Negyvenen túl I. rész

0
653

A klimax sem a nőket, sem a férfiakat nem kíméli, és hatását sajnos számtalan fronton érezteti . Vajda Júlia szexológus két részes írásában a mindkét nemet érintő változókor témakörét járja körül.

Egyszer mindkét nemnél eljön az idő, és bekövetkezik a természetes hormonszint csökkenésével járó szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytörés.

Nők esetében 45-55 év körül, a perimenopauza beköszöntével a hormonháztartás nagy átalakuláson megy keresztül a menopauzáig – azaz az utolsó havivérzés időpontjáig. Az ösztrogénszint csökkenni kezd, ennek tünetei lehetnek a rendszertelen menstruációs ciklus, ingerlékenység, hőhullámok, alvászavar, kimerültség, munkahelyi, családi konfliktusok, hüvelyszárazság, a nőiségtudat és a libidó csökkenése. A vagina falának rugalmassága és a vaginális lubrikáció (nedvesedés) is csökken.

A szexuális izgalmi állapotra jellemző lehet a nehezebben ébredő vágy, a kevesebb orgazmus.

A klimax a férfiakat sem kíméli. Tesztoszteronszintjük 45 éves kor környékén lassan kezd csökkenni, majd 60 éves kor után intenzívebbé válik a csökkenés. A tesztoszteronszint csökkenésének tünetei lehetnek hangulatváltozások, hőhullámok, a koncentrálóképesség csökkenése, feledékenység, a szellemi teljesítmény csökkenése, vérnyomás-ingadozás, kopaszodás, a spermium- és ondótermelődés csökkenése, az izomtömeg és az erő csökkenése, prosztatamegnagyobbodás, vizelési problémák, erektilis diszfunkció (merevedési probléma).

A kor előrehaladtával a refrakter periódus megnyúlik, azaz hosszabb idő kell az erekcióhoz és az ejakulációhoz – az erekció nem teljes, a herék sem emelkednek meg annyira. Orgazmuskor az izom-összehúzódás ereje csökken. A férfiak abból a szempontból szerencsésebbek, hogy náluk a hormonszintcsökkenés elhúzódó, lassabb folyamat, csak 5-10 év alatt zajdik le, nem okoz olyan drasztikus, látványos változásokat (pl.: a termékenységben), mint a nők esetében. A fent említettekhez pszichés tünetek is társulhatnak, csökkenhet az önértékelés.Ám ezek a testi-lelki változások az élet természetes velejárói, ezeket el kell fogadni, még ha ez nem is olyan könnyű.

Természetesen lassítható az öregedés folyamata, megfelelő mozgásformával – például kirándulás, tánc, úszás –, ami lelkesedéssel tölt el, célokkal, amiért érdemes mindennap felkelni, és frissen tartani az agyat is. Nem szabad megfeledkezni a szexről sem! Ahogy a kutatások is igazolták, az örömteli szexuális élet korrelál a hosszabb élettartammal.

 

Hamaraosan folytatjuk…