Öregedés? Na ne!

0
785
Fotó: 123rf.com

Fitoterápia, aromaterápia, zen torna… Az „enyhe” gyógymódok a hagyományos orvoslás kiegészítői, és az életkorral összefüggő, kisebb-nagyobb bajok enyhítésére, megelőzésére is ajánlottak. Íme, egyes természetes megoldások, melyeknek anti-aging (öregedésgátló) hatása már bizonyított.

A jó lelkiállapot fenntartásához ajánlott praktikák.

A nyugtató hatású levendula

Az aromaterápiában is alkalmazott levendula esszenciális olaj hatékony a stressz ellen, és antioxidáns hatóerővel rendelkezik. Fő hatóanyaga a linalool, mely szorongásoldó, nyugtató, alvást segítő tulajdonságú.

A gyakorlatban:

– Stresszes időszakokban a csuklónkra vagy zsebkendőre tegyünk 1-2 csepp levendula-illóolajat, és mélyen lélegezzük be. Üvegcséből is belélegezhető.

A stresszoldó magnézium

A magnézium hozzájárul a megfelelő érzelmi és idegi egyensúly fenntartásához Növeli az agy dopamintermelését serkentő aminosav szintjét (GABA-t). Amennyiben szervezetünknek hiánya van magnéziumból, a legkisebb bosszúság, stressz, izgalom is komoly hatást gyakorol ránk. A stressz pedig fokozza a vizelettel történő magnéziumveszteségünket. Igazi ördögi kör… Ha a táplálkozásunkból hiányzik a kalciumnak ezen előanyaga, forduljunk az étrend-kiegészítőkhöz.

A gyakorlatban:

– Az átlagos adag 7 mg/kg/napnak felel meg, azaz egy 70 kg-os személynek körülbelül 500 mg magnéziumot jelent naponta. Részesítsük előnyben a magnézium-citrátot, amely a magnézium citromsavval alkotott, legjobban felszívódó sója. 1-2 hónapos kúra keretében ajánlott szedni.

Fotó: 123rf.com

Egy kevéssé ismert nyugtató növény az Ashwagandha

Ez az indiai ginszeng néven is ismert növény (Withania somnifera) lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a környezeti tényezőkhöz (adaptogén) és elkerülje azok negatív hatásait. Tonizáló és nyugtató hatású, enyhíti a depressziót és javítja az alvásminőséget.

A gyakorlatban:

– Szedjünk belőle 3 kapszulát naponta, 1 hónapig, kúraszerűen, terhesség, szoptatás esetén viszont ellenjavallt.

Helyreállító jóga

Depresszió, állandó rossz hangulat javítására, a fizikai állapot megváltoztatására különösen hatékony lehet. Amikor állandósul a bánat, a szomorúság a lelkünkben, a test hajlamos visszahúzódni önmagába, önvédelmi lépésként. A helyreállító jóga gyakorlatai viszont lehetővé teszik a mellkas, a bordakosarak tágítását, és e helyreállító jógatartások segítik ellensúlyozni ezeket a fizikai tüneteket. Továbbá nagyobb teret enged a rekeszizom mozgásának, és növeli a légzési kapacitásunkat, ami több energiával látja el a szervezetet.

A természet mint a leghatékonyabb természetes szorongásoldó

A tavak, a folyók, a tenger kékje, a víz hangja, a madarak éneke, a fák és virágok illata… Bizonyított tény, hogy a természet pozitív hatással van az egészségre. A pl. Japánban terápiás rangra emelt hagyomány, az erdőfürdő egyre inkább népszerűvé válik hazánkban is. Számos tanulmány kimutatta jótéteményeit az egészségünkre nézve, és különösen a stresszmutatók, pl. a kortizolszint tekintetében. Ezért, amikor csak módunkban áll, használjuk ki minél többször a természet lélekgyógyító erejét.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!