Tavaszi fáradtság vagy hormonzavar?

0
583
Fotó: 123rf.com

Lassan de biztosan megérkezik a tavasz, ami sokaknál nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Viszont érdemes tudni, hogy meglehet, hogy hátterében nem az idő, hanem valamilyen hormonzavar áll. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolja, melyek azok az endokrin problémák, melyek álmosságot, fáradtságot generálnak.

Tavasz elejére megcsappant D-vitamin készlet

A tavaszi fáradtságot gyakran a téli hónapok során megfogyatkozott D-vitamin készlet okozza, mely tavasz elejére éri el a mély pontot. Kevés mennyisége köztudottan fáradékonyságot okoz (többek között), ráaádsul mivel valójában nem egy vitamin, hanem egy hormon, így egy sor más hormonális problémát is okozhat a hiánya.  Hogy meg lehessen állapítani, hogy milyen valakinek a D-vitamin ellátottsága, ahhoz csupán vérvizsgálatra van szükség. Amennyiben kevés mennyiségben van jelen, úgy D-vitamin pótlás javasolt szakorvos által meghatározott mennyiségben.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormontermelési zavarának 2 nagy típusa van: van a pajzsmirigy túlműködés, valamint az alulműködés, amikor a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik. Mivel ezen hormonok komoly befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra, így a szerv alulműködése esetén az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonyságban, álmosságban, menstruációs zavarokban és emésztési problémákban nyilvánul meg. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja az állapotot, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség a hiányzó hormonok pótlása céljából.

Mellékvese fáradtság

A stresszes életmód egyik egyenes következménye a mellékvese fáradtság. Hiszen stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, és tartós stressz esetén szintje folyamatosan magas. Azonban ha a mellékvese a fokozott termelés miatt kifárad, úgy hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. A probléma esetén megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint gyógyszeres kezelés szükséges – mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Inzulinrezisztencia/cukorbetegség

Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia, mely kezelés nélkl könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. IR során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így a sejtek éheznek, mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt. Emiatt a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki kompenzálás gyanánt.

Kezdetben csak az inzulin szintje válik kórossá, majd a vércukor mennyisége is megnő. Mind az IR, mind a diabetes egyik fő tünete az állandó fáradtság, főleg étkezések után. A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során meghatározásra kerülnek az inzulin és a glükóz értékek is. Kezelésükhöz személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás elengedhetetlen, és ha kell, akkor gyógyszeres (diabetes esetén akár inzulinos) terápia indokolt.

Forrás: Budai Endokrinközpont