Nagyobb a füstje, mit a lángja? – vita az e-cigarettáról

Elektromos cigaretta? Hallott Ön ilyesmiről? Valóban segíti a dohányosokat a leszokásban vagy ellenkezőleg: elősegíti a rászokást? Nézzük, mit mondanak róla a használói, mire jó az e-cigi.

Az elmúlt napokban több heves hozzászólás is napvilágot látott Facebook oldalunkon az elektromos cigaretta körül. A kommentek elsősorban vaperektől származnak, vagyis olyan emberektől, akik használják az e-cigarettát.

A gyors megjegyzések azután kezdtek záporozni, hogy egyik olvasónk felfedezte az elektromos cigarettáról szóló két írásunkat, amely a Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézeténe és a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának hivatalos álláspontját közvetítette, itt a Patika Magazin honlapján:


(Az EMMI frissebb közleményét a témában itt olvashatják)

 

Ezt követően szerkesztőségünk megkereste az e-cigarettát használók érdekvédőit, a VillanyPáraEgyesületet, akik azt kérték, hadd mondják el ők is a véleményüket az e-cigiről, s annak használatáról.

A Patika Magazin szerkesztősége egyik legfontosabb feladatának az egészséges életmód minél szélesebb körű terjesztését tartja, s ennek eszközének tekinti az egyes életmódbeli kérdések társadalmi-szakmai vitára való bocsátást. Éppen ezért szükségesnek tartjuk, hogy az olyan jelentős egészségügyi problémának számító kérdésben -, mint például a dohányzás, illetve az arról való leszokás témakörében – kialakuló vitában a feleknek lehetőséget adjunk érveik kinyilatkoztatására. Nézzük tehát, mit mond a Villanypára Egyesület: mi is ez az e-cigaretta, hogyan működik, mire jó, s a körülötte kialakult hangzavarnak tényleg nagyobb-e a füstje, mint a lángja.

Mi az az elektromos cigaretta?

Az elektromos cigaretta egy viszonylag új eszköz, mely a dohányzás alternatívájaként jelent meg. Működési elve azon alapul, hogy égés nélkül, elektromosság segítségével ún. liquidet (Propilén glikol, Növényi Glicerin, aromák és változó töménységben nikotin) párologtat el, mely révén imitálja a dohányzás motoros funkcióit, annak káros hatásai nélkül.

Néhány termék esetében a gyártó arra is törekszik, hogy külső megjelenésében is utánozza a hagyományos cigarettát, de kötelező kelléke az akkumulátor S miközben az e-cigi gőze a megszólalásig hasonlít a dohányfüstre, mégsem tartalmaz semmiféle káros anyagot.

Miért használják az elektromos cigit?

Az egyéntől, annak attitűdjeitől függően nagyon sokféle lehet az út a dohányzástól az elektromos cigarettáig, vagy tovább…Egy 2012 –es felmérés szerint, az e-cigit használók motivációi a következők:

1. egészségesebb, mint a hagyományos cigaretta

2. olcsóbb, mint a dohányáru

3. bárhol használható

4. nem vezet passzív dohányzáshoz

5. nem olyan bűzös, mint a hagyományos dohány

Mégsem állítható egyértelmű tényként, hogy az e-cigarettával könnyebben lehetne leszokni a dohányzásról, mint a különböző tapaszokkal, rágógumikkal stb., hiszen ez irányban átfogó kísérletek nem történtek. (Mindemellett a legtöbb vaper állítja, nagy segítségére volt az e-cigi a leszokásban.)

Az elektromos cigaretta és a nikotin

Az elektromos cigarettában nincs nikotin. Maga az elektromos cigaretta nem más, mint egy akkumulátor, egy kapcsoló, egy izzószál és egy tartály. Nikotin legfeljebb az e-cigi liquidben lehet (de nem kötelező). Ha valaki a nikotinos liquid mellett dönt, akkor azt az e-liquid folyadékban egyenletesen elkeveredett formában veheti magához (ezzel szemben a nikotinos tapaszok és rágógumik estén nem kizárt, hogy valaki egyszerre például 17 nikotinos tapaszt ragasszon magára, majd rágyújtson vagy mondjuk, egyszerre 13 nikotinos rágógumit vegyen a szájába.)

A dohányzás rákkeltő, ám a daganatos betegség kialakulásáért nem a nikotin felelős. A cigarettában megtalálható még közel 4000 káros összetevő, amelyből ~40-ről egyértelműen kimutattak már rákkeltő hatást.

Káros a nikotin tartalmú elektromos cigaretta?

Káros. Éppen annyira, mint amennyire a benne lévő nikotin. Ám ez csak egy nemdohányzóhoz képest helytálló megállapítás, pedig az elektromos cigaretta a dohányzók számára alternatíva. (Egy nem dohányzó minek is kínlódna vele?) Tekintve, hogy az elektromos cigaretta nem ég, nem képződik kátrány, mindenképpen kevésbé káros, mint a dohányzás.

Az elektromos cigaretta rászoktathat a dohányzásra?

Semmilyen kutatás nem támasztotta azt alá, hogy a különböző (csokoládés, mentolos és narancsos ízű) nikotinmentes patronok olyanokat is rászoktathatnak a dohányzásra, akik egyébként nem cigarettáznak. S az sem reális veszély, hogy a gyerekek a fent említett ízesítések miatt kapnának rá dohányzásra.

A Villanypára Egyesület tagjai, vagyis a vaperek vallják: „A tüdőbe tiszta hegyi levegő való, de megértjük azokat, akik önerejükből nem képesek szakítani a dohányzással.”

 

2013. március 9-én 16:00-tól (23:00-ig) az Újbudai Sportcentrum éttermében (1115 Bp. Bártfai utca 52/b) megrendezésre kerül az első E-cigi Svédasztal elnevezésű rendezvény, amelyet a Villanypára Egyesület szervez. A rendezők célja, hogy megismertessék az emberekkel az “igazságot” az elektromos cigarettáról, megmutassák az eszközöket, eloszlassák a felesleges aggályokat, félelmet, megcáfolják a negatív érveket.

A helyszínen kipróbálhatók lesznek a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt közkedvelt, minőségi, megbízható készülékek, e-liquidek.

 

Villanypára Egyesület