Szabad a szomorúságban viccelődni?

0
349
Fotó: 123rf.com

Merjünk-e viccelni, lehet-e viccelni egyáltalán? A vicc, a humor előbb vagy utóbb felüti a fejét mindenhol, nincs ez másképpen a koronavírus kapcsán sem. Az embereket viszont megosztja mindez; sokan zavarba jönnek egy vicces kép vagy egy humoros megjegyzés hallatán.

A cikkemben szeretném egyértelművé tenni – ezzel lelövöm a poént –, miszerint a humor, a vicc nemhogy megengedhető, hanem kötelező velejárója kell, hogy legyen a megküzdés folyamatának. A vicc összességében gyógyír ebben a nehéz, frusztrált, feszültségteli helyzetben, amelyet a koronavírus okozta járvány számlájára írhatunk.

Amikor azt halljuk valakiről, hogy jó a humora, akkor egy fontos információval egészül ki az adott személyről alkotott képünk. Sőt számos egyéb jellemzőt is társítunk a humorérzékhez. Azt feltételezzük, hogy a vicces emberek mindegyike barátságos, kedves, érdekes vagy akár intelligens. Azt azonban nagyon nehéz pontosan megfogalmazni, hogy mit is értünk az alatt, hogy valaki vicces, különösen, ha egy kényes témáról van szó, mint a koronavírus, amely nagyon sok ember halálát is okozza. Kísérletképpen figyeljük meg egyetlen napunkat, hogy hányszor és hogyan jelenik meg a humor!

Fotó: 123rf.com

Megdöbbentő lesz az eredmény, az biztos!
• A humor ugyanis egy összetett fogalom, amely magában foglalja a viccelődést magát és a létrehozásának a folyamatát, a megértését, a nevetést és ennek az élvezését is.
• Történhet szóban, írásban, akár közösségi oldalakon, de nem feltétlenül
szükséges hozzá társak jelenléte
.
A humor lehet állapot, mint például a vidámság, és személyiségünk jellemzője is az, hogy van humorérzékünk.
• Gyakorlatilag minden emberi kapcsolatunkban helyet kaphat, legyen az
munkahelyi vagy baráti diskurzus, szerelmünkkel való csevegés, a boltban
vagy az orvosnál, a különböző hivatalokban az ügyintézővel.

A vicc, a humor egy kicsit olyan, mint maga a koronavírus, előbb vagy utóbb felüti a fejét. A koronavírus okozta járvány változást hozott a világban és nálunk, Magyarországon is, és kötelező velejárója a humor. A vicc, az mindig egy adott történetet mesél el, az esetek többségében egy megváltozott társadalmi helyzetre reagál. Egy adott történet lehet az is, hogy az emberek eszeveszett módon felvásárolták a WC-papírt. Az egy más kérdés, hogy mi ennek a dinamikája, vagy hogy mivel magyarázzuk ezt a jelenséget. A humor azonban nem tudja kihagyni ezt a „magas labdát”.

Fotó: pixabay.com

Elárasztottak minket azok a mémek, ahol emberek százait látjuk verekedni az utolsó tekercsért. Mindezt a vicc verbális és nonverbális formában, torzítás nélkül megjeleníti. Az előbb említett mémek azok, amelyek képek formájában nagyítanak ki történeteket, és ezeket leginkább közösségi oldalakon látjuk viszont.

A humor jótékony hatása
Szeretném hangsúlyozni, hogy a viccnek védő funkciója van. Az az ember, aki mer viccelni, él a humor adta lehetőséggel, kevésbé lesz feszült, képes csökkenteni a káoszban megélt félelmeket. Telítődtünk, az emberek már elfáradtak. A fáradtság persze nem fizikai, hanem pszichés. Ömlik ránk szinte mindenhonnan az, hogy veszélyben vagyunk, esetleg meghalunk. Nos, innen szép nyerni, szoktuk mondani, és valóban ember legyen a talpán, aki ezek hallatára azt fogja érezni, hogy van biztos esélye a túlélésre. A humor ebben a helyzetben megvéd minket, sőt abban segít, hogy a rettegés és a félelem hálójából kikerüljünk, a kiszakadás lehetőségét kapjuk. Pszichológiai értelemben a vicc, a humor a megküzdés egyik eszköze.

A humor a legkellemesebb megküzdési mód
• lehetőséget ad a felülemelkedésre, amikor azt érezzük, hogy nincs tovább, és a félelem lebénít.
• képesek vagyunk humorral a negatív érzelmeinket és a helyzetet eltávolítani magunktól.
• ha élünk a vicc lehetőségével, csökkenni fog a félelem, feszültségcsökkentő hatása
van a humornak.
• A vicc, a humor egy olyan dimenzióba visz minket, ahol büntetlenül megengedett
a „lazítás”. másképpen fogalmazva: az ember ilyenkor megpihen, kiszakad az állandó készenléti állapotból.
• Az újratöltődés funkcióját kell hogy betöltse a humor, ahol valóban megjelenhet a bagatellizálás, azonban ez időszakosan megengedhető, mert a megküzdést szolgálja.

Sokan nem tudják, hogy egy ilyen nehéz helyzetben fel lehet lélegezni a humor segítségével. A jelenlegi időszaknak nem az öröm a mozgatórugója, hanem a bánat és a félelem, ami hosszú távon minden embert megterhel, pszichésen lefáraszt.Lépjünk túl azon, hogy ebben a nehéz helyzetben a humor káros és bántó, és nincs most helye.

Lényegében lehet és kell viccelni a koronavírussal kapcsolatosan, mert bizony építő jellege van egy ilyen stresszes, lelkileg megterhelő időszakban.

Viszont agresszív viccnek helye nincs!
Van egy határ, amit nem szabad átlépni. Szimbolikus értelemben a határ meghúzása elengedhetetlen, és minden esetben egyedi szinten történik. Mert természetesen vannak negatív, destruáló viccek is a koronavírussal kapcsolatosan, ami ellen fel kell lépni, az nem megengedhető.

Alapvetően a negatív, romboló vicc tudatosan bántani akarja a másik felet, sok esetben nyíltan vagy burkoltan megalázza. A „jó” vicc és a „rossz” vicc differenciálásában talán az tud irányt mutatni, hogy az utóbbi nem az igazságot jeleníti meg, hanem szándékosan kiforgatja, vagyis nem felnagyít valamit, hanem meghamisít és manipulál.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

A cikk a Patika Magazin mellékletében jelent meg, amely ITT letölthető!