Szemölcs a kézen, ujjakon? Nem mindig könnyű megszabadulni tőle

0
418
Fotó: 123rf.com

Szemölcsök bárhol előfordulhatnak a testen, de talán az egyik legkellemetlenebb, ha a kézen, a tenyéren vagy az ujjakon jelennek meg. Ezek egyrészt esztétikailag lehetnek zavaróak, másrészt elhelyezkedésüktől függően megnehezíthetik az írást, a fogást. Megszabadulni viszont nem feltétlenül könnyű tőlük! Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus ebben ad tanácsot.

Ilyen típusai lehetnek a kézen, az ujjakon lévő szemölcsöknek

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)
A leggyakrabban előforduló típus a közönséges szemölcs, ami bárhol megjelenhet a testen, és nem ritkán a kézfejen, az ujjakon jelentkezik.  A közönséges szemölcs általában kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse, ami legfeljebb akkor fáj, ha megsérül. 

Futószemölcs, lapos szemölcs (verruca plana)
Könnyen összetéveszthető egy anyajeggyel a futószemölcs, ugyanis alig emelkedik ki a bőrből, barna vagy bőrszínű és többnyire kisebb-nagyobb csoportokban fordul elő. Fiatalabbaknál és legyengült immunrendszerű személyeknél gyakoribb, de bárkinek felbukkanhatnak ezek a szemölcsök. A kézháton és az alkaron viszonylag sűrűn felfedezhetőek. 

Tenyéren és talpon megjelenő szemölcs (verruca plantaris)
A tenyéren és a talpon jelentkező közönséges szemölcsöt gyakran összetévesztik a bőrkeményedéssel vagy a tyúkszemmel, holott ezt is vírus okozza. Kívül csak a kisebb rész látszik, amely barnás, szürkés színű, és a bevérzések miatt apró sötét pöttyök lehetnek benne, és ha feltárják, megtalálható a „közepe”. Általában nem okoz fájdalmat, de főként rossz elhelyezkedése miatt fájdalmassá teheti a járást vagy a kéz használatát. 

Köröm melletti, köröm alatti szemölcs (verruca subungualis)
A körömágyban ritkán keletkeznek szemölcsök, ha mégis, akkor fájdalmasak, a köröm deformitását, foltszerű elszíneződését okozzák. Sokkal gyakoribb a köröm szélénél látható szemölcs, amely egészen kicsi és sokszor csoportokban jelenik meg. Kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora a köröm és a körömágy bőrének rágása, piszkálása. 

Az eltávolítás nem mindig megoldható otthon

A tenyéren, ujjakon, körömnél lévő szemölcsök eltávolításának számos lehetősége van. Sok esetben elégségesek a vény nélkül kapható ecsetelők, de például a köröm alatti szemölcsök leginkább csak a köröm bizonyos mértékű roncsolásával távolíthatók el szakorvos közreműködésével.

– Akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ha a szemölcsöt patikai készítményekkel nem sikerült eltávolítani, illetve, ha eleve látszik, hogy ennél makacsabb esetről van szó – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.

– Ilyenkor mindig az adott szemölcsnek, az elhelyezkedésnek megfelelően választhatunk az egyes módszerek közül. A leggyakoribb közönséges szemölcsnél és a futószemölcsnél például szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása. A tenyér-talpi szemölcstől leginkább ecsetelők, esetleg sebészi eltávolítás segítségével lehet megszabadulni, és alkalmazható speciális puhító kötés is, amelynek használatával a felpuhult bőrképlet könnyebben eltávolítható. A köröm alatt elhelyezkedő szemölcs kezelése nem egyszerű, sokszor sebészi eltávolítás szükséges.

Ugyanakkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy a szemölcsök jellemzően vírusos eredetűek (nagyrészt a HPV vírus okozza őket), és bár maga a szemölcs eltávolítható, a vírus a szervezetben marad, így a kiújulás lehetősége fennáll.

Forrás: Dermatica