Teliholdtalány: igaz-hamis

0
457
Fotó: 123rf.com

Módosítja kedélyállapotunkat, zavarja álmunkat, előrehozza a szüléseket… Mi igaz ebből?

Telihold idején javul hajunk állapota

Miért hisznek benne?

Régóta tartja magát az a hiedelem, hogy erősebb, szebb, dúsabb hajra teszünk szert, ha frizuránkat teliholdas estén vágatjuk. Ez a hit egy ismert csillagászati tényen alapul: a hold gravitációs vonzást gyakorol a földgolyóra, ami például az árapály jelenséget is okozza. Így befolyásolja a testünkben lévő víztartalmat is – gondolják, akik hisznek benne. Eszerint, minthogy a víz befolyásolja a vérkeringést, az holdtölte idején gyorsul, és így a hajhagymáinkat is jobban táplálják az apró véredények. Ennek eredményképpen a haj selymesebb tapintású, erősebb szálú lesz, gyorsabban nő.

A valóságban

A hold hat az óceánokra, de ne általánosítsuk ezt a jelenséget. Ne feledjük: a hold 384 000 km távolságnyira kering a föld körül…

Fotó: 123rf.com

A telihold serkenti a libidót

Miért hisznek benne?

Egyes társkereső oldalak hivatkozásai, vagy bulvárlapok „asztrológiai előrejelzései” szerint a telihold elősegíti szexuális aktivitásunkat, fokozza csábítási vágyunkat.  Ezek a feltevések igencsak vitathatók, bár sokan hisznek benne.

A valóságban

Viszonylag kevés vizsgálódást végeztek ebben a témában. Egy 1982-ben, az egyik amerikai tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői egy éven át figyeltek meg 78 párt ebből a szempontból. Ennek eredményeképpen azt tapasztalták, hogy a telihold nem volt semmilyen különösebb hatással a párok szexuális életére. 

Teliholdas éjszakákon rosszabbul alszunk

Miért hisznek benne?

Az ezzel kapcsolatos, vitatott hiedelmek már régóta tartják magukat. Egy svájci egyetem kutatóinak kutatási eredménye bizonyította, hogy a telihold hatással van az alvás minőségére. A mérések szerint ilyenkor átlagosan öt perccel tovább tart elaludnunk. és 20 perccel csökken az alvásidőnk. A probléma ott merül fel, hogy a megfigyeltek alacsony számából (33 önkéntesből) nem lehet levonni komoly következtetéseket.

Fotó: 123rf.com

A valóságban

Német kutatók 1265 személy alvásminőségét figyelték meg és elemezték átfogóan, 2097 éjszakán át, azaz több mint öt éven keresztül. Arra az eredményre jutottak, hogy nincs összefüggés a holdfázisok és az alvászavarok között.

A telihold idegesebbé, szorongóbbá tesz

Miért hisznek benne?

A közkeletű hiedelem szerint telihold idején különösen megnő az öngyilkosságok és más, pszichiátriai eredetű problémák száma. Egyesek szerint a nagyobb fényesség lehet az oka, mások szerint a hold vonzása. Egyébként egy régebbi, 1987-es franciaországi felmérés alapján a sürgősségi osztályokon az orvosok 64%-ának és a nővérek 80%-ának az volt a meggyőződése, hogy ezek a periódusok kedveznek a veszélyes magatartásformák kialakulásának.

A valóságban

Ezzel szemben viszont felhozható egy 2012-ben készült amerikai tanulmány, mely behatóan és hosszú ideig foglalkozott a kérdéssel. Egybevetették két kanadai kórház adatait 2005 és 2008 között, és a kutatók átlagosan 190 pszichiátriai probléma jelentkezését (köztük az öngyilkosságét) regisztrálták teliholdas éjszakákon. 192 eset fordult elő újholdkor és 172 a két negyedben: nincs tehát számottevő különbség!

Teliholdkor nő a szülések száma

Miért hisznek benne?

Ez a hiedelem is összefügg a víz és a holdciklus említett kölcsönhatásával. Az ebben az időszakban megnövekedett szülések számát összekapcsolják azzal a ténnyel, hogy az anya magzatvize majdnem teljesen vízből tevődik össze. (Noha, mint fentebb említettük, a hold vonzásának csak a nagy vizekre van hatása.) Még az angol királyi családban is előfordult nemrégiben ennek a jelenségnek a felemlítése. 2013. július 22-én, több mint 11 órás vajúdás után Kate Middleton, Vilmos herceg neje életet adott a kis György hercegnek. „Teliholdas éjszakán szültem” – közölte a hercegnő, karján a babával, a kórházból kilépve. – Számosan voltunk ezen az éjszakán, a szülészek nagyon elfoglaltak voltak.” Ennek nyomán is sokakban újraéledhetett a hit a holdciklus okozta szülések megnövekvő számában.

Fotó: pixabay.com

A valóságban

Számos komoly tanulmány viszont cáfolja ezt a nézetet. Az amerikai kutatócsoport 564 000 baba születését vizsgálta 1997 és 2001 között, összehasonlítva a szülések idejét a holdfázisnaptárral. A vizsgálódás eredménye szerint nem volt kapcsolat a kettő között. Azt viszont megfigyelték, hogy kiugróan nagy volt a születések száma minden év szeptemberének végén. Ez azonban a kutatók szerint nem a hold állásával függött össze, hanem azzal, hogy a szilveszter éjszakáján megfogant gyerekek száma jóval nagyobb, mint az év többi napján…

Forrás: Galenus