Tárkony: menstruációs fájdalmak enyhítésére

0
557

A havi vérzés időszakát nagyon sok fiatal lány és nő nehezen vészeli át, amikor a menzesz alhasi fájdalmakkal is jár. Ezek erősségének csökkentése érdekében a tárkony alkalmazása is hatékonynak bizonyul.

Miért?

Ez az aromás növény koncentráltan tartalmazza az esztragon nevű hatóanyagot, mely többek közt erős görcsoldó hatásáról ismert, és amely a tárkonyból készült illóolaj fő hatóanyaga.

A tárkonyt sárkányfűnek is hívják, mert egy régi babona szerint megvéd a kígyómarástól és a sárkányharapástól. Az aromás francia tárkony amellett, hogy nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt, és nem utolsó sorban szabályozza a méhösszehúzódásokat. Akár olajkeverékkel történő alkalmazásakor is csökken a menstruációval együtt járó görcsök száma, és tompul a fájdalom, az aromás növény gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Így a tárkony a belőle kivont esszenciális olaj formájában különösen hatékony: szövetregeneráló, antioxidáns hatású, és javítja a lokális vérkeringést. A bőrbe masszírozva hamar a véráramba jut, és emiatt amikor néhány csepp olajjal lágyan bedörzsöljük alhasi részt, szinte rögtön enyhülhet a menstruációval járó fájdalom.

Hígítsunk fel két csepp tárkonyillóolajat egy kávéskanálnyi növényi (mandula-, argánolaj stb.) olajban. A keverékkel a fájdalom jelentkezésekor  – körkörös mozdulatokkal – lágyan masszírozzuk az alhasi részt és a szeméremtájékot, az óramutató járásával egyező irányban. Ha a fájdalom kisugárzik a hát alsó részébe, az ágyéki területet is bemasszírozhatjuk a keverékkel.

Ajánlott recept

Egyéb megoldások: cickafarkfű, melegvizes palack, görcsoldó gyógyszerek – és persze elegendő pihenés

A menstruációs görcsök enyhítésére számos más természetes gyógymód és magától értetődően gyógyszerészeti készítmény is létezik.

Forró vizes palackot helyezve az alhasra a melegítés hatására enyhül a fájdalom.

A cickafarkfűből készített teaforrázat is jó szolgálatot tehet, megfelelően adagolva hamar és jelentős mértékben csökkenti a görcsös fájdalmat

Ügyeljünk arra is, hogy eleget aludjunk, és végezzünk relaxációs gyakorlatokat (meditáció, jóga, meditációs séta stb.), amint a kritikus periódus elkezdődik.

Forduljunk orvoshoz, ha a menstruációs fájdalmak rendkívül erősek, annak érdekében, hogy ki lehessen zárni különböző nőgyógyászati problémákat, illetve azért, hogy a szakember megfelelő görcsoldó készítményt felírva segíthessen a panaszok enyhítésében.

Kapcsolódó anyag:
Mit mond a gyógyszerész a menstruációs görcsök enyhítéséről?

[Forrás:Galenus]