Nagy Ő a netről – 1. rész

Megtalálni az igazit néhány kattintással… 1.rész

Ez a vágya egyedülállók vagy megromlott párkapcsolatban élők ezreinek, akik előfizetői vagy csak böngészői az internetes társkeresőknek. De sokan olyan új találkozásokat is szívesen vennének, melyek ideig-óráig kellemesek, nem feltétlenül van jövőjük, esetleg könnyű kalandok – és a legtöbbször nem is járnak csalódással. Azért minden kicsit más ilyenkor, mint a való életben. Ezért sokan nem is tudják, mire ügyeljenek a siker érdekében – íme néhány tájékozódási pont hozzá!

Internetes társkeresés – könnyített első lépések

Szerelemre, érzelmekre vágyók ezrei reménykednek párkeresési problémájuk megoldásában az internetes társkeresők segítségével. Egyes felmérések szerint a nyugat-európai országokban minden második egyedülálló – a legkülönbözőbb korosztályokból – ellátogatott már ezekre a weboldalakra. Nincs is ezen mit csodálkozni – tartják a témában jártas pszichológusok. Úgy vélik, ha egy munkanélküli számtalan forrást igénybe vehet ahhoz, hogy állást, munkát találjon az interneten, akkor miért ne számíthatnának ugyanerre a megoldásra a szerelem, párkapcsolat nélkül élők is? Hiszen az internetes társkeresők megkönnyítik az első, gyakran legnehezebb lépés megtételét az egyedülálló vagy partneri viszonyával elégedetlen ember számára. Emellett sokan nem könnyen ismerkednek a való életben, ezért az internetes lehetőség különösen nagy segítséget jelenhet nekik. Végre kézbe vehetik saját sorsuk alakítását ezen a téren, és az írásos bemutatkozáskor, ismerkedéskor gátlásosságuk is a legtöbbször megszűnik. És van, akinek ez az utolsó mentsvár – pedig a pszichológusok, párkapcsolati tanácsadók szerint helyesebb, ha inkább kiegészítő megoldásként kezelik ezt a lehetőséget. Az interneten történő ismerkedést úgy tanácsos felfogni, hogy egyike az élet adta lehetőségeknek, melyek megadják az esélyt a szerelmi partner vagy akár egy jó barát megtalálására. De nincs kizárva az sem, hogy ilyen úton lehet rábukkanni “az igazira” is…A nagybetűs szerelem tehát gyakran a számítógép egerétől függ! Ha jól kattintanak vele, kezdődhet a várva várt románc…

A gyakori kockázatok elkerülése

Az internetes társkeresésben rejlő egyik veszély, hogy ez a fajta tevékenység túlságosan köznapivá, megszokottá válhat. Hiszen a rendszer egyik sajátossága, hogy szinte úgy lehet választani a jelentkezők közül a neten, mint árut a katalógusból. A felhasználók természetesen ízlésük szerint szeretnének párra lelni és az alkalmas személyek fényképpel ellátott regisztrációs lapjai között pedig “vég nélkül” lehet válogatni a “tökéletes” jelöltek között. Ám nem tanácsos ezt a módszert követni, mert a kapcsolatfelvétel egyre újabb jelentkezőkkel (“hátha ő még jobb lesz” alapon) csak egyre messzebbre röpíti a célt. Ennek a csapdának az elkerülésére meg kell tenni néhány szükséges óvintézkedést és célszerű megfogadni a pszichológus szakemberek tanácsait is. Szerintük mindenekelőtt óvakodni kell az elképzelt személyektől – azaz a párkeresőnek nem szabad csupán írásbeli ismeretség alapján maga előtt megjeleníteni valakit. Ami különösen kerülendő: felaggatni az adott személyt a másik által elképzelt, pozitív tulajdonságokkal – mert azután, a valóságos találkozás esetén annál nagyobb lesz a csalódás. Hiszen a rendkívül jó megjelenésű, magas és gazdag férfiak vagy a “bombanők” nem tömegesen keresnek párt a neten… Ezért reális elvárásokat kell meghatározni és egy-egy személynél tanácsos megállapodni, őt mélyebben megismerni.

Mindent összegezve: nem szabad a netes társkereséstől való függőség kelepcéjébe esni. Szükségtelen például éjszakákon át párbeszédet folytatni egyedülállók sokaságával a neten. A mértéktartás szinte kötelező és segít kiutat találni a bajból. Amikor pedig végre sikerül kiválasztani egy korlátozott számú levelezőtárs közül, ki is lehet “rokon lélek”, kivel érdemes találkozni, eljön az ideje a virtuális világ elhagyásának. Ez annál jobb, minél előbb megtörténik. Hiszen a túl hosszan tartó írogatás gyakran fantáziálásba torkollik – mint hangsúlyozzák a pszichológusok – , torz képet eredményezhet a másikról, és még a valóságos találkozás elvetéséhez is vezethet.

 

Cikkünk 2. részét ITT olvashatja el!

Forrás: Galenus