami elképesztően magas arány.

 

A fiatalok a legveszélyeztetettebbek

A fiatalok különösen veszélyeztetettek, hiszen környezetük könnyen befolyásolja őket – sokszor csak azért gyújtanak rá, hogy ne lógjanak ki a társaságból – másrészt ők azok, akik leginkább ki vannak téve a passzív dohányzásnak. A magyar családok több mint fele dohányos család, az itt felnövő gyermek tüdeje középiskolás korára egy erős dohányos tüdejének képét mutathatja anélkül, hogy életében egyetlen szál cigarettát is elszívott volna.

 

Tedd le a cigit!Ezért veszélyes cigarettázni

A dohányzás számos daganat kialakulásáért felelős – mint a szájüreg-, gége-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és veserák –, okozhat légzőszervi megbetegedéseket, pl. a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), hörgőgyulladást, asztmát, de szoros összefüggésben áll a szív- érrendszeri megbetegedésekkel is. Növeli a szívinfarktus, az agyvérzés, a cukorbetegség esélyét, valamint felgyorsítja a szervezet öregedési folyamatait is. Árt az agynak, hiszen rontja a memóriát, a gondolkodási és tanulási képességeket. Nem beszélve olyan esztétikai ártalmakról, mint a megsárgult fogak és ujjak, valamint a dohányos ember ruházatából, használati tárgyaiból áradó füstszag.

A dohányzással összefüggő betegségek közül azonban az egyik legsúlyosabb a tüdőrák, ez okozza a halálozások több mint egyharmadát. Sokan nem is sejtik, hogy körülbelül 4000 különböző vegyület található meg a cigarettában, és amikor rágyújtanak, az ezekből származó füstöt belélegezve számos káros anyag rakódik le a tüdejükben. Míg egy egészséges ember tüdeje lazacszínű, a dohányos tüdeje fekete.

 

70 % szeretne leszokni, de csak 3 %-nak sikerül

A dohányosok közel 70%-a szeretne leszokni káros szenvedélyéről, de mindössze csak 3%-uknak sikerül önerejükből.  A dohányzásról nem könnyű leszokni, komoly testi és lelki próbatétel, ami az erős nikotinfüggőség miatt van így. Annak, aki le szeretne szokni a dohányzásról érdemes külső segítséget kérnie, hiszen a szakemberek által nyújtott támogatás, az azonos problémákkal küzdő sorstársaktól jött bátorító tanácsok mind nagymértékben elősegítik a leszokást.
Kérjen segítséget! Szokjon le a dohányzásról!

 

 

Well PR