A hajhullás időben történő megfékezésére fokozottan ügyelnünk kell, hogy ne csak akkor essünk pánikba, amikor már jelentős a baj… Ajánlott gyorsan reagálni rá, ha észrevesszük, hogy a szokottnál mind több hajszálunk hullik ki fésülködéskor, vagy hirtelen „összeesik”, ritkul a hajkoronánk. Nem szabad megvárni, míg a jelenség tartósan fennáll, illetve növekszik a hajvesztés mértéke. Hatékony lépésekkel és óvintézkedésekkel – egyes betegségekkel összefüggő esetektől eltekintve – megelőzhetjük a haj tömöttségének csökkenését, megállíthatjuk a hajhullást

Az egészséges haj mennyisége tükrözi a szervezet belső egyensúlyi állapotát, de minőségét természetesen számos külső tényező is befolyásolja. Amikor ez az egyensúly bármely okból megbomlik, vagy az időjárás okozta megpróbáltatások, esetleg a helytelen kezelés miatt a haj-fejőr állapota romlik, annak egyik következménye lehet a hajhullás.

A hajsűrűség és -térfogat csökkenése mindnyájunk számára aggasztó, nyomasztó jelenség, amit rosszul élünk meg, sokszor kétségbe esünk. Vigasztalhat viszont az a tény, hogy bármennyire is felkavaró, és sokszor reménytelennek tűnő vállalkozás, mi magunk is tehetünk ellene! Hiszen a hajhullás miatt megromlott állapot a nők többsége esetében – amennyiben nem valamilyen betegség, és emiatt a szedett gyógyszer mellékhatása áll a háttérben – helyrehozható akár néhány hét alatt is.  Íme 5 jó tanács hozzá.

1. Ismerjük fel a vészjelzéseket!

Bár a pontos számok tekintetében kisebb-nagyobb véleménykülönbségek tapasztalhatók a szakemberek részéről, azért elmondható, hogy ha naponta kb. 50-80 hajszálat veszítünk, az normálisnak tekinthető. Sürgősen lépéseket kell tennünk azonban, ha ez a mennyiség észrevehetően növekszik. Jól tesszük, ha megfigyeljük, hogy egyre több hajszál gyűlik-e pld. a fürdőkád, zuhanyozó alján tisztálkodás után, vagy a fésűnkben, hajkefénkben minden fésülködést követően aggodalomra ad-e okot a felgyülemlett hajszálak tömege. De a figyelmeztető jelek közé tartozik az is, ha azt tapasztaljuk, hogy a hajunk tömöttsége, sűrűsége már nem a régi, amikor csupán kezünkkel végigsimítunk rajta. És a legtöbbször nemcsak azt érezzük, hogy ritkul a hajunk, hanem azt is, hogy hajszálaink vékonyodnak.

2. Kutassunk az okok után!

A hajhullást számos külső-belső körülmény, hormonális változás befolyásolhatja: terhesség vagy betegség utáni állapot, nagyon szigorú kalóriaszegény diéta (mely különböző hiánybetegségek eredője lehet), erős fáradtság, stressz. De a túl erős menstruációs ciklus, a fogamzásgátló tabletta elhagyása, a változókor is ide sorolható ok lehet. A külső tényezők közül kiemelhető az évszakok, az időjárás hirtelen változása, mely az ún. szezonális hajhullást válthatja ki. És ha mi magunk végképp nem tudunk rájönni, mi okozhatja a problémát, forduljunk kezelőorvosunkhoz, bőrgyógyászunkhoz.

3.  Tegyünk a súlyosbító körülmények ellen!

Mindenképp meg kell szüntetnünk, vagy korlátoznunk kell az olyan, sokaknál naponta ismétlődő, erős behatásokat, melyek megviselik a hajat. Pld. a hosszabb hajnál az erős hajhúzással járó fonást, szoros kontyok készítését, feltűzést; de minden esetben kerülendő a nem megfelelő sörtéjű, kemény hajkefe használata, vagy a forró hőmérsékletű eszközzel történő hajformázás, szárítás. Nem tanácsos a mosáskor történő, túl erős dörzsölés sem (szemben a megfelelő mértékű masszírozással), ami agresszívan hat a fejbőrre, akárcsak a durva „borzolás”, mely egyúttal gyengítheti is a hajat és a fejbőrt.  A haj táplálásában, oxigénnel való ellátásában kulcsszerepet játszik – kiterjedt véredényhálózata révén – a fejbőr, melynek védelme elsődleges fontosságú.

4. Változtassunk szokásainkon!

Ha szükség van rá, ne késlekedjünk samponunk cseréjével sem! Válasszuk ki a hajtípusunknak megfelelő, lágy, szulfátmentes, hajhullás elleni sampont, mely egyúttal kíméli a hajat. A terméket kis mennyiségben, langyos vizes mosás mellett masszírozzuk a fejbőrbe. Élénkítsük a fejbőr vérkeringését, serkentsük a hajnövekedést egyszer vagy kétszer naponta úgy is, hogy hajhullás elleni lotiont alkalmazunk rá, mely lágyan hozzátapad a fejbőrhöz. 30-45 másodpercig masszírozzuk be, aminek további előnye, hogy stresszoldó hatást is kiváltunk vele. Segíthetnek még a hajhagymák stimulálása és a hajgyökér táplálása szempontjából a különböző növényi kivonatokból (pld. rozmaring, kakukkfű)  vagy olajokból álló, speciális hajpakolások.

5.  Javítsunk táplálkozásunkon!

Ha szeretnénk megelőzni, vagy megállítani a hajhullást, az eddiginél többet kell törődnünk táplálkozásunkkal – e szempontok szerint. Nagyobb mennyiségben kell beiktatnunk étrendünkbe a haj táplálása miatt fontos vitaminokat (B1, B2, B3), vasat, proteineket, oligo-elemeket (cinket, szelént, ként) tartalmazó élelmiszereket. Így fogyasszunk több vörös húst, különféle cereáliát, halat, hüvelyeseket, friss gyümölcsöt-zöldséget. Ajánlott, hogy három-négy hónapon át ezeknek a mennyiségét emeljük a normál napi adag fölé, és kúraszerűen, kifejezetten a hajat erősítő táplálék-kiegészítőket is szedjünk. Ezzel a két módszerrel jelentősen hozzájárulhatunk akár az időszaki, akár a tartós hajvesztési folyamat lelassulásához, vagy megtorpanásához.

 

Ön is szép hajat szeretne? Íme, a mesterfodrász jó tanácsai a PatiCafén!

 

Galenus