Nagyobb sikerrel hagyják abba a dohányzást azok, akiket partnerük ebben támogat, ám az önbizalom erősítése épp ilyen fontos – állítja egy svájci tanulmány.

Akinek nemdohányzó a párja, le akar szokni

Ha a párnak csak egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy ő is le szeretne szokni – olvasható a Zürichi Egyetem kutatását támogató Svájci Nemzeti Alap (SNF) közleményében. Urte Scholz pszichológus, a Konstanzi Egyetem tanára 99 hasonló összetételű, együtt élő heteroszexuális párt vizsgált meg.

Akinek segített a párja, le tudott szokni

A párok a leszokás előtt két héttel, majd utána egy hónappal kérdőívet töltöttek ki. Válaszaikból kiderült, nagyobb eséllyel vált nikotinmentessé, akit partnere támogatott, például emlékeztette elhatározására, dicsérte bátorságát, kényes helyzetekben pedig melléállt.

A leszokás fontos “kellékei”: az önbizalom és a tervezés

Azonban a támogatás csak akkor segített, ha a dohányos bizonyos kifejlesztett pszichológiai készségeket, mindenekelőtt megtanult bízni önmagában, de fontos volt a leszokási folyamat megtervezése is.

A 99 dohányosból 34-nek sikerült a cigaretta letétele után egy hónappal is nikotinmentesnek maradnia. Ezt az adatot a kutatók a kilélegzett levegő szénmonoxid-tartalmának biokémiai elemzésével támasztották alá.

MTI